Repartizarea candidatilor admisi la concursul pentru ocuparea locurilor vacante de notar public din luna noiembrie este contestata de unii participanti respinsi. Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) sustine ca regulamentul era cunoscut de candidati.
In presa centrala au aparut articole in care unii candidati respinsi contesta modul de repartizare a candidatilor admisi, care s-a facut pe locurile vacante existente la nivelul Camerelor la care si-au depus dosarul de inscriere, si nu la nivel national.
Conform Realitatea TV, avocatul Adrian Majeri a atacat rezultatele la Curtea de Apel din Bacau. Acesta sustine ca desi a avut media 8.50, alti candidati au fost declarati admisi cu note mult mai mici, de 6 si 7.
"Acest regulament cuprinde doua dispozitii care ar parea neconstitutionale, ele incalca dreptul la libera alegere a locului de munca. Membrii comisiei trebuiau sa faca o lista pe toata tara cu primii 74 de candidati admisi care sa fie repartizati pe posturi", a declarat Adrian Majeri, citat de Realitatea TV.
UNNPR: Regulamentul de organizare era cunoscut de candidati
Intr-un articol din Romania libera, publicat miercuri, UNNPR este acuzata ca Regulamentul concursului din anul 2007 a fost intocmit in vederea avantajarii unor candidati.
Ca raspuns la aceste acuze, UNNPR a emis un comunicat din care rezulta faptul ca regulamentul de organizare era cunoscut de candidatii la examenul din 17-19 noiembrie.
In Regulamentul de organizare si desfasurare a examenului de notar public pentru notarii stagiari si a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2263/C/03.09.2007, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a prevazut ca repartizarea candidatilor admisi sa se desfasoare pe locurile vacante existente la nivelul Camerelor la care si-au depus dosarul de inscriere.
„In acest fel, interesul public al activitatii notariale este servit, iar notarul este mai aproape de cetatean, ca principal beneficiar al serviciului notarial”, se precizeaza in comunicatul UNNPR.
Mai mult, UNNPR sustine ca din 1995 si pana in prezent, concursul pentru ocuparea locurilor vacante de notar public a fost organizat in aceeasi maniera, cu o singura exceptie: concursul organizat in anul 2006, cand repartizarea candidatilor admisi s-a facut in ordinea mediilor, pe locurile vacante existente la nivel national.
UNNPR declara ca singurul criteriu care a stat la baza modificarii Regulamentului din acest an a fost „dorinta de a asigura serviciul notarial in mod egal pe toate ariile geografice ale tarii.”
Comentarii articol (1)