Folosinta pe durata limitata a bunurilor imobile este reglementata in prezent, la nivel comunitar, prin Directiva 94/47/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 octombrie 1994 privind protectia dobanditorilor in ceea ce priveste anumite aspecte ale contractelor privind dobandirea dreptului de folosinta pe durata limitata a bunurilor imobile.
Conform acestei directive, statele membre trebuie sa acorde cumparatorilor urmatoarele drepturi si garantii:
-cumparatorul dispune de o perioada de reflectare de zece zile de la data semnarii contractului; in cursul acestei perioade cumparatorul poate rezilia contractul fara motiv si fara niciun cost, cu exceptia costurilor legale prevazute de legislatiile nationale;
-este strict interzis vanzatorului sa solicite cumparatorului o arvuna in cursul perioadei de reflectare;
-vanzatorul trebuie sa furnizeze cumparatorului o brosura, daca acesta din urma o solicita; brosura trebuie sa contina informatii privind bunul utilizat pe durata limitata; referitor la limba in care este redactata brosura, cumparatorul poate alege intre limba tarii din care provine sau a celei in care este situat bunul;
-consumatorul trebuie sa poata alege si limba in care este redactat contractul; vanzatorul trebuie sa transmita cumparatorului un contract scris;
-cand vanzatorul transmite cumparatorului, direct sau indirect, un contract de credit pentru achizitionarea unui drept de folosinta pe durata limitata a unui imobil, contractul este reziliat de drept daca cumparatorul isi exercita dreptul de retractare in cursul perioadei de reflectare.
Aceste drepturi nu pot fi exercitate decat daca contractul are ca obiect gazduirea intr-un bun imobiliar pentru una sau mai multe saptamani pe an pe o perioada egala sau mai mare de trei ani. In caz contrar se aplica normele minimale fixate prin directiva, pe care statele membre le pot completa prin dispozitii nationale.
De la adoptarea Directivei 94/47/CE, piata a cunoscut evolutii majore, in special oferta de noi produse, similare din punct de vedere economic si al comercializarii dreptului de utilizare a bunurilor imobile pe durata limitata. Exista astfel o serie de bunuri care nu sunt acoperite de prevederile directivei (spre exemplu produsele similare si cluburile de vancanta cu tarife preferentiale). Consumatorii care cumpara aceste bunuri nu beneficiaza de aceleasi drepturi si garantii (spre exemplu nu beneficiaza de dreptul de retractare, iar platile in avans nu sunt interzise). Alte tranzactii, care sunt legate de dreptul de utilizare a bunurilor imobile pe durata limitata si care nu sunt vizate de directiva, sunt revanzarea si schimbul.
Produsele similare sunt concepute astfel incat nu se incadreaza in definitia legala a directivei. Spre exemplu: contractele care prevad sejururi repetate intr-o locuinta de vacanta pe o durata mai mica de trei ani, cele care se refera la sejururi mai mici de o saptamana, sau cele care se refera la gazduirea la bordul unei nave sau caravane (bunuri mobile).
Pentru a se afilia la un club de vacanta cu tarife preferentiale consumatorul trebuie sa plateasca un drept de intrare substantial, dupa care obtin acces la un sistem care le permite sa rezerve cazare, bilete de avion, inchirieri auto si alte servicii la preturi reduse. De multe ori aceste produse nu corespund asteptarilor consumatorilor, iar destinatiile mai interesante sunt mai putin numeroase decat solicintatii. Pentru a evita problemele ocazionate de practicile comerciale agresive sau inselatoare Comisia Europeana a propus o Directiva privind protectia consumatorilor in ceea ce priveste anumite aspecte legate de produsele de vacanta cu drept de utilizare pe durata limitata si pe termen lung, precum si de revanzare si schimb. Aceasta nu prevede nici dreptul de retractare, nici interdictia platilor in avans, doua elemente cheie ale protectiei prevazute de Directiva 94/47/CE. Astfel de drepturi contractuale nu pot fi conferite consumatorilor decat prin extinderea domeniului de aplicare al Directivei 94/47/CE.
Propunerea de directiva reglementeaza contractele de mediere intre consumatorii care doresc sa revanda dreptul de folosinta pe durata limitata si intermediarii responsabili de aceasta revanzare, astfel ca intermediarul va fi obligat sa ofere consumatorului informatii precontractuale clare, arvunele vor fi interzise, iar vanzatorul va beneficia de perioada de reflectare.
Comentarii articol (0)