De anul viitor vanzarea energiei electrice pe piata din Romania s-ar putea face in conditii de confidentialitate, conform unui proiect propus luna aceasta de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie.
Astfel, companiile implicate, cantitatile de energie electrica si preturile din fiecare contract bilateral negociat direct ar urma sa fie comunicate dupa o anumita perioada de la incheierea contractului.
Reprezentantii ANRE si cei ai Ministerului Economiei spun ca aceasta modificare ar fi normala pentru o piata libera.
Totusi, analistii din domeniu cer conditii clare in ceea ce priveste pastrarea confidentialitatii.
Asigurarea stabilitatii
Responsabilul cu preturi si tarife din cadrul Autoritatii de Reglementare in Energie, Viorel Alicus, spune ca pastrarea confidentialiatii din contractele bilaterale ar urmari sa asigure stabilitatea pietei de energie. Aceasta practica - spune domnul Alicus - exista deja in alte state ale Uniunii Europene.
"Cred ca s-a avut in vedere faptul ca atunci când se incearca pastrarea confidentialitatii informatiilor, dat fiind ca este piata libera, se incearca evitarea distorsionarii pietei prin cunoasterea unor informatii”.
“Pe de alta parte, aceste informatii pot fi facute publice dupa ce aceste tranzactii au avut loc, pentru ca nu mai exista distorsiuni", spune la BBC Viorel Alicus.
Totusi, companiile de stat vor apela probabil la contracte bazate pe licitatii, deci cu datele facute publice, adauga Viorel Alicus.
Astfel, clauza de confidentialitate ar urma sa fie folosita doar de societatile private care importa sau exporta energie.
Totusi, Viorel Alicus recunoaste ca, in conditiile unor contracte secrete, exista riscul de manipulare a pietei, in sensul in care producatorii sau furnizorii ar putea sa creasca sau sa scada oricând pretul energiei.
Conditii clare
Pe de alta parte, analistul Carol Popa spune ca ar trebui specificate clar conditiile in care se poate mentine confidentialitatea contractelor cu energie electrica.
"Un contract comercial intre parti trebuie sa contina clauze de confidentialitate. Din pacate insa, pot fi cazuri in care, de o parte a contractului o companie de stat sa fie mai putin interesata de obtinerea unui profit din contractul respectiv”, spune Carol Popa.
De asemenea, Alexandru Sandulescu, directorul pe probleme energetice din Ministerul Economiei, considera drept corect proiectul de introducere a unei clauze de confidentialitate in contractele bilaterale, insa numai cu obligatia ANRE de a comunica acele valori medii ale preturilor de pe piata.
Totusi, Alexandru Sandulescu spune ca niciun producator sau furnizor de pe piata de energie nu s-ar fi plâns de sistemul introdus anul acesta de Ministerul Economiei.
Acest sistem este acela care afiseaza, pentru orice contract, atât partile implicate cât si cantitatea de energie tranzactionata sau pretul acesteia.
Acest lucru a venit in contextul scandalurilor cu asa-numitii "baieti destepti" - societati care cumparau de la stat energie ieftina si o vindeau la preturi cu mult mai mari.
Comentarii articol (0)