Propunerea legislativa vizeaza modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, cu privire la accesul in profesia de notar public a avocatilor, procurorilor si judecatorilor, cu o experienta de minimum 10 ani. Accesul celor care indeplinesc aceste conditii se va face doar in baza unei cereri, fara a mai fi necesara promovarea concursului organizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR).
Astfel, propunerea legislativa introduce un nou articol, dupa articolul 16 din Legea nr. 36/1995, cu urmatorul continut: “prin derogare de la de la prevederile art. 16 litera g), notar public poate fi cel care pana la data solicitarii a indeplinit timp de 10 ani functia de judecator, procuror sau avocat”.
Consiliul legislativ si Comisia pentru drepturile omului au avizat favorabil propunerea de modificare a Legii notarilor publici.
Guvernul si-a exprimat punctul de vedere negativ si a argumentat ca simpla cerere adresata UNNPR nu poate atrage numirea directa ca notar in conditiile in care numarul posturilor de notar este limitat.
Legea nr. 36/1995 permite accesul in profesia de notar doar pe baza de concurs
In afara de examenul organizat pentru notarii stagiari, Legea nr. 36/1995 da posibilitatea persoanelor licentiate in drept, care au experienta de minimum 5 ani intr-o functie de specialitate juridica, sa acceada in profesia de notar, pe baza unui concurs organizat de UNNPR. Printre categoriile de persoane enumerate in Legea nr. 36/1995, care pot fi admise in randul notarilor publici prin concurs, se numara si avocatii, judecatorii si procurorii.
Accesul in profesie se face pe locurile vacante anuntate de camerele notarilor publici, in urma promovarii concursului.
Promovarea concursului nu garanteaza ocuparea unui post de notar
Conform Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar public, candidatii declarati admisi la concurs sunt cei care au obtinut media minima de promovare 7,00, fara ca nota obtinuta la fiecare dintre probe sa fie mai mica de 5,00.
Dupa validarea rezultatelor, candidatii isi pot exprima optiunea pentru unul dintre posturile vacante existente la nivelul Camerei notarilor publici la care s-a depus cererea de inscriere la concurs, in ordinea mediilor.
Aceasta modalitate de ocupare a locurilor vacante, poate genera situatii in care locurile vacante din cadrul unei camere a notarilor sa ramana neocupate, ca urmare a unui procent insufcient de promovare a concursului.
In acelasi timp, poate aparea si situatia inversa, cand un numar mare de candidati, care au promovat examenul, sa nu poata ocupa un post vacant datorita concurentei existente la nivelul nivelul camerei.
Pentru aceste cazuri, Regulamentul prevede repartizarea pe posturile ramase vacante la nivel national, in ordinea mediilor, a celor care au promovat concursul, dar care nu au ocupat un loc in cadrul camerei la care au depus cererea de inscriere.
Concursul din acest an, contestat de unii candidati respinsi
La concursul organizat de UNNPR in luna noimebrie a acestui an, sistemul de repartizare a generat nemultumirea candidatilor care nu au putut ocupa un post vacant, desi au obtinut o medie de promovare, si, in unele cazuri, mai mare decat a celor declarati admisi in cadrul altor camere.
Raspunsul UNNPR a fost ca, din 1995 si pana in prezent, concursul pentru ocuparea locurilor vacante de notar public a fost organizat in aceeasi maniera, cu o singura exceptie: concursul organizat in anul 2006, cand repartizarea candidatilor admisi s-a facut in ordinea mediilor, pe locurile vacante existente la nivel national.
UNNPR declara ca singurul criteriu care a stat la baza modificarii Regulamentului din acest an a fost „dorinta de a asigura serviciul notarial in mod egal pe toate ariile geografice ale tarii.”
______
Propunerea legislativa, inregistrata la Senat cu numarul L764/2007, poate fi vizualizata aici.
______________________________
AvocatNet va invita la dezbatere:
- In ce masura considerati ca propunerea legislativa ar trebui adoptata de Parlament? Credeti ca actualul sistem de repartizare a candidatilor este just?
Comentarii articol (16)