Dar nu numai atat, pentru ca ministerul intentioneaza sa completeze legea privind malpraxisul, pentru ca si institutiile din domeniu sa poata sesiza eventualele interventii gresite ale medicilor.
In replica, reprezentantii Colegiului Medicilor sustin ca se pune prea mult accent pe strictetea regulamentelor.
In caz de greseala medicala ar trebui - spun acestia - ca pacientul sa fie pur si simplu compensat financiar.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, crede ca, in general, pacientii nu-si cunosc drepturile si, in consecinta, nu stiu cui sa se planga atunci cand sunt victimele malpraxisului.
Din acest motiv, Eugen Nicolaescu vrea ca legea malpraxisului sa fie completata astfel incat greselile medicale sa poata fi sesizate Autoritatii de Sanatate Pubilca - institutie care analizeaza astfel de cazuri - si de managerii de spitale si chiar de catre Ministerul Sanatatii, si nu doar de pacienti sau de rudele acestora.
De asemenea - precizeaza domnul Nicolaescu - este nevoie si de reguli mai clare de lucru cu pacientul.
"Din analiza cazurilor de malpraxis rezulta ca acestea au loc deoarece gestionarea unui pacient se face dupa cutume si nu dupa regulemente clare, scrise negru pe alb”.
“Sigur, cutumele ar fi si ele bune daca nu ar fi fost instituite cu ani in urma, aplicandu-se astazi fara a fi actualizate", spune ministrul Nicolaescu.
Ministrul Eugen Nicolaescu s-a aratat nemultumit de faptul ca pentru medicii vinovati de malpraxis nu exista decat sanctiunile prevazute in Codul Muncii, care pot megre de la o simpla mustrate pana la excluderea din profesie pentru o anumita perioada de timp.
Domnul Nicolaescu spune ca aceste pedepse ar trebui sa tina cont si de riscul la care se supun pacientii in cazul unei operatii gresite.
Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astatastoaie, ii raspune ministrului spunand ca introducerea unor regulemente mai stricte si a mai multor ghiduri pentru doctori nu ar face decat sa puna o mai mare presiune pe acestia, fara ca profesionalismul lor sa se imbunatateasca.
Daca apar cazuri de malpraxis, spune doctorul Astarastoaie la BBC, acestea ar trebui rezolvate doar prin despagubirea financiara a pacientilor care au avut de suferit.
"In majoritatea tarilor din Uniunea Europeana deviza este ‘Nu blamati doctorul, indemnizati pacientul’. In acest moment, in tarile nordice, in Franta, in Germania pacientul este indemnizat indiferent daca accidentul este sau nu imputabil medicului. Si medicul are dreptul de a gresi", spune domnul Astarastoaie.
Vasile Astarastoaie mentioneaza ca, in unele tari din Uniunea Europeana, victimele cazurilor de malpraxis sunt compensate fie de la bugetul de asigurari sociale, fie dintr-un fond de solidaritate special creat, la care contribuie si statul respectiv.
Aceasta practica ar fi recomandata de catre asa-numitul comitet de coordonare juridica a Consiliului Europei.
Daca in Romania nu se va proceda la fel - precizeaza doctorul Astarastoaie - medicii suspectati de malpraxis si pacientii afectati risca sa se confrunte ani intregi in procese de pe urma carora sa nu aiba niciunul de castigat.
Totusi, declaratiile ministrului Sanatatii vin in conditiile in care cazurile grave de malpraxis par sa se fi inmultit in Romania, in ultimii ani.
Cel mai recent este cazul unui copil care s-a nascut la un spital din Bucuresti cu mai multe handicapuri pentru ca, acuza parintii, mama nu ar fi fost asistata la nastere.
In acest caz, cea mai severa sanctiune a fost suspendarea temporara din activitate a unuia dintre medicii gasiti vinovati.
Comentarii articol (1)