Cosmin Costas a castigat procesul clientului sau, Ilie Iluna. Acestia au dat in judecata Administratia Finantelor Publice Arad, dupa ce Ilie Iluna a platit o taxa de prima inmatriculare de 6 287 de lei. Tribunalul Arad a hotarat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala, iar Ilie Iluna va trebui sa isi primeasca banii inapoi.
Avocatul Cosmin Costas este primul avocat care a convins in instanta ca taxa de prima inmatruculare este ilegala.
Domnule avocat, cat timp v-a luat sa va faceti documentarea pentru dosarul privind taxa de inmatriculare in cazul domnului Iluna?
Documentarea mea pentru acest proces a fost una permanenta, cu incepere din noiembrie 2006. Practic, am studiat intreaga jurisprudenta a Curtii de Justitie Europene pe aceasta tema (ultima hotarare, de pilda, priveste Grecia si a fost pronuntata in luna septembrie 2007).
Sunt convinsa ca ati pornit cu ganduri optimiste in acest proces. Care au fost motivele pentru care ati ales sa il reprezentati pe domnul Ilie Iluna?
Eram si sunt convins ca taxa de prima inmatriculare pentru autoturismele second-hand este contrara dreptului comunitar. Cazul Iluna a fost, daca doriti, un caz-pilot, prin intermediul caruia am urmarit sa verific modul in care instanta aplica dreptul comunitar. Am castigat in prima instanta, acum s-a deschis “Cutia Pandorei” si vor urma cateva mii de procese.
Directia Finantelor Publice Arad a anuntat ca va depune un recurs. Cum credeti ca va evolua procesul in fata Curtii de Apel?
Eu am incredere ca solutia va fi mentinuta si de Curtea de Apel. Astept cu interes si argumentele Administratiei Finantelor Publice, dar ma indoiesc ca acestea vor fi altele decat cele pe care le-am auzit la instanta de fond.
Daca in fata Curtii de Apel veti castiga, in cat timp credeti ca isi va primi domnul Iluna banii?
Potrivit OG nr.22/20002, exista un termen de 6 luni in care organul fiscal este obligat sa execute din oficiu hotarirea. Dupa acest termen, vom proceda la executarea silita.
De ce credeti ca s-a hotarat si restituirea taxei din prima inmatriculare, cat si dobanda aferenta pana la data platii?
Din moment ce taxa a fost incasata ilegal, pentru ca art. 2141 - 2143 C. fisc. contravin dreptului comunitar, este absolut normala repararea prejudiciului suferit de contribuabil, care nu poate folosi aceasta suma atita timp cat ea se afla in contul Administratiei Finantelor Publice.
Domnul Ilie Iluna a decis sa mai intenteze un proces pentru un alt autoturism achizitionat pentru care a platit o taxa de prima inmatriculare de 300 de euro. Il veti reprezenta tot dumneavoastra?
Il reprezint pe domnul Iluna si societatea dansului si in al doilea proces, deocamdata suntem in procedura administrativa prelabila.
Care considerati ca au fost avantajele dumneavoastra in fata Tribunalului Arad? Daca il veti reprezenta si in viitorul proces pe domnul Iluna, cum veti proceda?, pentru ca de acum inainte sunteti cunoscut ca avocatul care a invins taxa de prima inmatriculare.
Eu nu recurg la argumente de autoritate si nu cred ca ma avantajeaza in mod special mediatizarea cazului. Voi adopta aceeasi strategie, bazata pe aceleasi argumente, in orice proces similar si in fata oricarei instante. In fond, chestiunile pe care le aduc eu in atentia instantei sunt chestiuni evidente de incalcare a dreptului comunitar, iar instanta nu trebuie sa faca foarte multe eforturi pentru a le observa.
Ce recomandari aveti pentru avocatii care vor avea procese referitoare la taxa de prima inmatriculare?
Recomand oricarui coleg avocat sa conteste taxa si sa se pregateasca pentru proces. Cred ca articolele pe care le-am publicat eu sau alti colegi in Revista Romana de Drept al Afacerilor, Curierul fiscal ºi Revista de Drept Comunitar pot fi de un real folos in acest sens. Jurisprudenta Curtii de Justitie Europene si pozitia Comisiei Europene trebuie de asemenea cunoscute.
Ce propuneri legislative ati avea privind taxa de prima inmatriculare. Ati elimina-o sau ati propune ca nivelul acesteia sa fie redus?
Rolul de a formula propuneri legislative nu-mi apartine. Cred insa ca statul roman trebuie sa invete din experienta altor state condamnate de Curtea de Justitia Europeana (Grecia, Danemarca, Portugalia, Ungaria, Polonia, Finlanda) si sa modifice structura taxei, astfel incat sa nu mai existe discriminare intre autoturismele second-hand in functie de statul membru din care acestea provin. In orice situatie, taxa incasata in anul 2007 pentru masinile second-hand trebuie restituita integral, intrucat de la 1 ianuarie 2007 textele din codul fiscal contravin dreptului comunitar.
Comentarii articol (4)