Guvernul declara ca taxa de prima inmatriculare este un instrument de protectie a mediului, fara niciun caracter discriminatoriu. Romania are la dispozitie doua luni pentru modificarea legislatiei. In caz contrar, statul roman poate fi chemat in fata Curtii Europene de Justitie.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat ca taxa de prima inmatriculare este un instrument de protectie a mediului, prin incercarea de a limita emisiile de dioxid de carbon, si nu se constituie intr-un element discriminatoriu.
Guvernul isi justifica pozitia prin faptul ca taxa se aplica tuturor masinilor, atat celor de import, cat si celor din productia autohtona.
Reactia Executivului vine la cateva zile dupa ce Comisia Europeana a declansat a doua etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar, deschisa impotriva Romaniei cu privire la taxa auto.
Guvernul cauta solutii
Totodata, Guvernul si-a reafirmat disponibilitatea Romaniei pentru a lucra cu expertii Comisiei, in vederea gasirii unei solutii care sa corespunda tendintelor europene de protectie a mediului.
In acelasi timp, purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, a declarat ca ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, se va afla saptamana aceasta la Bruxelles unde se va intalni cu comisarul european pentru taxe, Laszlo Kovacs.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a reamintit faptul ca, in cadrul Uniunii exista un grup de lucru pentru elaborarea unei reglementari unitare a taxei auto, care are si o importanta componenta de mediu, cu referire directa la emisiile de CO2.
Camelia Spataru a precizat ca in acest moment, cand Uniunea Europeana incearca sa impuna norme severe pentru reducerea poluarii generate de autovehicule, „ar fi surprinzator ca Romania sa primeasca astfel de critici, tocmai pentru ca incearca, prin masurile luate, sa protejeze mediul”.
Comisia Europeana poate sesiza Curtea Europeana de Justitie
CE a anuntat saptamana trecuta ca a trecut la a doua etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar deschise impotriva Romaniei cu privire la taxa de inmatriculare a autovehiculelor
Astfel, Romania are la dispozitie doua luni sa modifce legislatia, in caz contrar putand fi chemata in fata Curtii Europene de Justitie.
Executivul european considera ca taxa reprezinta o discriminare fata de autovehiculele second-hand importate pe teritoriul Romaniei din alte state membre.
Mai mult, comisarul european pentru Taxe, László Kovács, a declarat, intr-un interviu pentru RFI citat de Cotidianul, ca Guvernul Romaniei ar trebui sa garanteze ca va returna taxa de inmatriculare, chiar si in cazul in care legislatia va fi modificata si Romania nu va fi trimisa la CEJ. In aceasta situatie, peste 300.000 de oameni ar putea sa primeasca inapoi banii dati pentru achitarea taxei auto.
Comentarii articol (0)