Prezenta comunicare isi propune sa informeze Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene cu privire la acordul cadru european privind hartuirea si violenta la locul de munca, semnat la 26 aprilie 2007 de CES (Confederatia Europeana a Sindicatelor), BUSINESSEUROPE, UEAPME (Uniunea europeana a intreprinderilor mestesugaresti si a intreprinderilor mici si mijlocii) si CEEP (Centrul european al intreprinderilor cu participare publica). Acesta reprezinta al treilea acord autonom care urmeaza sa fie negociat de partenerii sociali europeni la nivel interprofesional, in urma unei consultari organizate de Comisia Europeana in conformitate cu articolul 138 din Tratatul CE.
La 23 decembrie 2004, Comisia a decis sa lanseze prima etapa de consultare a partenerilor sociali cu privire la violenta la locul de munca si efectele acesteia asupra sanatatii si securitatii la locul de munca1, in contextul agendei Comisiei in domeniul sanatatii si securitatii ocupationale, prezentata in cadrul Strategiei comunitare privind sanatatea si securitatea in munca pentru perioada 2002-2006.
Ulterior, partenerii sociali europeni la nivel interprofesional au informat Comisia cu privire la faptul ca ei vor organiza un seminar pe aceasta tema pentru a analiza posibilitatea de a negocia un acord autonom, in conformitate cu programul lor de lucru pentru dialog social corespunzator perioadei 2003-2005. In urma seminarului, organizatiile si-au pregatit mandatele de negociere si, la 6 februarie 2006, au deschis negocierile in mod oficial.
Negocierile privind acordul cadru au durat mai mult de zece luni si au fost incheiate cu succes la 15 decembrie 2006. Dupa ce a fost aprobat de organismele interne decizionale ale celor patru organizatii ale partenerilor sociali implicate in negocieri, acordul a fost semnat in mod oficial la 27 aprilie 2007, in prezenta comisarului responsabil pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si oportunitati egale, Vladimír Špidla si a fost prezentat presei.
Obiectivul acordului este prevenirea si, daca este cazul, gestionarea problemelor referitoare la cazurile de intimidare, hartuire sexuala si violenta fizica la locul de munca. Acordul condamna toate formele de hartuire si violenta si confirma responsabilitatea angajatorului de a proteja lucratorii impotriva acestora. Companiile din Europa sunt invitate sa adopte o politica de toleranta zero fata de un astfel de comportament si sa defineasca proceduri pentru rezolvarea eventualelor cazuri de hartuire si violenta.
Aceste proceduri pot include o etapa informala care sa implice o persoana care se bucura de incredere din partea administratiei si a fortei de munca. Plangerile ar trebui investigate si rezolvate intr-un termen scurt. Este necesar sa se respecte principiile de demnitate, confidentialitate, impartialitate si tratament egal. Se vor lua masuri cuvenite impotriva faptasului, de la masuri disciplinare pana la concediere, iar victima va beneficia de sprijin in vederea reintegrarii, daca este cazul.
Continut: Clauzele individuale din acordul cadru privind hartuirea si violenta la locul de munca sunt in conformitate cu legislatia comunitara, iar scopul acestuia respecta obiectivele politicii europene in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca.
Acordul prezinta un caracter orientat mai mult spre actiune decat unul juridic pentru a se ocupa de cazurile de hartuire si de violenta la nivelul companiilor. Comisia considera ca acest acord reprezinta o contributie utila din partea partenerilor sociali pentru a proteja nu numai sanatatea si securitatea lucratorilor, dar si demnitatea acestora, precum si pentru a promova organizatiile de munca moderne. Astfel, acordul ofera valoare legislatiei UE si nationale aferente, in acord cu orientarile prezentate in documentul de consultare al Comisiei.
Pe baza acestei evaluari preliminare, Comisia a decis sa informeze Parlamentul European si Consiliul cu privire la acordul cadru privind hartuirea si violenta la locul de munca. In plus, Comisia invita institutiile europene sa promoveze acordul prin propriile mijloace, asigurandui atat un nivel adecvat de publicitate, cat si sprijinind punerea in aplicare a acestuia la nivel
national.
Comisia va acorda orice sprijin necesar partenerilor sociali pe parcursul procesului de punere in aplicare. Pe langa acestea, in momentule expirarii perioadei de punere in aplicare, Comisia va realiza propriul proces de monitorizare pentru a evalua masura in care acordul a contribuit la realizarea obiectivelor comunitare, acordand in acelasi timp prioritate monitorizarii efectuate de partenerii sociali insisi.
NOTA AvocatNet: comunicarea Comisiei se gaseste integral in anexat PDF.
Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica.
Comentarii articol (0)