Pentru un produs de unica folosinta a carui utilizare nu depaseste 4 zile se acorda certificat de garantie?
Precizez ca am o declaratie de conformitate CE emisa de producatorul dispozitivului respectiv, tradusa si legalizata.
Raspunsul este da. Nu conteaza perioada de utilizare.
Certificatul de garantie exprima dovada conformitatii produsului cu contractul de vanzare cumparare.
Conform Legii nr. 449/2004 se considera ca produsele sunt in conformitate cu contractul de vanzare-cumparare daca:
a) corespund descrierii facute de vanzator si au aceleasi calitati ca si produsele pe care vanzatorul le-a prezentat consumatorului ca mostra sau model;
b) corespund oricarui scop specific solicitat de catre consumator, scop facut cunoscut vanzatorului si acceptat de acesta la incheierea contractului de vanzare-cumparare;
c) corespund scopurilor pentru care sunt utilizate in mod normal produsele de acelasi tip;
d) fiind de acelasi tip, prezinta parametri de calitate si performante normale, la care consumatorul se poate astepta in mod rezonabil, date fiind natura produsului si declaratiile publice privind caracteristicile concrete ale acestuia, facute de vanzator, de producator sau de reprezentantul acestuia, in special prin publicitate sau prin inscriere pe eticheta produsului.
am inteles ce spuneti dar .... certificatul de garantie este acelasi lucru cu declaratia de conformitate?
dupa cate inteleg eu declaratia de conformitate exprima faptul ca un anumit produs este in acord cu o anumita noma tehnica(art. 2, pct 15. Ordonanta 21/1992 actualizata)
Cap. IV, art. 20, pct. 3 din Ordonanta 21/1992 actualizata in 2008 face o mica distinctie intre cele doua documente in sensul ca produsele de folosinta indelungata pot fi insotite atat de certificatul de garantie cat si de declaratia de conformitate, dupa caz.
Sa-mi fie iertat daca am interpretat gresit dar, nu sunt prea convins ca produsele cu folosinta de scurta durata trebuie sa fie insotite de certificat de garantie. Pentru aceste tipuri de produse, de foarte multe ori nu mai pot dovedi faptul ca utilizatorul le-a folosit fara sa respecte instructiunile de utilizare.
Gresesc daca eliberez doar Declaratie de conformitate?
Prevederea legala la care va referiti este urmatoarea: (3) Produsele de folosinţă îndelungată trebuie să fie însoţite de certificatul de garanţie şi, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declaraţia de conformitate, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător.
Mi se pare destul de clar faptul ca trebuie sa existe atat certificatul de garantie (eliberat de vanzator), si declaratia de conformitate (eliberata de producator sau importator).
Problema in cazul dumneavoastra este ca produsul (a carui utilizare nu depaseste 4 zile) nu este unul de folosinta indelungata, asadar nu este incidenta prevederea din OG nr. 21/1992.
Ramane Legea nr. 449/2003, care in opinia mea este aplicabila in speta.
Atentie, insa, vorbim de produse vandute persoanelor fizice/asociatii de consumatori, care urmeaza sa le foloseasca in scopuri din afara activităţii comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale.