Se anticipeaza ca verdictul instantei europene va afecta viitoarea structura de proprietate a grupului Volkswagen, permitand rivalului sau Porsche sa isi majoreze cota de actiuni pe care o detine in prezent.
Asa-numita lege Vokswagen a fost adoptata in Germania in 1960 pentru a proteja compania, creata dupa cel de-al doilea razboi mondial, de incercarile unor firme straine de a prelua controlul asupra ei.
Dar Comisia Europeana a decis in 2005 sa sesiseze Curtea Europeana de Justitie, iar verdictul instantei a fost ca legea impiedica libera circulatie a capitalului in Europa.
Ce a contestat Comisia Europeana ?
Practic, in baza prevederilor contestate in instanta, nici unul dintre actionari nu poate sa exercite mai mult de 20 la suta din drepturile de vot, chiar daca detine o cota mai mare din capital. Este cazul firmei Porsche, care detine 31 la suta din actiunile Volkswagen.
De asemenea, deciziile importante trebuie aprobate de peste 80 la suta din actionari.
Ori, in aceste conditii, landul Saxonia Inferioara, cel de-al doilea mare investitor in Volkswagen, cu 20,3 la suta din actiuni, are putere de veto.
Asa cum a fost conceputa si aplicata pana acum, legea mai prevede ca Germania si landul Saxonia Inferioara, daca au o cota de capital, au dreptul sa numeasca cate doi membri in consiliul de supraveghere al Volkswagen.
Guvernul german nu mai este actionar, dar ar fi de-ajuns sa cumpere o singura actiune pentru ca sa isi poata exercita acest drept.
Intr-un comunicat, Curtea Europeana de Justitie spune ca actualele reglementari permit "puterilor publice sa exercite, cu o investitie mai redusa, o influenta substantiala in societatea Vokswagen - o situatie care i-ar putea descuraja pe investitorii directi din alte state membre".
Verdictul Curtii Europene de Justitie a fost asteptat cu interes nu numai pentru implicatiile asupra structurii de proprietate a companiei Volkswagen.
S-a considerat ca aceasta decizie va semnala si cat de departe li se va permite guvernelor europene sa mearga cu protejarea companiilor pe care le considera foarte importante pentru economia tarii lor.
Dupa cum relateaza agentia Associated Press, in actiunea deschisa de Comisia Europeana impotriva Germaniei in 2005, se spunea ca legea Volkswagen incalca dreptul de a face afaceri oriunde in interiorul Uniunii Europene, iar asa anumitele actiuni de aur, care permit protejarea unor companii de catre guvernul unei tari, nu isi au locul in piata europeana comuna.
In iunie 2007, scrie si agentia Reuter, Comisia Europeana a dat Portugaliei un avertisment final sa renunte la drepturile speciale pe care le detine in doua companii din domeniul energetic - Energias de Portugal si GALP Energia.
De asemenea, a initiat o actiune juridica impotriva Poloniei, din cauza legii care confera statului drepturi speciale in 15 companii.
Iar Romania a fost avertizata in legatura cu cota sa de actiuni in cea mai mare firma de petrol si gaze naturale din tara, Petrom, parte a concernului austriac OMV.
Comentarii articol (0)