Companiile din Romania vor incetini ritmul angajarilor pentru ultimele trei luni ale anului, iar intentiile de suplimentare a personalului in firme se vor diminua cu 9% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit unui studiu Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca.
In ciuda scaderii considerabile fata de perspectiva inregistrata trimestrul trecut, Previziunea Neta de Angajare se mentine la o valoare decenta de +11%, se precizeaza intr-un comunicat de presa al companiei Manpower. De asemenea, cu toate ca se observa o scadere constanta a Previziunii de la un trimestru la altul, studiul realizat pe un esantion de 763 de angajatori romani indica faptul ca una din cinci companii din Romania va continua sa angajeze personal pana la sfarsitul anului.
“In perioada in care a fost realizat studiul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pietele bursiere se aflau sub o presiune majora, iar previziunile in ceea ce priveste o noua revenire a recesiunii in Statele Unite ale Americii cel mai probabil au afectat increderea angajatorilor de pretutindeni”, a declarat Valentin Petrof, country manager ManpowerGroup Romania.
El a mai precizat ca "adevarata amenintare pentru piata muncii" nu este scaderea cererilor, ci
deficitul de competente la nivelul candidatilor.
“In plus, angajatorii romani intampina cele mai mari dificultati in acoperirea pozitiilor disponibile (53%) din toata regiunea EMEA. Trebuie sa investigam in detaliu care sunt competentele si abilitatile de care piata muncii are cea mai mare nevoie, dupa care sa punem la punct programe specifice de dezvoltare a acestora. Demersuri strategice de relocare a personalului care detine competente specifice si mobilitatea fortei de munca la nivel national sunt elemente importante pentru asigurarea surselor necesare de personal la locul si la momentul potrivit”, a spus Petrof.
Ritmul angajarilor, mai ridicat la nivel local
La nivel local, angajatorii din opt dintre cele zece sectoare de activitate analizate, se asteapta la
cresterea ritmului angajarilor pe parcursul ultimului trimestru al anului 2011. In acelasi studiu se arata ca cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate in regiunea de Sud-Vest, unde Perspectiva Neta de Angajare se ridica la +14%. Perspective favorabile de angajare se observa si in alte patru dintre regiunile analizate, unde Previziunea se situeaza la +13%, respectiv in Bucuresti & Ilfov, Nord-Vest, Sud si Vest. Angajatorii din regiunea Centru raporteaza o Previziune de +12%.
In EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), analiza pentru trimestrul patru arata o continuare a tendintelor fluctuante manifestate de angajatori pe tot parcursul anului in curs, in 18 dintre cele 23 de tari participante la studiu fiind anticipate Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive.
Perspectivele sunt in scadere fata de trimestrul trei in 13 tari participante la studiu, dar se imbunatatesc in alte 11 state comparativ cu perioada similara a anului trecut. La nivel local, cele mai puternice planuri de angajare se manifesta in Turcia, Norvegia si Bulgaria, iar cele mai slabe in Grecia si Italia.
Comentarii articol (1)