Initiativa urmeaza sa capete forma unei Ordonante de urgenta pe care Guvernul intentioneaza sa o promoveze la inceputul lunii februarie.
Potrivit Ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care lucreaza la modificarea legii de functionare a Fondului Proprietatea, spune textul ordonantei va cuprinde despagubirea pana la un plafon de 200 de mii de euro.
Banii, spune Varujan Vosganian vor fi asigurati prin vanzarea la bursa a unei parti din portofoliul Fondului Proprietatea.
Fostii proprietari sunt sceptici
Maria Teodoru, presedinta asociatiei proprietarilor deposedati abuziv spune ca, in principiu, ideea este buna, pentru ca multi nu au avut proprietati foarte mari, dar mai ramane sa fie si aplicata efectiv.
Nu este inca clar ce formula se va alege pentru cei care au avut proprietati mai mai mari de 200 de mii de euro.
Varujan Vosganian spune ca, una din variante ar fi ca acestia sa ramana actionari.
Altfel spus vor obtine actiuni la societati cotate la bursa, actiuni pe care le vor putea vinde sau vor alege riscul castigului prin fluctuatia valorii acestora; mai au si varianta dividedelor oferite la sfarsit de an.
Plafon de 200 de mii de euro
Maria Teodoru spune insa ca se face astfel o discriminare intre cei care pot obtine bani in numerar si cei care, avand proprietati mai valoroase, trebuie sa mai astepte ceva timp pana la funtionarea concreta a Fondului Proprietatea.
Idee luata in calcul si de Varujan Vosganian care spune ca, prin Ordonanta de urgenta s-ar putea opta si pentru varianta despagubirii acestora cu 200.000 de euro, iar pentru restul valorii proprietatii sa poata obtine actiuni.
Pana in momentul de fata, asa cum spune Maria Teodoru, doar in jur de 10 la suta din cereri au fost rezolvate in sensul restiturii efective a proprietatii.
Mai raman aproximativ de 200 de mii.
La acestea se mai adauga si cele care vizeaza terenuri agricole, numarul celor care trebuie despagubiti putandu-se ridica la peste 400 de mii.
Fondul Proprietatea e practic nefunctional
Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca o solutie pentru despaguibirea celor care nu-si mai puteau primi bunurile in natura. Fondul este constituit din actiuni de la 114 companii cu capital de stati.
Initiativa a starnit insa controverse aprinse din partea proprietarilor care au considerat Fondul o gaselnita a autoritatilor de a mai amana acordarea despagubirilor. De altfel, Fondul nu este nici acum oprational. El cuprinde mai multe societati care nu intrunesc conditiile pentru a fi listate la bursa.
Tocmai de aceea, Ordonanta de urgenta va permite si eliminarea acestora din portofoliul Fondului.
Comentarii articol (0)