In Monitorul Oficial, Partea I nr. 772 din 14.11.2007 a fost publicata Decizia ICCJ nr. 27/2007 privind admiterea Recursului in interesul legii referitor la efectele asistarii sau reprezentarii partilor in cadrul procesului penal de persoane care nu au dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004.
In recursul inaintat ICCJ, Procurorul general a sustinut ca asistenta juridica acordata unui inculpat sau invinuit de catre o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004, echivaleaza cu lipsa de aparare si atrage nulitatea absoluta a actului procesual indeplinit, in conformitate cu dispozitiile art. 197 alin. 2 si alin. 4 teza finala din Codul de procedura penala.
ICCJ a admis recursul legii declarat de procurorul general al Parchtelui de pe langa ICCJ, in sedinta din 16 aprilie 2007.
ICCJ a constat ca in practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar cu privire la efectele asistarii sau reprezentarii partilor, in cadrul procesului penal, de persoane care nu au dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995.
Astfel, unele instante au considerat ca partile pot fi asistate in cursul procesului penal de persoane cu studii juridice, chiar daca acestea nu au dobandit calitatea de avocat in conditiile reglementate prin Legea nr. 51/1995, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004.
Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca asistenta juridica acordata in procesul penal unui inculpat sau invinuit de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile Legii nr. 51/1995, modificata si completata prin Legea nr. 255/2004, echivaleaza cu lipsa de aparare a acestuia.
Decizia ICCJ confirma faptul ca „aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.”
ICCJ precizeaza in decizia sa ca „principiul legalitatii, reglementat in cuprinsul art. 2 alin. 1 din Codul de procedura penala, impune cerinta ca procesul penal sa se desfasoare atat in cursul urmaririi penale, cat si in cursul judecatii, in conformitate cu dispozitiile prevazute de lege.
Ca o consecinta fireasca a aplicarii acestui principiu, nerespectarea unei atare cerinte, concretizata in neindeplinirea ori in indeplinirea vicioasa a unui act procedural sau procesual atrage nulitatea actului respectiv in conditiile stabilite prin art. 197 din Codul de procedura penala.”
„ In acest sens, este de observat ca, in raport cu prevederile art. 197 alin. 2 si 3 din Codul de procedura penala, nerespectarea dispozitiilor referitoare la asistarea invinuitului sau inculpatului de catre aparator, cand aceasta este obligatorie, potrivit legii, atrage nulitatea actelor efectuate, fara a putea fi inlaturata in niciun mod”, se mentioneaza in decizia ICCJ.
Comentarii articol (1)