Termenul de valabilitate al cartii de identitate este de 10 ani, iar la implinirea varstei de 55 ani aceasta se elibereaza cu termen de valabilitate permanent.
In sensul legii, prin carte de identitate se intelege si cartea de identitate provizorie. Cartea de identitate provizorie se elibereaza atunci cand persoana fizica nu poseda toate documentele necesare eliberarii cartii de identitate. Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileste de formatiunea de evidenta informatizata a persoanei, dar nu poate depasi un an.
Cazuri in care se elibereaza o noua carte de identitate :
- la expirarea termenului de valabilitate;
- daca s-au modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data sau locul nasterii (exemple: schimbarea numelui/prenumelui pe cale administrativa; adoptie; constatarea unor greseli de scriere la intocmirea actului de stare civila; inregistrarea unei persoane in pozitia de "copil gasit" si identificarea ulterioara a actului de nastere intocmit initial, intre acestea existand neconcordante la data nasterii, inregistrarea tardiva a nasterii unei persoane, cu inscrierea numai a anului de nastere s.a.);
- in cazul schimbarii domiciliului ;
- in cazul deteriorarii ;
- in cazul distrugerii, pierderii sau furtului ;
- la expirarea sau revocarea interdictiei titularului de a se afla in anumite localitati ;
- cand fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului ;
- in cazul anularii .
Sanctiuni
In conformitate cu prevederile legii nr.105 din 1996, cetatenii sunt obligati sa se prezinte, cu 15 zile inainte de implinirea varstei de 14 ani sau de expirarea valabilitatii actului de identitate detinut, la formatiunea de evidenta informatizata a persoanei la care sunt arondati cu domiciliul, pentru a solicita punerea in legalitate cu un act de identitate.
Nerespectarea acestor prevederi atrage raspunderea contraventionala, care se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 250.000 lei si 400.000 lei, fara a exista posibilitatea achitarii, in 48 de ore, a jumatate din minimul sumei prevazute.
Actele necesare pentru eliberarea unei carti de identitate (documente obligatorii, indiferent de motivul pentru care se elibereaza) :
- certificatul de nastere;
- actul cu care se face dovada domiciliului;
- timbru fiscal in valoare de 2000 lei, valoare ce se poate actualiza prin hotarare de Guvern; - chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate, respectiv 65.000 lei, aceasta suma fiind actualizata in functie de rata inflatiei, cu avizul Oficiului Concurentei.
Persoanele care au detinut, anterior, un act de identitate, trebuie sa-l predea lucratorului de evidenta a populatiei, daca nu a fost pierdut, furat ori distrus. Persoanele care detin carte de alegator sunt obligate sa o predea lucratorului de evidenta a populatiei, intrucat, odata cu noua carte de identitate, li se va elibera si o alta carte de alegator.
Pe langa acestea, mai sunt necesare si alte documente, in functie de motivul pentru care se solicita eliberarea cartii de identitate, precum si de starea civila a solicitantului, astfel:
A. In cazul eliberarii cartii de identitate la implinirea varstei de 14 ani
- actul de identitate al unuia dintre parinti, al tutorelui sau al reprezentantului legal;
- hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care se stabileste caruia dintre parinti ii este incredintat minorul, daca parintii sunt divortati.B. In cazul persoanelor casatorite/divortate/vaduve
- certificatul de casatorie/hotararea de divort definitiva si irevocabila/certificatul de deces al sotului decedat.C. In cazul schimbarii domiciliului
- certificatele de nastere ale copiilor minori care isi schimba domiciliul impreuna cu parintii;
- livretul militar, pentru persoanele supuse obligatiilor militare, in care sa fie inscrisa luarea in evidenta centrului militar din localitatea/sectorul pe raza careia/caruia isi schimba domiciliul.D. In cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii actului de identitate
- un document cu fotografie de data recenta, pentru certificarea identitatii;
- timbru fiscal de 38.000 lei, valoare ce poate fi actualizata prin hotarare de Guvern
Cuantumul taxelor si modul de achitare
Contravaloarea cartii de identitate este de 65.000 lei, iar a cartii de identitate provizorii este de 6.200 lei, aceste sume fiind actualizate in functie de rata inflatiei, cu avizul Oficiului Concurentei. Contravaloarea documentelor de identitate (cartea de identitate si cartea de identitate provizorie) se achita la unitatile Trezoreriei statului sau la unitatile C.E.C., abilitate pentru aceasta operatiune, pe raza carora isi are domiciliul solicitantul.
Procedura de parcurs.
Actele se depun la formatiunea de evidenta informatizata a persoanei, pe raza careia solicitantul are domiciliul sau resedinta.
Linkuri util:
http://www.dgeip.kappa.ro/evp_adrese.htm - adresele DIP din Romania
http://www.dgeip.kappa.ro/evp_formulare.htm - modele de formulare utile
Programul de lucru
In general, programul de lucrul cu publicul al acestor directii este: Luni - Joi intre orele 8.30-13.00 si intre orele 14.00-15.30
Tot in legatura cu cartea de identitate, mai pot interveni urmatoarele situatii:
Acte necesare pentru stabilirea resedintei, cetatenilor romani domiciliati în Romania
In cazul stabilirii resedintei cetatenilor romani domiciliati in Romania:
- actul de identitate al solicitantului;
- certificatele de stare civila;
- actul de identitate si titlul locativ al gazduitorului, care va semna formularul tip, in fata lucratorului de evidenta a populatiei.
Eliberarea actului de identitate ca urmare a (re)stabilirii domiciliului, în Romania
- dovada privind aprobarea (re)stabilirii domiciliului in Romania, eliberata de structurile de pasapoarte;
- certificatele de stare civila (de nastere si casatorie) eliberate de autoritatile romane; in cazul unor certificate eliberate de autoritatile straine, este necesara prezentarea unor traduceri legalizate ale acestora, caz in care se elibereaza carte de identitate provizorie, pana la transcrierea certificatelor straine in registrele de stare civila romane;
- documente cu fotografie (act de identitate, pasaport), eliberate de autoritatile straine;
- 3 fotografii tip, dimensiunea 30x40 mm., cu banda alba de 7 mm. in partea inferioara;
- actul cu care se face dovada domiciliului.
Comentarii articol (14)