Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, considera ca era necesar ca, la conceperea noii legi a societatilor comerciale, sa fie consultati si reprezentantii mediului de afaceri. In plus, oamenii de afaceri si-au manifestat nemultumirea fata de unele prevederi al noii legi.
"Era necesar sa fim consultati din faza de angajare a consultantilor respectivi, pentru ca gandirea si termenii de referinta pentru consultant au fost dati trunchiat. Inainte de a se trece la o lege cadru erau necesare niste chestiuni prealabile, legate de definirea statului de manager ca profesie liberala", a spus Florin Pogonaru, citat de Rompres.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania considera ca nivelul plafoanelor pentru asigurarea profesionala a administratorilor de firme, prevazuta ca obligatorie in noua lege a societatilor comerciale, ar trebui sa fie stabilit la nivelul fiecarei companii in parte.
Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, a aratat joi, intr-un seminar, ca aceste plafoane trebuie sa fie stabilite in functie de domeniile in care firma este implicata si in functie de cifra de afaceri.
Pana in prezent, legea societatilor comerciale nu prevedea obligativitatea de asigurare a administratorului. Exista posibilitatea ca, administratorii de firme sa incheie contracte de asigurare personala, pentru a se proteja, fara a li se impune acest lucru.
Astfel de asigurari se fac in general pentru profesii liberale.
Oamenii de afaceri considera ca legea 441/2006, care modifica legea 31/1990, va duce astfel, la cresterea costurilor societatilor comerciale.
Actuala lege impune conditii restrictive pentru actionari in ceea ce priveste alegerea Consiliul de Administratie. Cumulul de mandat de administrator cu mandat de munca este strict interzis, din momentul acceptarii functiei de administrator (daca este administrator, nu mai poate fi angajat cu carte de munca la aceeasi firma).
O societate comerciala care are un singur asociat este obligata astfel sa-si angajeze un alt administrator, intrucat, conform noii reglementari, acesta nu poate indeplini aceasta functie.
In plus, la fiecare modificare de act constitutiv, societatile sunt obligate sa refaca actul constitutiv care sa includa modificarea, care se depune ulterior la Oficiul Registrului Comertului, apoi se notifica la Monitorul Oficial acest lucru.
Comentarii articol (0)