Potrivit ultimului Barometru de Opinie Publica, lansat joi de fundatia Soros, Romania ar fi o tara de "nemultumiti optimisti".
Aceasta editie a barometrului de opinie analizeaza si compara datele actuale cu date din ultimii zece ani si analizeaza evolutia starii de multumire a populatiei in toata aceasta perioada.
Datele de teren ale studiului au fost culese de Gallup Romania.
Una din concluziile studiului este ca Romania nu a iesit inca din starea de societate de oameni preponderent nemultumiti.
In ultimii 10 ani numarul celor nemultumiti de propriul trai a fost cu cel putin 19 procente mai mare decat al celor multumiti.
Sociologul Dumitru Sandu, unul dintre autorii studiului, spune ca datele statistice nu sunt legate de vreo trasatura culturala a poporului roman, ci depind de situatia economica. El spune ca datele arata ca:
"Suntem o tara saraca in schimbare. Romania nu este unica in Europa din acest punct de vedere. Sub aspectul starii de spirit legate de nivelul de trai, ne situam in aceeasi grupa cu Grecia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia. Toate sint tari care nu au un nivel foarte ridicat al Produsului Intern Brut pe cap de locuitor."
Una din aspiratiile majore ale romanilor in aceasta perioada este, potrivit barometrului de opinie, sa aiba o casa "asa cum trebuie".
Studiul arata ca satisfactia fata de viata a fost mai mare in mediul rural decat in cel urban pana in anii 2003-2004, dupa care orasenii au inceput sa devina mai satisfacuti de viata decat satenii.
De asemenea, s-a constatat ca increderea in justitie e mai mare la inceputul fiecarui ciclu electoral si scade ulterior, dar in general este foarte scazuta.
O mare neincredere in guvern s-a manifestat in intervalul 2001-2004, in special in privinta combaterii coruptiei, dupa care a urmat o perioada de mai mare incredere in anii 2005-2006.
In 2007 preocuparea fata de ineficienta guvernului de a combate coruptia a revenit in prim plan.
Jumatate din respondenti cred ca hotararile politice le influenteaza viata, dar doar intre 12 si 16 procente cred ca pot influenta la randul lor deciziile politice.
In ce priveste relatia dintre parlament si presedinte, studiul constata ca daca in 2002 jumatate din cei chestionati considerau ca presedintele ar trebui sa aiba dreptul sa dizolve Parlamentul, in 2007 doar 36% mai cred asa.
Comentarii articol (0)