Guvernul a modificat, prin Ordonanta de urgenta nr. 125/2007, articolul 13 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.
Conform prevederilor actului normativ, activitatile notariale prevazute la alin. 2 al articolului 13 din Legea notarilor publici, care produc efecte juridice in Romania, pot fi indeplinite de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei si la cererea persoanelor fizice sau juridice straine, in masura in care legile si reglementarile statului de resedinta sau acordurile bilaterale nu se opun.
Reglementarile anterioare ale Legii notarilor publici si a activitatii notariale prevedeau ca misiunile diplomatice si oficiile consulare pot indeplini doar anumite acte notariale pentru persoanele fizice si juridice straine.
Astfel, actele notariale care pot fi indeplinite de misiunile diplomatice si oficiile consulare romanesti, atat pentru persoanele fizice si juridice romanesti, cat si pentru cele straine sunt:
- redactarea de inscrisuri in vederea autentificarii sau legalizarii semnaturii;
- autentificarea inscrisurilor, cu exceptia transmisiunilor imobiliare incheiate prin acte juridice intre vii (OUG nr. 125/2007 a modificat litera b a alineatului 2 al articolului 13 din Legea notarilor publici, care se referea la autentificarea inscrisurilor,dar nu prevedea exceptia introdusa prin OUG nr. 125/2007)
- legalizarea sigiliilor si a semnaturilor;
- darea de data certa inscrisurilor prezentate de parti;
- certificarea unor fapte;
- legalizarea de copii de pe inscrisuri;
- efectuarea si legalizarea traducerilor;
- primirea in depozit a inscrisurilor si documentelor prezentate de parti;
- eliberarea de duplicate de pe actele notariale intocmite de misiunile diplomatice sau oficiile consulare.
O alte modificare adusa prin OUG nr. 125/2007 vizeaza abrogarea alineatului (31) al articolului 13 din Legea notarilor publici, care prevedea ca: „ Autentificarea procurilor speciale prevazute la art. 90 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi facuta de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei si la cererea persoanelor de origine romana care au cetatenie romana sau statutul de apatrid, daca legile si reglementarile statului de resedinta nu prevad altfel.”
OUG nr. 125/2007 pentru modificarea art. 13 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 a fost publicata in Monitorul Oficial , Partea I, Nr. 760 din 9.11.2007.
Comentarii articol (0)