CAPITOLUL III
Aparatorul. Asistenta juridica si reprezentarea
Art. 70. Aparatorul
(1) Aparatorul asista sau reprezinta partile ori persoana vatamata in procesul penal, in conditiile legii.
(2) Nu poate fi aparator al suspectului sau inculpatului persoana vatamata, sotul persoanei vatamate sau al procurorului, ori ruda pâna la gradul al IV-lea inclusiv a persoanei vatamate sau a procurorului, martorul citat in cauza sau cel care a participat in aceeasi cauza in calitate de judecator sau de procuror.
(3) Avocatul ales sau desemnat din oficiu este obligat sa asigure asistenta juridica a suspectului, a inculpatului sau a celorlalte parti.
Art. 71. Asistenta juridica a suspectului sau inculpatului
(1) Suspectul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de unul sau mai multi aparatori in tot cursul urmaririi penale, al procedurii de camera preliminara si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa-i aduca la cunostinta acest drept. Apararea este asigurata atunci când cel putin unul dintre avocati este prezent.
(2) Persoana retinuta sau arestata are dreptul sa ia contact cu aparatorul, asigurându-i-se deplina confidentialitate a discutiilor, a convorbirilor si a corespondentei.
(2) In cazul suspectului sau inculpatului persoana juridica, dispozitiile alin. (1) – (7) se aplica in mod corespunzator.
Art. 72. Asistenta juridica obligatorie a suspectului sau a inculpatului
(1) Asistenta juridica este obligatorie când suspectul sau inculpatul este minor, internat intr-un centru de detentie sau intr-un centru educativ, când este retinut sau arestat, chiar in alta cauza, când fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale ori a obligarii la tratament medical, chiar in alta cauza, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Organul judiciar ia masuri pentru asigurarea asistentei juridice a suspectului sau a inculpatului in cazul in care apreciaza ca suspectul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea.
(3) In procedura de camera preliminara, precum si in cursul judecatii, in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savârsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii de 3 ani sau mai mare, asistenta juridica este obligatorie.
Art. 73. Aparatorul din oficiu
(1) In cazurile prevazute in art. 72, daca suspectul sau inculpatul nu si-a ales un aparator, organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
(2) In tot cursul procesului penal, când asistenta juridica este obligatorie, daca aparatorul ales lipseste nejustificat si nici nu asigura substituirea, pleaca sau refuza sa efectueze apararea, organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui avocat din oficiu care sa-l inlocuiasca, acordându-i un termen rezonabil si inlesnirile necesare pentru pregatirea unei aparari efective, facându-se mentiune despre aceasta intr-un proces-verbal sau, dupa caz, in incheierea de sedinta.
(3) Delegatia avocatului desemnat din oficiu se mentine chiar si dupa prezentarea aparatorului ales, pâna in momentul in care acesta din urma poate asigura o aparare concreta si efectiva.
Art. 74. Drepturile aparatorului suspectului sau inculpatului
(1) Aparatorul are aceleasi drepturi pe care legea le recunoaste suspectului sau inculpatului, cu exceptia celor pe care acesta le exercita personal.
(2) In cursul urmaririi penale, aparatorul suspectului sau inculpatului poate formula cereri si depune memorii, are dreptul de a consulta actele dosarului si de a asista la efectuarea actelor de urmarire penala,, la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, precum si dreptul de a formula plângere, in conditiile prezentului cod.
(3) In procedura de camera preliminara si in cursul judecatii, aparatorul are dreptul sa participe la orice act efectuat de catre judecatorul de camera preliminara sau de catre instanta.
__________________
Titlul I - Principiile si limitele aplicarii legii procesual penale il puteti citi aici.
Titlul II - Actiunea penala si actiunea civila in procesul penal il puteti citi aici.
Titlul III - Participantii in procesul penal – Capitolele I si II le puteti citi aici.
#PAGEBREAK#
Art. 75. Dreptul de a consulta actele dosarului
(1) Dreptul de a consulta actele dosarului presupune dreptul de a nota date sau informatii din dosar, precum si de a obtine copii din acesta, dupa sesizarea instantei.
(2) Aparatorul suspectului are dreptul de a consulta:
a) declaratiile suspectului;
b) rapoartele de expertiza;
c) orice alte acte privind activitatile efectuate de organele de urmarire penala la care are, potrivit legii, dreptul de a participa.
(3) Aparatorul inculpatului are dreptul de a consulta toate actele dosarului. Procurorul poate restrictiona motivat si pentru o perioada determinata de timp dreptul de a consulta actele dosarului, daca prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale. In toate cazurile, aparatorului inculpatului nu-i poate fi restrictionat dreptul de a consulta actele prevazute la alin. (2).
(4) In cazul in care procurorul solicita judecatorului de drepturi si libertati luarea unor masuri privative sau restrictive de drepturi, aparatorul inculpatului are dreptul de a lua cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in vederea pregatirii apararii. Acest drept nu poate fi restrictionat de procuror sau de judecatorul de drepturi si libertati.
Art. 76. Dreptul de a asista la efectuarea actelor de urmarire penala
(1) In cursul urmaririi penale, aparatorul suspectului sau al inculpatului are dreptul de a asista la efectuarea oricarui act care implica audierea sau prezenta suspectului sau inculpatului caruia ii asigura apararea
(2) Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului, daca exista dovada ca aparatorul a fost incunostintat de data si ora efectuarii acestuia. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, posta electronica sau prin alte asemenea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.
(3) In cazul in care procurorul considera necesar, poate solicita aparatorului suspectului sau al inculpatului sa participe si la efectuarea altor acte de urmarire penala.
(4) In cazul in care aparatorul suspectului sau al inculpatului este prezent la efectuarea unui act, se face mentiune despre aceasta, iar actul este semnat si de aparator.
Art. 77. Dreptul de a formula plângere
Aparatorul suspectului sau al inculpatului are dreptul de a formula plângere, potrivit art. … (articolul privind plângerea impotriva actelor si masurilor procurorului), daca cererile sale nu au fost acceptate; in situatiile prevazute in art. 71 alin. (2) si art. 76 alin. (2), procurorul este obligat sa rezolve plângerea de indata.
Art. 78. Asistenta juridica a persoanei vatamate, a partii civile si a partii responsabile civilmente
(1) Aparatorul persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care implica audierea sau prezenta partii careia ii asigura apararea si poate formula cereri si depune memorii.
(2) Aparatorul persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente are dreptul sa dispuna de timpul si inlesnirile necesare pentru pregatirea unei aparari efective.
(3) In cursul judecatii aparatorul persoanei vatamate, al partii civile sau al partii responsabile civilmente are dreptul de a exercita drepturile persoanei asistate, cu exceptia celor pe care aceasta le exercita personal, precum si dreptul de a consulta actele dosarului.
(4) Asistenta juridica este obligatorie când persoana vatamata sau partea civila este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu ori cu capacitate de exercitiu restrânsa. De asemenea, când organul judiciar apreciaza ca din anumite motive persoana vatamata, partea civila sau partea responsabila civilmente nu si-ar putea face singura apararea, dispune luarea masurilor pentru desemnarea unui avocat din oficiu.
Art. 79. Reprezentarea
(1) In cursul judecatii, suspectul si inculpatul, celelalte parti, precum si persoana vatamata pot fi reprezentati, cu exceptia cazurilor in care prezenta suspectului sau inculpatului este obligatorie.
(2) Reprezentarea este obligatorie atunci când, din cauza conduitei sau altor motive temeinice, suspectul sau inculpatul este indepartat de la audierea unei parti sau a unui martor in fata judecatorului de camera preliminara sau in cursul judecatii ori in cazurile in care judecata se desfasoara in lipsa inculpatului.
(3) In cazurile in care legea admite reprezentarea suspectului sau inculpatului, instanta de judecata, când apreciaza necesara prezenta suspectului sau a inculpatului, dispune aducerea lui.
__________________
Titlul I - Principiile si limitele aplicarii legii procesual penale il puteti citi aici.
Titlul II - Actiunea penala si actiunea civila in procesul penal il puteti citi aici.
Titlul III - Participantii in procesul penal – Capitolele I si II le puteti citi aici.
Comentarii articol (0)