Hotarare nr. 1208/2007 din 04/10/2007 privind conditiile generale referitoare la interoperabilitatea serviciilor de televiziune digitala interactiva, precum si a echipamentelor de televiziune digitala ale consumatorilor
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 692 din 11/10/2007
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 37 din Legea nr. 304/2003 pentru serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice, cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. - Prezenta hotarare stabileste conditiile generale referitoare la interoperabilitatea serviciilor de televiziune digitala interactiva, precum si la interoperabilitatea echipamentelor de televiziune digitala ale consumatorilor, care sunt vandute, inchiriate sau puse la dispozitie in oricare alt mod pe teritoriul Romaniei.
Art. 2. - In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) codare - conversia semnalelor digitale binare intr-o secventa pseudoaleatoare care permite evitarea inconvenientelor legate de transmisia semnalelor digitale repetitive sau cu un continut redus de tranzitii si care faciliteaza procesul de sincronizare intre partea de emisie si cea de receptie;
b) decodare - transformarea semnalului digital obtinut prin codare, pentru a restabili semnalul initial;
c) introducere pe piata - actiunea de a face disponibil, pentru prima data, contra cost sau gratuit, un echipament destinat consumatorilor pentru receptionarea semnalelor digitale de televiziune, in vederea distribuirii si/sau utilizarii;
d) echipament de televiziune digitala avansata - dispozitiv utilizat pentru conectarea la receptorul de televiziune sau integrat in receptorul de televiziune digitala, capabil sa receptioneze servicii de televiziune digitala interactiva;
e) interfata de programare a aplicatiei - interfata software intre aplicatii, pusa la dispozitie de radiodifuzori sau de furnizorii de servicii, si resursele din echipamentele de televiziune digitala avansata pentru serviciile de difuzare sub forma digitala a programelor de televiziune si radio (application program interface - API).
Art. 3. - In scopul promovarii liberei circulatii a informatiilor, pluralismului media si diversitatii culturale, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, denumita in continuare ANRCTI, incurajeaza:
a) furnizorii de servicii de televiziune digitala interactiva destinate publicului prin intermediul platformelor de televiziune digitala interactiva, indiferent de modul de transmisie, sa utilizeze interfete deschise de programare a aplicatiei;
b) furnizorii de echipamente de televiziune digitala avansata instalate in vederea receptionarii serviciilor de televiziune digitala interactiva prin intermediul platformelor de televiziune digitala interactiva sa asigure conformitatea cu o interfata deschisa de programare a aplicatiei, cu respectarea cerintelor minimale prevazute in specificatiile sau standardele tehnice relevante.
Art. 4. - Fara a aduce atingere masurilor ce pot fi dispuse de ANRCTI in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 34/2002 privind accesul la retelele publice de comunicatii electronice si la infrastructura asociata, precum si interconectarea acestora, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 527/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, proprietarii interfetelor de programare a aplicatiei coopereaza cu furnizorii de servicii de televiziune digitala interactiva, punand la dispozitia acestora, in conditii echitabile, rezonabile si nediscriminatorii si in schimbul unei remuneratii corespunzatoare, informatiile necesare pentru a permite acestora sa ofere toate serviciile care se bazeaza pe interfetele de programare a aplicatiilor intr-o forma complet functionala.
Art. 5. - Toate echipamentele de televiziune digitala ale consumatorilor vandute, inchiriate sau puse la dispozitie in oricare alt mod, capabile sa decodeze semnalele digitale de televiziune, trebuie sa posede urmatoarele capabilitati:
a) sa permita decodarea acestor semnale conform algoritmului comun european de codare, administrat de o organizatie europeana de standardizare recunoscuta;
b) sa reproduca semnalele care au fost transmise in clar, cu conditia ca, in cazul in care un astfel de echipament este inchiriat, chiriasul sa respecte contractul de locatiune incheiat.
Art. 6. - Orice receptor de televiziune analogic cu un ecran cu afisaj integral, cu o diagonala vizibila mai mare de 42 cm, introdus pe piata in vederea vanzarii sau inchirierii, trebuie sa fie dotat cu cel putin un conector exterior de interfata, standardizat de o organizatie europeana de standardizare recunoscuta, care sa permita conectarea simpla a echipamentelor periferice, in special a decodoarelor suplimentare si a receptoarelor digitale.
Art. 7. - (1) Orice receptor de televiziune digital cu un ecran cu afisaj integral, cu o diagonala vizibila mai mare de 30 cm, introdus pe piata in vederea vanzarii sau inchirierii, trebuie sa fie dotat cu cel putin un conector exterior de interfata, care sa permita conectarea simpla a echipamentelor periferice si sa fie capabil sa transfere toate elementele unui semnal digital de televiziune, inclusiv informatiile privind serviciile interactive si de acces restrictionat.
(2) Conectorul exterior de interfata prevazut la alin. (1) trebuie sa fie standardizat de o organizatie europeana de standardizare recunoscuta sau conform unui standard adoptat de o asemenea organizatie ori conform unei specificatii acceptate de intreg sectorul industrial in cauza.
Art. 8. - (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza urmatoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 5, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 6 si 7, cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor se face de catre personalul de control de specialitate imputernicit in acest scop al ANRCTI.
(3) Sanctiunile pentru faptele prevazute la alin. (1) se aplica, prin rezolutie scrisa, de catre presedintele ANRCTI.
Art. 9. - Prevederile art. 8 referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 10. - Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
*
Prezenta hotarare transpune prevederile art. 2 lit. o) si p) si ale art. 18 din Directiva 2002/21/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul comun de reglementare pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice (Directiva-cadru), publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 108 din 24 aprilie 2002, si ale art. 24 si ale anexei VI din Directiva 2002/22/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 martie 2002 privind serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice (Directiva privind serviciul universal), publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 108 din 24 aprilie 2002.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
---------------
Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei,
Iuliu Winkler
Seful Cancelariei Primului-Ministru,
Marian Marius Dorin
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare
in Comunicatii si Tehnologia Informatiei,
Dan Cristian Georgescu
Ministrul economiei si finantelor,
Varujan Vosganian
Bucuresti, 4 octombrie 2007.
Nr. 1.208.
Comentarii articol (0)