Comisia Europeana propune norme stricte in ceea ce priveste achizitionarea si revanzarea de sejururi pe durata limitata in general, sejururi pe durata limitata pe vapoare de croaziera, barci sau in rulote si inscrierea la cunoscutele „cluburi de vacanta cu tarif preferential”.
Piata de sejururi de vacanta cu durate limitate valoreaza peste 10,5 miliarde de € si asigura peste 40000 de locuri de munca in intreaga UE.
Obiectivul este de a consolida in continuare increderea consumatorilor in industria produselor cu drept de folosinta pe durata limitata si de a elimina comerciantii fraudulosi care discrediteaza operatorii economici legitimi si cauzeaza probleme consumatorilor.
„Produsele de vacanta exercita presiune asupra mediului de vanzari, iar pe piata au aparut multe produse noi care nu intra sub incidenta legii in vigoare. Consumatorii nu beneficiaza de drepturile care le revin, iar activitatile comerciantilor fraudulosi discrediteaza operatorii economici legitimi. Dorim ca prin aceste noi norme sa cream conditii de egalitate in activitatile economice, stabilind norme simple si clare pentru partea respectabila a industriei si asigurand linistea consumatorilor cand acestia isi achizitioneaza vacanta de vis”, a declarat Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorilor.
Noua propunere de directiva va inlocui vechea directiva cu un cadru modern, simplificat si coerent care va acoperi produsele de vacanta cu drept de folosinta pe durata limitata si pe termen lung, precum si schimbul si revanzarea.
Propunerea va extinde sfera de aplicare a normelor in vigoare, astfel incat acestea vor acoperi si contractele pe termen mai scurt – contractele pe o perioada de sub trei ani nu vor fi incluse. De asemenea, vor exista reglementari si in privinta bunurilor mobile – normele vor acoperi contractele pentru dreptul de folosinta a bunurilor pe durata limitata, cum ar fi barcile, rulotele sau vapoarele de croaziera.
Propunerea de directiva se refera si la produsele de vacanta pe termen lung. Acestea includ cluburile de vacanta in care consumatorii platesc, de exemplu, 3.000 de euro pentru a obtine parola pentru un site internet, in care li se promit „reduceri consistente”, deseori inselatoare, la cazare in timpul vacantei, zboruri si masini inchiriate. In privinta revanzarii produselor cu drept de folosinta pe durata limitata noua directiva incearca sa previna abordarea detinatorilor de drepturi de folosinta pe durata limitata de catre agenti comerciali care pretind taxe in schimbul vanzarii acestui drept.
In cele din urma, noua directiva se refera si la schimbul de produse cu drept de folosinta pe durata limitata – unii detinatori de drepturi de folosinta pe durata limitata platesc taxe suplimentare pentru a se alatura unui club in care pot schimba, de exemplu, o saptamana in Insulele Canare pentru o saptamana in Alpi. Cerintele cu privire la informatiile suplimentare ar trebui sa furnizeze consumatorilor o imagine realista a ofertei, astfel incat acestia sa nu fie dezamagiti in cele din urma.
Directiva privind dreptul de folosinta pe durata limitata din 1994 asigura drepturile de baza ale consumatorilor cu privire la informarea clara, interdictia de a accepta aconturi si dreptul de a renunta la alegerea facuta si de a reveni asupra hotararii luate. Noile propuneri publicate astazi urmaresc abordarea lacunelor normelor in vigoare. Acestea vor extinde, in special, sfera de aplicare a directivei privind dreptul de folosinta pe durata limitata din 1994, pentru a include noi produse aparute pe piata, cum ar fi cluburile de vacanta cu tarif preferential, sejururi pe durata limitata pe vapoare de croaziera, barci si in rulote, si pentru a extinde protectia consumatorilor in domenii importante, cum ar fi revanzarea dreptului de folosinta pe durata limitata si cluburile de schimb. Noile norme ar trebui sa asigure protectia consumatorilor in aceeasi masura in intreaga UE si sa creeze conditii de egalitate pe piata produselor cu drept de folosinta pe durata limitata si a altora legate de vacanta.
Dreptul de folosinta pe durata limitata reprezinta dreptul de a petrece o perioada de timp (una sau mai multe saptamani) intr-un loc de vacanta intr-o anumita perioada a anului, timp de trei sau mai multi ani. Sejururile pe durata limitata sunt foarte populare in multe tari UE.
De exemplu, Regatul Unit, Suedia, Germania, Italia si Spania inregistreaza un numar ridicat de consumatori care achizitioneaza sejururi pe durata limitata. Spania, Portugalia, Germania, Italia si Franta detin industrii interne puternice ale produselor cu drept de folosinta pe durata limitata. In tari precum Republica Ceha, Ungaria si Polonia, piata sejururilor pe durata limitata inregistreaza o crestere a consumatorilor.
Conform directivei in vigoare, cumparatorii de astfel de produse au dreptul de a se informa prin intermediul unui prospect, inainte de semnarea unui contract. Directiva incearca sa previna „vanzarea sub presiune”, acordand un termen de gandire (dreptul de a renunta la alegerea facuta) de cel putin 10 zile. De asemenea, directiva interzice operatorilor economici de a accepta acont de la cumparatori in timpul termenului de gandire.
De la adoptarea directivei in 1994, s-au inregistrat schimbari importante pe piata. Au aparut produse si contracte noi care nu intra in sfera de aplicare a legislatiei. Prin urmare, consumatorii care cumpara astfel de produse nu beneficiaza de aceleasi drepturi sau nivel de protectie. De exemplu, noile produse pot permite consumatorului sa foloseasca diferite tipuri de bunuri (de exemplu, vapoare de croaziera, rulote sau barci) sau contractele pot dura mai putin de trei ani. O alta problema o reprezinta faptul ca revanzarea si schimbul regimurilor de drepturi de folosinta pe durata limitata nu sunt acoperite de normele in vigoare.
www.ccib.ro/eurojurnal
Nota AvocatNet:
Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)