Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca legea privind malpraxisul va fi modificata pana la sfarsitul acestui an.
Ministrul spune ca schimbarile aduse vor face ca legea sa fie mult mai dura si mai exigenta cu medicii, in cazuri de acest fel.
Pe de alta parte, a afirmat ministrul sanatatii, in acest fel se vor evita si situatiile in care tot sistemul sanitar sa fie acuzat pentru greselile unor medici sau asistente.
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu afirma ca viitoarele modificari la legea privind malpraxisul vor trata toate implicatiile unei greseli in timpul actului medical.
Domnul Nicolaescu a declarat ca a vorbit deja cu comisia de sanatate despre posibilele modificari care trebuie aduse la lege.
Lege mai exigenta
„S-o facem mult mai dura, mult mai exigenta si atunci cand exista cazuri in care, din pacate, sufera pacientii, sa se poata sesiza si directorul de spital, sa se poata sesiza si Autoritatea de Sanatate Publica prin Inspectia Sanitara, sa se poata sesiza ministerul.”
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu afirma ca scopul final al initiativei este acela de a impune o disciplina mai severa si reguli care sa permita autoritatilor sa nu mai asiste neputincioase la evenimente de acest fel.
El a adaugat insa ca i se pare nedrept ca tot sistemul sanitar sa fie acuzat pentru greselile lucratorilor medicali.
Pe de alta parte, secretarul general al Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, spune ca spera ca schimbarile propuse de ministrul sanatatii sa fie facuta de juristi cu experienta in domeniu.
Astfel, spune el, s-ar putea evita situatia ca noile prevederi sa intre in contradictie cu legile Uniunii Europene.
“Domnul ministru nu are cunostinte juridice incat nici macar notiunea de malpraxis nu o intelege. Malpraxis este raspunderea civila si nu raspunderea penala a medicului.”
„Iar in ceea ce priveste analiza cazurilor, domnul ministru a luat malpraxis-ul de la Colegiul Medicilor, deci raspunderea civila, a lasat Colegiului numai raspunderea disciplinara si a creat niste comisii care nu functioneaza” a spus Vasile Astarastoaie.
Cazuri recente de malpraxis
Discutiile privind noi prevederi de sanctionare a malpraxisului vin la finalul unui an in care au fost semnalate multe cazuri de acest fel.
Unul dintre cele mai cunoscute este cel relatat in vara cand doi copii au murit pe masa de operatie la Spitalul de Pediatrie din Galati.
Presa a scris de asemenea despre cazul unei femei care ar fi murit din cauza ca medicul care era de serviciu la Ambulanta Giurgiu a plecat acasa inainte de terminarea programului.
De asemenea, saptamana trecuta medicii de la Spitalul Universitar din Bucuresti au fost criticati pentru conduita la nasterea unui copil care s-a nascut cu multiple handicapuri din cauza ca nu a fost asistat la nastere.
Un sondaj realizat in luna noiembrie la cererea Colegiului Medicilor Iasi arata ca mai multe de o treime din medici ar prefera sa ascunda fata de pacienti o eventuala greseala medicala .
Potrivit aceluiasi studiu patru pacienti din 10 sunt de parere ca in cazurile de malpraxis, doctorii ar trebui sa ii despagubeasca pe pacienti din banii lor.
Comentarii articol (0)