In martie 2007 devine si master in drept social roman si european. Din octombrie 2005, publica articole in dreptul muncii si dreptul securitatii sociale – unele in colaborare cu Ionel Petrea - in „Tribuna economica”, „Raporturi de munca”, www.Avocatnet.ro, www.Contractdemunca.ro si „Revista romana de dreptul muncii”.
Membru in colegiul de redactie la „Revista romana de dreptul muncii” (editura Wolters Kluwer) din mai 2007 si doctorand in drept din octombrie 2007 (teza de doctorat se va sustine in dreptul muncii), ofera consultanta in drept social pe www.Contractdemunca.ro
De ce aþi ales specializarea in dreptul muncii (dreptul social)?
Consider ca dreptul muncii, fiind cel mai apropiat de activitatea preponderenta a oamenilor le influenteaza majoritatea deciziilor. Informarea adecvata a angajatorilor si a salariatilor asigura randamentul, contribuie la transparenta comunicarii - in masura sa diminueze suspiciunile in raporturile de munca si chiar litigiile.
Pasiunea mea a inceput de la prima facultate si a continuat, inclusiv in sfera functiei publice, la cea de-a doua facultate, apoi la masterate iar in prezent la doctorat.
Ce va motiveaza?
Motivatia imi este data de faptul ca in cele mai multe raspunsuri, solutii, articole am fost implicata prin propriile experiente, sau ale celor apropiati – prieteni, colegi, cunoscuti. Pe de alta parte, ma atrage orice problema teoretica care cred ca ar avea un impact practic deosebit.
De aproximativ 9 luni, cea mai placuta activitate dintre toate este sa raspund intrebarilor cititorilor de pe www.Contractdemunca.ro. Audienta buna, ma face sa ma simt mandra ca dreptul social este tot atat de cautat pe cat dreptul financiar, fiscal, comercial.
Sunt motive care ma determina sa invat mereu. Daca nu ar fi existat, nici nu investeam in pregatirea mea profesionala.
Oricat de rea ar fi una din zile, o „speta” controversata ma invioreaza si ma pune in miscare. Atrag controversele ca un magnet, cand mi se inchide o usa, imi spun ca undeva trebuie sa existe si un geam... Creez precedente, fapt care ii determina pe unii dintre cei care ma sprijina si ma incurajeaza sa ma numeasca „pionier”.
Care au fost cele mai semnificative propuneri si initiative in dreptul social sau in dreptul functiei publice?
In ordine invers cronologica, mentionez:
• Propunerile din anul 2006 pentru introducerea transferului, ca modalitate definitiva de modificare a raportului de munca, in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National catre Sindicatul National al Functionarilor Publici si Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA;
• Propunerea pentru anii 2004 si 2005, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a unor solutii pentru aplicarea legii in vederea acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei;
• Initierea, in perioada 2003-2004, in scopul realizarii transparentei in administratia publica locala, a unor adrese intre Primaria Municipiului Galati si Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala - Galati avand ca obiect solutionarea unitara a cazurilor controversate, potrivit legii, in vederea acordarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei;
• Problematizarea in anul 2003 a situatiei licentiatilor in stiinte administrative - grup tinta care nu trebuie neglijat pentru politica functiei publice - atat in cadrul seminariilor cat si in cadrul proiectelor sustinute la specializarea in administratia publica "Guvernare moderna si dezvoltare locala" din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative si a Institutului National de Administratie.
• Initiative in anul 2002, in vederea atragerii atentiei Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Administratiei Publice si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale asupra situatiei licentiatilor in stiinte administrative.
Care a fost prima realizare concreta in dreptul social?
Aceasta se leaga, evident, de un precedent demonstrat teoretic si castigat oficial prin argumentare, in administratia publica centrala, concretizat apoi in debutul meu din literatura juridica impreuna si cu unul din cei mai flexibili oameni pe care i-am intalnit in administratie – Domnul Ionel Petrea, Inspector Sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Galati, cel care m-a ajutat in a da si valoare practica teoriei.
Cei interesati pot afla detalii din articolele publicate despre acest subiect: Subventionarea locurilor de munca, in „Tribuna Economica”, nr. 42/2005; Subventionarea locurilor de munca pentru angajatorii persoane fizice, pe www.Avocatnet.ro (2007); Facilitati la incadrarea in munca a elevilor si studentilor, pe www.Contractdemunca.ro (2007)
Care a fost persoana care v-a incurajat prima data in pasiunea dumneavoastra?
Domnul Profesor univ. dr. Ion Popescu, cel care mi-a fost indrumator la lucrarea de disertatie - Drepturile si obligatiile functionarilor publici - la Institutul National de Aministratie si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.
Observand ca doresc sa tratez problemele altfel si ca ma atrag cazurile controversate - , mi-a aratat ca este absolut necesar sa urmez si dreptul – si, atunci cand nu credeam in sansele mele de a reusi doar cu pasiune si cunostinte, m-a incurajat, spunandu-mi ca sigur voi reusi sa intru in atentia celor care ma pot sprijini pentru ca se vede ca sunt motivata in primul rand de pasiune. A avut dreptate.
Care a fost cea mai mare sansa acordata vreodata?
Cea mai mare sansa a fost aceea pe care mi-a acordat-o Domnul Prof. univ dr. Alexandru Ticlea, Decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti, Director la „Revista romana de dreptul muncii”, prestigios autor de studii, monografii, tratate de dreptul muncii, avocat in Baroul Bucuresti.
Cand am publicat primul articol, in revista mentionata - cea mai importanta in dreptul muncii – am realizat ca mi se ofera sansa sa fiu in preajma celor mai mari specialisti, dar mai ales ca mai am multe de invatat pentru a ma mentine printre ei – ceea ce imi doresc foarte mult. Domnul Alexandru Ticlea mi-a dat sansa de a fi redactor al acestei reviste din mai 2007 si din octombrie 2007 sunt si doctorand in dreptul muncii. Teza de doctorat - MUNCA LA DOMICILIU - a fost aleasa la sugestia dansului. Imi revine rolul de a promova in Romania aceasta munca si cred ca am tot ce trebuie sa reusesc. Actualul Cod al muncii, contine doar cateva reglementari (art. 105 -107).
Cu acelasi sprijin, am reusit sa finalizez o monografie la care tin mult si m-a solicitat timp de 2 ani si care cred ca va folosi atat teoreticienilor cat si practicienilor – TRANSFERUL PERSONALULUI. Aceasta tema am avut-o la lucrarea de disertatie pentru finalizarea masteratului in drept social roman si european. Am scris cateva articole complexe despre transfer in „Revista romana de dreptul muncii” iar altele mai succinte pe www.Contractdemunca.ro, www.Avocatnet.ro, respectiv in Tribuna Economica. Monografia, destul de diferit organizata fata de articolele mentionate, sper sa fie cat de curand publicata si sa convinga oamenii despre utilitatea si implicatiile transferului in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Informatia ar reduce problemele existente chiar in sectorul privat. Prestigiosi autori in domeniu - Alexandru Ticlea, Serban Beligradeanu, Ion Traian Stefanescu, Dan Top - au „raspuns” scrierilor mele in acest an prin alte publicatii, sustinand motivat, ca si mine, ca in pofida nereglementarii in Codul muncii, transferul poate fi utilizat in practica angajatorilor (legile speciale il prevad). Poate vor fi convinse si inspectoratele teritoriale de munca din tara...
Ultima monografie pe aceasta tema a mai fost publicata in 1983 de Gheorghe Brehoi. Este de mentionat pentru subiectul transferului intreprinderii si lucrarea domnului Costel Gilca - Reorganizarea intreprinderilor - analiza dispozitiilor noului Cod al muncii in raport cu legislatia si jurisprudenta europeana, aparuta la Editura Rosetti, Bucuresti, in 2005.
Singurul autor care a sustinut necesitatea reintroducerii transferului inca de cand a fost „eliminat” din Codul muncii (2003) a fost domnul Prof. univ dr. Alexandru Ticlea.
Ce lege doriti sa modificati?
Sunt numeroase legi pe care doresc sa le modific. In articolele mele am facut propuneri de lege ferenda, argumentate corespunzator, ca de exemplu:
• reintroducerea transferului in Codul muncii;
• recunoasterea studiilor universitare de licenta si doctorat ca forme de perfectionare in legislatia functiei publice (din iulie 2006 s-a declarat expres prin lege ca acestea nu sunt forme de perfectionare);
• acordarea concediilor de studii cu plata pentru salariatii din sectorul privat, personalului contractual si functionarilor publici care urmeaza formele de perfectionare mentionate mai sus;
• recunoasterea echivalarii calificarii in sectorul privat pentru licentiatii in stiinte administrative (absolventilor facultatilor de administratie publica) si „asezarea” lor in functiile pur administrative din administratie (celor care nu sunt calificati ar trebui sa le fie constata nulitatea actelor de numire in functia publica);
• redefinirea prin lege a activitatilor desfasurate de functionarii publici [acestia ar trebui sa fie considerati doar cei care emit acte sau le controleaza; personal nu cred ca exista nici o justificare pentru ca, de exemplu, informaticianul, contabilul sau inspectorul de specialitate (resurse umane) sa fie considerat functionar public];
• reinnoirea/imbunatatirea legislatiei aplicabile personalului contractual din administrati publica (sunt numeroase lacune).
Lista modificarilor mai poate continua. Cei interesati imi pot urmari articolele scrise si cele care vor urma.
Pe langa modificari, trebuie o corecta si adecvata interpretarea a legii. Sunt atatea solutii - si in dreptul social – pe care multi refuza sau nu sunt pregatiti sa le vada... Eu incerc sa conving prin raspunsurile date pe www.Contractdemunca.ro si prin articole, apeland, mai ales, la scrierile marilor autori in domeniu.
Ce lege doriti sa „inventati”?
Doctoratul il finalizez printr-un proiect de lege privind munca la domiciliu.
Incerc sa adaptez tot ce este bun din alte legislatii si sa asigur o reglementare cat mai clara si mai amanuntita. De exemplu, in unele tari munca la domiciliu este o facilitate acordata mamelor aflate in concediu de ingrijire a copilului care pot cumula indemnizatia primita cu venituri salariale realizate dintr-o astfel de munca salarizata. In Romania indemnizatia (de 600 lei) se suspenda in cazul celor care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit (deci si din salarii) si se acorda acel stimulent insuficient de 100 lei... De ce nu s-ar materializa si in legislatia noastra solutia cumulului?! Ar fi adusi bani la buget iar mamele “harnice” ar fi stimulate sa aiba si cu ce sa isi creasca copilul. Acum, parintii in cauza nu au voie sa realizeze legal venituri pentru ca pierd indemnizatia…In alte tari bunicii pot beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului in aceleasi conditii – muncind si ei la domiciliu, daca doresc…
O serie de activitati permit, prin natura lor o asemenea munca. Vorbesc de cele desfasurate de traducatori, profesori/meditatori, manageri, redactori, specialisti in IT, diversi consultanti din domeniul dreptului, economiei etc. Acestia pot avea asigurata legatura cu angajatorii si clientii prin intermediul mijloacelor IT sau sa se intalneasca periodic cu sefii si colegii cu care ar fi in echipa, isi pot stabili singuri programul de lucru in functie de bioritm/randament, probleme si activitati personale. Important e sa realizeze norma de munca la termen. De ce nu, ar putea lucra in deplasare la munte, mare etc., nefiind legati de condica si birou. Macar din cand in cand... Ganditi-va ca in orasele mari, cum este Bucurestiul ar fi redus traficul, aglomeratia din mijloacele comune de transport, chiar poluarea. Familia ar petrece mai mult timp impreuna, poate ca ingrijirea si educarea copiilor s-ar imbunatati. Nici angajatorii nu ar mai cheltui atat de mult cu spatiile pentru birouri. Desigur, din punct de vedere psihologic, nu toate persoanele pot da randament fara a fi permanent sub ochii sefului sau in colectivitate. Depinde de fiecare. Locul de munca potrivit pentru salariatul potrivit... Nimic impus. Am in vedere randamentul profesional si economic, adaptarea eficienta a intereselor angajatorilor cu cele ale salariatilor. Eu am avut patru angajati cu munca la domiciliu iar in prezent doi – traducatori.
Care este locul de munca actual si ce va mai doriti de la cariera profesionala?
In prezent lucrez la Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta Persoanelor Galati ca si inspector de specialitate in Compartimentul Resurse umane si perfectionare profesionala. Desi personalul este redus, acesta este structurat pe patru categorii pentru care trebuie aplicata adecvat si diferit legislatia - de la dreptul comun la legile speciale. Situatia m-a pus in situatia sa fac diverse comparatii, sa ma pregatesc in a raspunde unor probleme controversate. Avantajul este ca am lucrat anterior in sectorul privat in domeniul resurselor umane iar formarea superioara de baza mi-am asigurat-o atat in dreptul muncii cat si in dreptul functiei publice, intre care exista o relatie gen – specie.
Pana la terminarea doctoratului imi doresc sa imi imbogatesc practica in administratie in dreptul social si al functiei publice, dar cel mai mult mi-as dori sa am sansa de a obtine un post (motivat suficient si financiar) pentru consultanta in drept social.
Dupa finalizarea doctoratului, vreau sa devin avocat specializat in drept social si un bun autor de carti in domeniu.
Toata viata am de invatat si cred ca fiecare etapa trebuie parcursa, ca nimic nu e intamplator si ca lucrurile bune vin atunci cand esti pregatit si cand le meriti. Trebuie doar sa le distingi din multe altele...
Care este ultimul subiect care v-a preocupat in mod deosebit?
Permanent sunt atenta la orice „speta” controversata care apare prin zona mea de interes. De exemplu, ultima data am fost preocupata in special si am scris in colaborare cu domnul Ionel Petrea (se va publica curand) despre angajarea pensionarilor in sectorul privat si public, pornind de la un caz concret legat de controalele care au nascut diverse opinii contradictorii, inclusiv in presa locala. Speram sa foloseasca atat practicii cat si doctrinei. Aducem in atentie si o noutate - posibilitatea angajarii pensionarilor de invaliditate de gradul III cu subventionarea locurilor de munca.
Care este cea mai importanta carte de specialitate pe care doriti sa o recomandati?
Recomand ultima carte de referinta in domeniu a Domnului Prof. Univ. Dr. Alexandru Ticlea - Tratat de dreptul muncii, Editia a II – a, aparuta in octombrie 2007 la Editura Universul Juridic, Bucuresti. Este o carte completa care ofera solutii practice.
Ce alte preocupari aveti?
In decembrie voi lansa o carte de poezie – BOBUL DE MUSTAR – ca urmare a castigarii unui premiu in aceasta toamna la un concurs al Festivalului national de poezie Grigore Hagiu.
Atunci cand am putin timp liber sau vreau sa combin relaxarea cu munca, merg in padure si la munte. Mi-ar place enorm sa pot lucra mai mult timp in aer liber. Poate daca promovez cu succes munca la domiciliu voi avea mai multe sanse...Si sper sa am langa mine oamenii spirituali si veseli, care simplifica lucrurile si ma completeaza.
Comentarii articol (0)