CNS Cartel Alfa acuza unele companii de administrare a fondurilor private ca ofera bani pentru a-si atrage clienti si le cere presedintilor celor doua camere ale Parlamentului sa controleze activitatea Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private.
Cartel Alfa acuza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) ca nu-si exercita obligatiile legale de supraveghere si control al activitatii sistemului de pensii private si cere, printr-o scrisoare deschisa, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa controleze activitatea acesteia.
Organizatia sindicala reclama, cu aceasta ocazie, mai multe ilegalitati care se produc in sistem si pe care CSSPP nu le sesizeaza. Astfel, Cartel Alfa reaminteste practica mai multor administratori de fonduri private de pensii, care isi atrag clientii oferindu-le bani. "CNS Cartel Alfa a sesizat CSSPP, in repetate rânduri, cu privire la faptul ca exista operatori de administrare de fonduri de pensii care ofera bani contra semnaturilor de inscriere. Intrebarea noastra este de ce CSSPP nu ia masurile legale necesare impotriva acestor practici?", se arata in scrisoarea deschisa.
Totodata, sindicatele sunt ingrijorate si de faptul ca, desi alegerea unui fond privat de pensii a inceput de mai bine de o luna, CSSPP nu deruleaza inca o campanie de informare a cetatenilor, care inca sunt confuzi si nu pot alege un fond de pensii in cunostinta de cauza. "Mai mult decât atât, recent, Comisia de Supraveghere a facut recomandari cu privire la reducerea perioadei de aderare la fondurile de pensii private, ceea ce, coroborat cu lipsa de informare a publicului asupra sistemului, diminueaza si mai mult sansele lucratorilor de a-si putea exercita dreptul de a alege, in deplina cunostinta de cauza, operatorul de pensii private", mai sustine Cartel Alfa.
O alta situatie adusa in discutie de sindicate este si prezentarea, pe companii, a situatiei cu numarul de persoane care s-au inscris deja la fonduri private de pensii pe care o considera ilegala in cele patru luni in care oamenii trebuie sa se inscrie. "Este inadmisibil ca tocmai CSSPP care ar trebui sa aiba o pozitie echidistanta si de supraveghere comite acte de natura sa influenteze alegerea cetatenilor si chiar sa determine concurenta neloiala", se mai arata in scrisoarea Cartelului.
In aceste conditii, Cartel Alfa cere reprezentantilor celor doua camere ale Parlamentului sa efectueze un control mai drastic asupra CSSPP si sa o determine sa isi respecte obligatiile legale de supraveghetor al sistemului si de aparator al participantilor la fonduri.
Campania de aderare la pensiile private obligatorii a inceput pe 17 septembrie, iar potrivit CSSPP, pâna in 15 octombrie, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la pilonului II, numarul acestora ridicându-se la 462.344 (40,47% din piata), iar locul secund a fost ocupat de Allianz Tiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti (20,58%). Pe locul al treilea se situeaza Aviva Fond de Pensii cu 113.769 de participanti si o cota de piata de 9,96%.
Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II dureaza patru luni, incepând cu 17 septembrie.
Comentarii articol (1)