Cel putin o persoana din 10 a suferit de violenta sau hartuire la locul de munca. Cele mai vulnerabile sunt femeile si persoanele care sunt angajate pentru perioade determinate. Miercurea trecuta, Comisia Parlamentului European pentru Drepturile Femeilor si Egalitatea intre sexe s-a intalnit pentru a discuta despre hartuirea la locul de munca.
Pe langa deputati europeni, la intalnire au participat experti in domeniu. John Hurley, reprezentant al Fundatiei europene din Dublin pentru imbunatatirea conditiilor de munca si de trai, a declarat ca aproximativ 6% din femeile ce lucreaza si 4,5% din barbati au fost hartuiti cel putin odata in anul 2005.Cel mai mare procent de hartuire pe tara a fost inregistrat in Finlanda atat de femei (23%), cat si de barbati /15%). Cele mai putine cazuri au fost intalnite in Spania si Bulgaria, ambele cu un procent sub 2,5%.
Cand putem vorbi de hartuire?
John Hurley este de parere ca domeniile unde se inregistreaza cele mai multe cazuri sunt educatie, administratie publica, restaurante, transport sau comunicare.
Cu toate acestea, el considera ca sondajele nu reprezinta un instrument potrivit pentru a surprinde acest fenomen si ca diferentele dintre tari se pot datora unor "chestiuni culturale variabile si metodologice". Pentru a fi considerat hartuire, "comportamentul trebuie sa fie deliberat si repetat" , a adaugat Hurley.
Lara Lazzeroni, profesor in dreptul muncii la universitatea din Siena, e explicat ca, in conformitate cu dreptul italian, "un singur gest, un singur contact este indeajuns" pentru a fi considerat hartuire, intrucat "violeaza demnitatea victimei".
Deputatul european Anna Záborská (Grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni), presedintele Comisiei pentru Drepturile Femeii, a subliniat faptul ca " hartuirea la locul de munca afecteaza demnitatea victimei", punand accentul pe importanta implicarii "unor organizatii nonguvernamentale si a altor parteneri sociali in tratarea si rezolvarea acestui subiect".
Directiva europeana, insuficient aplicata
Directiva UE din 2002 cu privire la egalitatea dintre barbati si femei la locul de munca a definit hartuirea ca "orice forma de conduita nedorita, fie verbala, non-verbala sau fizica cu caracter sexual, avand ca scop violarea demnitatii unei persoane, in special in momentul creãrii unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensiv".
In februarie, Comisia Europeana a lansat o strategie pentru 2007-2012 cu privire la sanatatea si siguranta la locul de munca, care pune accentul pe importanta unor negocieri dintre partenerii sociali pentru prevenirea violentei si hartuirii la munca.
Sursa: Parlamentul European - Serviciul de presa
Comentarii articol (0)