Ministerul Sanatatii a supus dezbaterii publice un ordin privind cazurile de malpraxis din Romania, adica reclamatiile la adresa medicilor si practicii lor. Potrivit documentului, pacientii-victime ar putea plati expertiza medicala necesara pentru a stabili greseala medicilor.
Daca in urma acestei anchete medicul este gasit vinovat, pacientul va fi despagubit si va primi inapoi si banii platiti pentru expertiza. Daca nu, cel care a reclamat asa-zisul malpraxis va plati specialistii care s-au ocupat de caz.
Onorariul unui singur expert din comisiile de malpraxis poate ajunge la 4000 de lei, in functie de situatie.
Ordinul privind functionarea comisiei care analizeaza cazurile de malpraxis este necesar pentru intrarea in vigoare a Legii malpraxisului prevazuta in pachetul de legi pentru reformarea sistemului sanitar. Noutatea legii este ca ii obliga pe medicii care fac greseli in practica medicala sa ii despagubeasca pe pacientii pagubiti.
Asta in conditiile in care pana acum, medicii gasiti vinovati de malpraxis puteau fi sanctionati doar pe linie administrativa, adica prin suspendarea sau retragerea dreptului de a practica medicina. Expertiza medicala in caz de malpraxis poate fi ceruta de Comisia care analizeaza reclamatiile pacientilor sau chiar de pacientul care se considera nedreptatit.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus ca este normal ca cel care cere ancheta sa o si plateasca.
"Daca e vinovat medicul va suporta plata expertizei, daca se considera ca nu e vinovat, va ramane pacientul cu plata facuta. In sarcina caruia cade vinovatia, cade si plata tuturor cheltuielilor", a spus Eugen Nicolaescu. Despagubirea pacientilor care au fost victima unei greseli profesionale va fi suportata de cadrele medicale din asigurararea obligatorie de malpraxis. Medicii din Romania sunt obligati de mai multi ani sa incheie astfel de asigurari desi, pana acum, doar o decizie judecatoreasca putea sa ii oblige sa plateasca despagubiri unor pacienti.
Ce inseamna malpraxis in medicina?
Medicul Gheorghe Borcean, reprezentant al Colegiului Medicilor din Romania a explicat ca tradus cuvant cu cuvant, termenul inseamna greseala de practica.
"Tradus pe inteles inseamna un gest, o actiune sau o inactiune care aduce prejudiciu cuiva, care tine de vina medicului sau de vina unui prost diagnostic sau a unei terapii prost instituite sau prost controlate sau dintr-o neglijenta profesionala sau dintr-o necunoastere a elementelor din profesie".Comisiile de malpraxis vor analiza atat cazurile in care sunt implicati medici, cat si cele care privesc activitatea farmacistilor.
Presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa, a spus ca pana acum nu au fost raportate oficial reclamatii de malpraxis la adresa farmacistilor, dar - teoretic - ele pot exista. "Ar fi legat in ceea ce ne priveste fie de eliberarea unui medicament an alta concentratie decat cea indicata, fie de eliberarea unui medicament aflat la limita termenului de expirare. Pacientul trebuie sa aiba dovada ca acest lucru s-a intamplat cu adevarat", a mai spus domnul Lupuleasa.
Legea nemultumeste Asociatia Nationala a Pacientilor
Presedintele asociatiei, Alexandru Buzamet, a spus ca sistemul medical din Romania nu ofera suficiente drepturi persoanelor care platesc asigurari de sanatate si ca reclamatiile la adresa medicilor nu ar trebui sa ii coste nimic pe pacienti. "Aceasta conditionare pecuniara este o bariera in calea obtinerii despagubirilor. Din moment ce esti asigurat si beneficiezi de niste servicii care sunt evaluate calitativ de catre Casa Nationala de Sanatate, cred ca sistemul national de sanatate este responsabil de acel lucru", a spus Alexandru Buzamet. Colegiul Medicilor din Romania a sanctionat de-a lungul timpului 30 de medici pentru greseli in exercitarea profesiei.
Pedeapsa, pentru cei mai multi dintre ei, a fost suspendarea dreptului de a practica medicina pe o perioada limitata - 6 luni sau maxim un an, dupa care s-au intors in sala de opreratii. Intr-un singur caz, cel al doctorului Naum Ciomu, poate cel mai spectaculos, s-a interzis practicarea meseriei de medic pentru totdeauna.
Cea mai recenta reclamatie de malpraxis a fost inregistrata ieri, la o clinica din judetul Constanta. Un barbat care urma sa fie supus unei interventii medicale la genunchi a murit pe masa de operatie imediat dupa ce medicii l-au anesteziat.
Comentarii articol (0)