Ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely, a anuntat ca ar putea cere in sedinta de guvern de saptamina viitoare prelungirea cu trei ani a contractelor chiriasilor care stau in case nationalizate si care trebuie retrocedate fostilor proprietari.
Domnul Borbely a declarat la BBC ca statul trebuie sa-i protejeze pe chiriasi.
“Noi nu putem sa rezolvam toate problemele, si ale proprietarilor, si ale chiriasilor. Trebuie sa avem grija de chiriasi”, spune ministrul Borbely.
Proprietarii spun la randul lor ca nu este corect ca statul sa rezolve problemele chiriasilor pe seama proprietarilor.
Presedinta asociatiei proprietarilor deposedati abuziv de stat, Maria Teodoru, atrage atentia ca ar fi pentru a patra oara cind un guvern de dupa revolutie ar prelungi contractele chiriasilor care stau in case nationalizate si recuperate de drept de fostii proprietari.
Ea spera ca totusi intentia ministrului Borbely nu va fi acceptata de guvern.
Autoritatile motiveaza decizia prin aceea ca din cele 13 mii de familii de chiriasi in pericol de evacuare in urmatorii 2 ani, statul nu poate asigura decat 2000 de locuinte construite prin ANL.
Proprietarii sunt nemultumiti
Maria Teodoru spune ca problemele chiriasilor trebuiau de mult rezolvate de catre stat, prin asigurarea unor locuinte, dar ca demnitarii nu se ocupa de asta pentru ca ar avea alte interese.
“In loc sa faca fonduri pentru a construi case pentru oameni amarati, dansii nu au decat o preocupare: sa-si rotunjeasca averea personala. Si atunci, neavand alta solutie, nu ramane decat sa rezolve problema tot pe spinarea fostilor proprietari”.
“Nu li s-au dat casele inapoi, nu au fost despagubiti inca, sub nici o forma. Chiar si in cazurile in care proprietarii au reusit sa-si obtina bunurile, vedeti bine ca nu pot avea posesia lui pentru ca guvernantii prelungesc la infinit aceste contracte de inchiriere”, a spus la BBC doamna Teodoru.
Maria Teodoru spune ca asociatia pe care o conduce va recomanda proprietarilor sa faca si procese de despagubire pentru lipsirea, timp de zeci de ani, a dreptului de folosinta asupra proprietatilor pe care le-au avut.
Pana acum, spune ea, proprietarii s-au multumit in general sa-si ceara inapoi doar proprietatea.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Multimea proceselor pentru recuperarea acestor proprietati pe care statul a refuzat sa le restituie a sufocat ani de zile tribunalele din Romania.
Unele au ajuns la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde Romania a pierdut milioane de euro despagubiri si plati de judecata.
Anul trecut, Romania s-a situat pe locul doi in privinta numarului de dosare ajunse la aceasta instanta, dupa Rusia, iar cea mai mare parte a proceselor privea dreptul de proprietate.
Se stie de asemenea ca pentru proprietatile care nu mai pot fi restituite guvernul a gasit solutia infiintarii Fondului Proprietatea, la care sa ofere bani si actiuni pe post de despagubiri.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat insa ca fondul nu are capacitatea sa ofere celor prejudiciati prin nationalizarea caselor lor despagubiri la valoarea la care au dreptul.
Fondul Proprietatea, infiintat in 2005, nu a inceput inca sa ofere despagubiri si nici nu a fost deocamdata listat la bursa.
Comentarii articol (1)