Supralegalizarea unor acte de catre Ministerul Justitie are ca temei legal Art.162 alin.4 din Legea nr.105 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat si Art.57 alin. (1) din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995.
Ministerul Justitiei poate supralegaliza urmatoare acte oficiale romane:
- hotarari judecatoresti (in original) emise de instantele judecatoresti romane (hotararile judecatoresti trebuie sa fie legalizate de instanta care le-a pronuntat, cu numele in clar, de catre grefierul care legalizeaza hotararea sau de catre presedintele instantei);
- acte notariale: de exemplu: declaratii notariale, copii legalizate de pe inscrisuri, traduceri legalizate ale unor acte;
- actele originale care emana de la un executor judecatoresc;
- actele originale emise de Registrul Comertului, semnate clar si emise cu antetul Ministerului Justitiei.
Cand este necesare supralegalizarea actelor oficiale romane
Actele oficiale romane se supralegalizeaza numai in situatia in care actul respectiv urmeaza a fi folosit intr-un stat care nu este parte la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.
Dintre statele care nu fac fac parte din Conventia mai sus mentionata amintim: Algeria, Arabia Saudita, Afganistan, Brazilia, Bolivia, Burkina Faso, Bolivia, Canada, Republica Populara Chineza (cu exceptia RA Hong Kong si Macao), Costa Rica, Cambogia,Camerun,Coasta de Fildes,Emiratele Arabe Unite, Egipt, Filipine, Guatemala, Guineea, Haiti, Iordania, Irak, Iran, Indonezia, Iordania, Iran, Irak, Jamaica, Kuweit, Kenya,Liban, Libia, Mexic, Malaezia, Maroc,Peru, Pakistan, Siria, Sri Lanka, Singapore, Somalia, Sudan, ThailandA, Turkmenistan, Tadjikistan,Vietnam.
In statele parte la la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961 nu este necesara supralegalizarea actelor oficiale romane.
Cum se obtine supralegalizarea
Actele pentru supralegalizare pot fi prezentate personal sau prin mandatar. Certificarea traducerii si legalizarea semnaturii traducatorului de catre notar trebuie sa se faca atat in limba romana cat si in limba straina in care se face traducerea.
Pentru supralegalizarea actelor de catre Ministerul Justitiei se platesc urmatoarele taxe judiciare: pentru fiecare act, taxa judiciara in valoare de 4 lei.
Pentru cererea prin care se solicita supralegalizarea unor acte: taxa judiciara de timbru: 4 lei.
Fiecare act se timbreaza cu timbru judiciar in valoare de 0,15 lei.
Taxele judiciare de timbru se platesc la Agentia C.E.C. din Bucuresti, Calea Victoriei nr.11, in contul nr: 21170210.
NOTA AvocatNet: anexat gasiti modelul de cerere pentru supralegalizarea unor acte oficiale romane
Comentarii articol (0)