avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Drepturi ca student si angajat
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Drepturi ca student si angajat

Buna seara,
de anul acesta sunt si student, la buget, la zi, pe langa faptul ca sunt si angajat(nu mai pun la socoteala ca atat cursurile cat si jobul sunt in acelasi interval orar).
Din cate am inteles, ca si "student angat" ar exista o lege sau prevedere, pentru aceasta grupa de studenti pentru a beneficia de o reducere a programului de invatamant.
De asemenea ma intereseaza si din celalalt punct de vedere, al "angajatului student" daca exista un beneficiu legal, chiar daca sunt angajat la o societate privata, ca spre exemplu concediu pentru studii( daca este platit si daca societatea are dreptul legal de a refuza sa plateasca concediul de studii).
Orice chestiune legala, cu privire la cele doua aspecte, imi este de ajutor!
Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 20:50, 12 Octombrie 2014
Din perspectiva relatie salariat - angajator, nu am vesti prea bune:
- puteti beneficia de concediu fara plata pentru studii sau interese personale, numai cu acordul angajatorului.
- la fel, cu acordul angajatorului, va puteti planifica concediul de odihna in perioada examenelor etc.
- conform legislatiei la nivel national, nu aveti dreptul la nici un fel de concediu platit suplimentar pentru sa sunteti student. Ar trebui totusi sa verificati daca, la nivelul unitatii dvs, prin regulament intern, contract colectiv de munca la nivelul unitatii sau contract colectiv de munca la nivel de sector de activitate, nu exista cumva vreun drept suplimentar.

Aveti o oarecare portita in codul muncii, dar planificare apropriu zisa depine de asemenea de angajator:
Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).

Pe partea care priveste relatai cu universtitatea, nu cunosc prevederile legale. Poate va raspunde cineva din domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! lucrez, dar sunt și studentă în același timp, ... camy95 camy95 Bună ziua! Lucrez, dar sunt și studentă în același timp, iar de la locul de muncă am cerut pe timpul anului școlar concediu plătit pentru studii. Mi ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii sau fara plata? rrobert rrobert Lucrez la o societate de mai bine de un an, in martie anul acesta am fost bagat fortat in concediu de odihna 10 zile, desi eu am anuntat ca am nvoie de ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru studii nadia1977 nadia1977 Buna, as dori sa stiu cate zile de co de studii platite se pot acorda de catre firma unde lucrez.Cat permite legea ? (vezi toată discuția)