Faceti un simplu exercitiu. Ganditi-va ca vi s-a facut o poza intr-o ipostaza care va rusineaza pe voi, v-ar face sa va certati cu familia, v-ar face de ras in societate. Cator persoane ati avea inceredere sa incredintati acesata poza?
Un studiu plecand de la aceasta idee a aratat ca majoritatea oamenilor au cel mult doua persoane in care se incred total. Mai deprimant decat atat este faptul ca unu din patru oameni nu au pe nimeni in care sa se increada total. Numarul de prieteni pe care ii avem a scazut dramatic in ultimii 20 de ani. Dar de ce? Iata ce spun psihologii.
Un articol de Ana Popandron
Nu cunoastem persoane enervante
Nu este o gluma. Cu cat suntem mai capabili sa suportam persoanele enervante din viata noastra, sa fim chiar prietenosi cu ele, cu atat ne ajuta sa socializam mai usor. Problema este ca ne-am creat o adevarata retea tehnologica prin care sa tinem departe strainii. Mergem pe strada cu i-Pod-urile in urechi, ne facem cumparaturile online ca sa scapam de aglomeratie, stam acasa si vedem un film in loc sa ne ducem la cinema. Facem orice ca sa evitam sa intram in contact cu persoane noi. Cu cat devenim mai singuratici, cu atat uitam cum sa-i suportam pe cei din jur si orice persoana noua intalnim ni se pare enervanta. Daca nu intruneste toate standardele noastre atunci o tinem departe de noi. Daca cineva incepe o conversatie cu noi in autobuz sau in sala de asteptare la medic fie ii intoarcem spatele, ii raspundem in doi peri sau il ascultam cu mintea aiurea. Cum ne este imposbil sa evitam toate lucrurile sau persoanele enervante din viata noastra, atunci ar fi bine sa le luam in gluma si sa le toleram, pentru ca daca ii evitam la nesfarsit vom ajunge singuri.
Nici prea multi prieteni enervanti nu cunoastem
La fel sta treaba si cu prietenii. Ne alegem un grup de cateva persoane si nu mai lasam si pe altii sa ni se apropie. Unul e prea vorbaret, celalalt rade prea tare, altulia ii place prea mult sa exagereze, celalalt nu are aceleasi idei ca si noi. Si astfel ramanem doar cu 2, 3 prieteni in lista. Nu este nevoie sa le spunem tuturor cele mai ascunse secrete insa, nu ar fi rau sa tinem legatura cu colegii de generala, liceu, facultate. Pe amicii pe care i-am cunoscut ocazional ii putem suna din cand in cand. De fapt, capacitatea de a comunica cu oameni incompatibili cu noi este cruciala in supravietuirea in societate. Vei vedea ca daca vei trece peste iritarea initiala sau peste ideea preconceputa ca daca nu asculta aceeasi muzica ca tine nu este capabil sa te inteleaga, vei vedea ca, de fapt, persoana respectiva este simpatica si aveti mai multe lucruri in comun decat ti-ai fi putut imagina.
Messenger-ul este cea mai proasta idee
Cu toate ca am putea scrie imediat o lista cu avantajele messenger-ului, de fapt, este o idee foarte proasta de comunicare. Ne tine inchisi in casa, desi aparent aproape, de fapt, departe de prietenii nostri, si din cauza incapacitatii de a vedea mimica, gesturile sau inflexiunile vocii persoanei cu care chat-uiesti, de multe ori poti intelege gresit mesajul si te poti certa fara motiv cu acea persoana. Unul dintre prietenii mei (putinii pe care, la randul meu, i-am pastrat din genrala), foloseste "Nu, mersi!" intr-un mod sarcastic, cu un inteles asemanator cu "Mai bine mi-ai da cu ceva in cap!". In realitate adauga cuvintelor un ton ironico-plictisit. Pe messenger nu ai de unde sa stii daca a adugat sau nu acest ton. Lucru pentru care am stat certati trei saptamani dupa ce l-am intrebat daca vrea sa vada un film cu mine iar el a raspuns "Nu, mersi!". Dupa ce ne-am impacat mi-a explicat ca a doua zi avea de predat un proiect pentru servicu, si spusese "Nu" - nu pot, dar "mersi", insa eu nu avem de unde sa stiu si m-am simtit jignita. Asa ca sa mai lasam mess-ul deoparte si sa mai dam un telefon sau poate chiar ne facem curaj si iesim la o cafea cu prietenii.
Internetul ne face si mai singuri
Ganditi-va putin cate persoane ati cunoscut online in ultimii doi ani. De pe alte bloguri, grupuri de discutie sau cu care va raspundeti la comentarii constant pe site-ul aceluiasi ziar. Multi, nu? Foarte multi chiar. Acum ganditi-va cu cati din acestia mai vorbiti si azi. Putini, nu? Chiar foate putini. Aceasta este marea problema a internetului. Are capaciattea de a face legatura si de a te ajuta sa cunosti o multime de oaenei, insa de cele mai multe ori renunti la ei extrem de usor. Nici macar normele de buna crestere nu se aplica pe internet tocmai pentru ca esti sub puterea anonimatului si nici nu-ti pasa de sentimentele celuilalt din moment ce nu esti fata in fata cu el.
Nu suntem suficient de des criticati
Sa facem diferenta intre a insulta si a critica. Insulta este ca un latrat de caine prin care cel care te uraste isi exprima prin cuvinte scurte si rautacioase ura fata de tine. Critica o poate aduce numai o persoana care, de fapt, tine la tine, pentru ca incearca astfel sa-ti aduca la cunostinta defectele si sa te ajute sa le indrepti.
Este mai confortabil si pentru noi sa nu primim critici, traind astfel intr-o dulce minciuna. Si cum o persoana pe care tocmai ai intalnit-o n-o sa te critice niciodata, iar prietenii sunt tot mai putini, este greu ca in ziua de azi sa primesti o remarca sincera de la cineva.
Suntem mult prea rai, si in cautare de lucruri negative
De la vanzatoarea de la magazin care nu-ti raspunde la salut ci doar te intreaba plictisita "Ce doriti" - care nu inseamna ce doriti sa cumparati, cu ce v-as purea ajuta, ci "Ce-ti veni sa ma deranjezi?", pana la noi care ne este lene sa le raspundem parintilor nostri prietenos la o intrebare, majoritatea lumii pe care zilnic o intalnim este nervoasa, iritabila, stresata, irascibila, trista, morocanoasa.
Ne simtitm inutili, pentru ca suntem
Un dezavantaj, care ar putea parea avantaj la prima vedere, in a sta doar online cu prietenii tai este ca nu cer nimic de la tine. Le asculti problemele emotionale, cum s-au despartit cu partener, cum se cearta cu nu stiu ce coleg la servicu, le dai sfaturi. Dar dupa ce termini conversatia te intorci la ale tale si tot plictisit si nefolositor te simti. Dar daca l-ai ajuta pe vreunul sa isi repare calculatorul, sa mergi la cumparaturi impruna cu altul care nu are masina, sa nu il lasi pe celalalt sa isi plimbe singur catelul si sa il insotesti, atunci ai gasi un scop pentru fiecare zi si nu te-ai mai simti plictisit. Respecul de sine vine doar daca ai ajutat pe cineva. Fa lucruri marunte care pentru tine nu conteaza insa pentru cei din jur inseama foarte mult.
Pe de alta parte, gaseste-ti cate ceva de facut in fiecare zi. Cel mai bine e sa-ti gasesti un hobby, sa faci o pasiune pentru ceva. Pe langa faptul ca te va face sa te simti bine ca esti de neegalat intr-un anumit domeniu, vei intalni alte persoane cu aceeasi pasiune si iti vei face astfel prieteni.
Articol publicat initial in TimpulTau.ro
Comentarii articol (6)