In temeiul art. 5 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 532/2007 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor,
vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1. — Se aproba Metodologia de decontare a platii datoriei vamale si a altor taxe si impozite prin mijloace informatice, prevazuta in anexa.
Art. 2. — Metodologia de decontare electronica a platii datoriei vamale si a altor taxe si impozite prin mijloace informatice se aplica operatorilor economici, persoane juridice romane, care desfasoara operatiuni de import si declara marfurile la directiile judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale sau, dupa caz, la birourile vamale. Operatorii economici sunt clienti ai bancilor comerciale agreate de Banca Nationala a Romaniei, cu care Autoritatea Nationala a Vamilor are incheiate conventii.
Art. 3. — Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 4. — La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Decizia directorului general al Directiei Generale a Vamilor nr. 879/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura de decontare a datoriei vamale prin mijloace informatice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 528 din 19 iulie 2002, cu modificarile si completarile aduse prin Decizia directorului general al Directiei Generale a Vamilor nr. 1.588/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I , nr. 781 din 6 noiembrie 2003.
Art. 5. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Adrian Gheorghe Costin
Bucuresti, 8 octombrie 2007.
Nr. 8.831.
ANEXA
Metodologie
de decontare a platii datoriei vamale si a altor taxe si impozite prin mijloace informatice
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — Metodologia de decontare a datoriei vamale si a altor taxe si impozite prin mijloace informatice este bazata pe aplicatiile informatice ale bancilor comerciale, care asigura transmiterea electronica a datelor, structurate in conformitate cu standardele agreate ale mesajelor. Aceste mesaje inlocuiesc ordinele de plata pentru Trezoreria Statului pe suport hartie (OPT) intocmite pentru fiecare cont IBAN si sustin formalitatile care se efectueaza la directiile judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale si birourile vamale pentru plata cuantumului datoriei vamale si a altor taxe si impozite si pentru acordarea liberului de vama.
Art. 2. — In sensul prezentei metodologii, termenii de mai jos au urmatorul inteles:
a) multicash — denumire generica pentru aplicatia informatica a bancii comerciale instalata la directiile judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale si birourile vamale care permite lucratorului vamal desemnat captarea mesajului electronic aferent OPT transmis de banca comerciala, salvarea, tiparirea acestuia si utilizarea lui in acordarea liberului de vama; modalitatea de conectare la aplicatie a lucratorului vamal este prin internet sau prin conexiune directa;
b) contul IBAN — conturi ale fiecarei directii judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale si ale fiecarui birou vamal, deschise la trezoreria de care apartin acestea, in conturile de buget al statului pentru fiecare drept vamal de import, taxa si impozit.
CAPITOLUL II
Disponibilizarea de catre banca comerciala a datelor privind plata cuantumului datoriei vamale si a altor taxe si impozite
Art. 3. — Dupa efectuarea de catre operatorul economic a platii cuantumului fiecarui drept vamal de import si, dupa caz, a taxei si a impozitului aferente declaratiei vamale, banca comerciala, in intervalul de timp prevazut in conventie, pune la dispozitia directiei judetene sau a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale sau biroului vamal unde sunt declarate marfurile mesajele electronice. Fiecare mesaj este criptat si contine atat informatii din unul sau mai multe OPT-uri aferente unuia sau mai multor drepturi vamale de import, taxe sau impozite pentru una, respectiv mai multe declaratii vamale, cat si informatii de identificare a bancii comerciale.
Art. 4. — Zilnic, banca comerciala pune la dispozitia directiei judetene sau a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale sau biroului vamal unde sunt declarate marfurile mesajele electronice cu OPT-urile centralizate pentru ziua precedenta.
Art. 5. — Saptamanal, banca comerciala transmite directiei judetene sau a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale sau biroului vamal unde sunt declarate marfurile lista operatorilor economici care efectueaza plata datoriei vamale si a altor taxe si impozite prin mijloace informatice. Aceasta lista contine datele de identificare ale operatorului economic, precum: codul unic de identificare (CUI), denumirea, adresa,
judetul.
CAPITOLUL III
Formalitati la directia judeteana sau a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale sau la biroul vamal
Art. 6. — Dupa parcurgerea etapelor premergatoare liberului de vama, pentru fiecare declaratie vamala procesata prin mijloace electronice, care presupune plata cuantumului datoriei vamale si a altor taxe si impozite, lucratorul vamal responsabil cu datoria vamala, prin intermediul aplicatiei „Multicash”, receptioneaza mesajele electronice aferente OPT-urilor, le salveaza si le tipareste, urmand ca acestea sa fie utilizate, conform instructiunilor de lucru, in acordarea liberului de vama.
Art. 7. — In situatia in care OPT-urile in format electronic nu au fost utilizate in vederea acordarii liberului de vama in ziua in care au fost emise si disponibilizate de catre banca comerciala, acestea nu mai pot fi utilizate in urmatoarele zile, urmand sa fie prezentate OPT-urile pe suport hartie.
Comentarii articol (0)