Cifra este de peste doua ori mai mare decat ce platesc firmele din alte state europene, precum Polonia si Slovacia, potrivit unui studiu realizat de compania PriceWaterhouseCoopers si Banca Mondiala. Daca la nivel european Romania ocupa locul fruntas, la nivel mondial se situeaza pe pozitia a patra.
Oamenii de afaceri romani spun ca au ajuns la exasperare deoarece pe povara fiscala este ingreunata excesiv si de birocratia care insoteste procesul de plata a contributiilor.
In studiu au fost analizate 178 de tari. Potrivit acestuia, Romania a urcat o pozitie in clasament fata de anul trecut, cand numarul taxelor era de 89.
Acum cu cele 96 de taxe si impozite Romania se distanteaza foarte mult de celelalte state europene.
Locul doi in Uniunea Europeana este ocupat de Polonia, unde firmele trebuie sa plateasca in jur de 40 de taxe.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru spune ca o companie se descurca din ce in ce mai greu.
Odata ca aceste impozite sunt din ce in ce mai mari. Dar, spune domnul Pogonaru poate ca cea mai mare problema o ridica birocratia.
„Dincolo de faptul ca aceste taxe sunt impovaratoare este in mediul de afaceri un sentiment de exasperare din cauza formularisticii care trebuie completata. Avem senzatia ca suntem coplesiti de aceste initiative.”
„Stiti care este insa cel mai stupid lucru: ca politica aplicarii acestor taxe este total ineficienta. Eu nu am vazut municipalitati sa spuna ca, urbanistic de pilda, s-au dezvoltat prea dens in anume zone ale orasului si ca atare, impun niste taxe mai mari pentru a inhiba dezvoltarea acestora”, spune domnul Pogonaru.
Dintre cele 96 de taxe, 60 sunt in domeniul fortei de munca, intr-un an o companie fiind obligata sa faca 12 plati pentru fiecare dintre domenii precum contributia la asigurari sociale, contributia la asigurarile de sanatate, somaj, fondul privind riscul de accidente si pentru inspectia in munca.
Mai sunt taxele percepute pentru urbanism, mediu, timbru si combustibil - cate una pe an - si cate patru pentru teren, autovehicule, cladiri si pentru veniturile companiei.
Florin Pogonaru este sceptic ca in viitorul apropiat se va putea schimba ceva in acest domeniu.
Si asta, spune el, din cauza unei mentalitati balcanice.
Guvernul, Parlamentul si chiar consiliile locale au foarte multe proiecte legislative care se succed cu atata repeziciune incat oamenii de afaceri nu mai pot sa tina pasul.
Mai este vorba, precizeaza domnul Pogonaru si de faptul ca majoritatea proiectelor privind fiscalitatea se propun si se adopta fara ca oamenii de afaceri sau asociatiile care ii reprezinta sa fie consultate sau chemate la masa discutiilor.
„Toata lumea stie ca in conditiile unei legislatii aberant de stufoase, cu lucruri care apar tot timpul, peste noapte, ca om de afaceri nu mai poti fi in regula”, spune Florin Pogonaru.
„Cand vine un control, intotdeauna ti se spune: ehei, dar despre asta stiai? Si nu ai cum sa stii, nu le poti cuprinde pe toate.”
La nivel mondial, Romania este intrecuta ca numar de taxe si impozite ce trebuie platite de o firma, de trei state - toate din fostul bloc comunist: Belarus - 124 de taxe, Uzbekistan - 118 si Ucraina - 99.
Comentarii articol (0)