CAPITOLUL V
Conservarea datelor informatice sau provenite din sisteme de telecomunicatii
Art. 148. Conservarea rapida a datelor informatice
Art. 149. Conservarea rapida a datelor provenite din sisteme de telecomunicatii
CAPITOLUL VI
Perchezitia
Art. 150. Tipurile de perchezitie
SECTIUNEA 1
Perchezitia domiciliara
Art. 151. Cazuri si conditii in care se poate dispune perchezitia domiciliara
Art. 152. Procedura de emitere a mandatului de perchezitie domiciliara
Art. 153. Efectuarea perchezitiei domiciliare
Art. 154. Identificarea si pastrarea obiectelor
Art. 155. Procesul-verbal de perchezitie
Art. 156. Masuri privind obiectele sau inscrisurile ridicate
Art. 157. Conservarea sau valorificarea obiectelor ridicate
Art. 158. Dispozitii speciale privind perchezitiile efectuate la o autoritate publica, institutie publica sau alte persoane juridice de drept public
SECTIUNEA a 2-a
Perchezitia corporala
Art. 159. Cazuri si conditii in care poate fi dispusa perchezitia corporala
Art. 160. Procedura de emitere a mandatului de perchezitie corporala
Art. 161. Efectuarea perchezitiei corporale
Art. 162. Perchezitia unui vehicul
Art. 163. Perchezitia informatica si accesul la date informatice
Art. 164. Predarea obiectelor, inscrisurilor sau a datelor informatice
CAPITOLUL V
Conservarea datelor informatice sau provenite din sisteme de telecomunicatii
Art. 148. Conservarea rapida a datelor informatice
(1) Daca exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni, in scopul strangerii de probe sau al identificarii suspectului sau a inculpatului, procurorul poate dispune conservarea imediata a datelor informatice ori a datelor referitoare la traficul informational, in cazul in care exista pericolul pierderii ori modificarii acestora.
(2) Conservarea se dispune de procuror, din oficiu sau la cererea organului de cercetare penala, pe o durata de maxim 90 de zile, prin ordonanta care trebuie sa cuprinda: numele si semnatura persoanei care a dispus masura, persoana sau furnizorul de servicii care este in posesia sau care are sub control datele informatice, numele suspectului sau inculpatului, motivarea indeplinirii conditiilor prevazute in alin. (1), durata pe care a fost emisa, mentionarea obligatiei persoanei sau furnizorului de servicii de a conserva imediat si de a mentine integritatea, in conditii de confidentialitate datele informatice.
(3) Masura conservarii poate fi prelungita pentru motive temeinic justificate, de procuror o singura data pe o durata de maxim 90 de zile.
(4) Ordonanta procurorului se transmite, de indata, oricarui furnizor de servicii sau oricarei persoane in posesia careia sau care are sub control datele
68
prevazute la alin. (1), aceasta fiind obligata sa le conserve imediat, in conditii de confidentialitate.
(5) In cazul in care datele referitoare la traficul informational se afla in posesia mai multor furnizori de servicii, furnizorul de servicii in posesia sau sub controlul caruia se afla datele informatice are obligatia de a pune, de indata, la dispozitia organului de urmarire penala informatiile necesare identificarii celorlalti furnizori de servicii, in vederea cunoasterii tuturor elementelor din lantul de comunicare folosit.
(6) Pana la terminarea urmaririi penale, procurorul este obligat sa incunostinteze, in scris, persoanele fata de care se efectueaza urmarirea penala si ale caror date au fost conservate.
Art. 149. Conservarea rapida a datelor provenite din sisteme de telecomunicatii
Dispozitiile art. 148 se aplica in mod corespunzator si in cazul in care conservarea rapida se refera la datele referitoare la traficul din sistemele de telecomunicatii.
CAPITOLUL VI
Perchezitia
Art. 150. Tipurile de perchezitie
Perchezitia poate fi domiciliara, corporala, informatica sau a unui vehicul.
SECTIUNEA 1
Perchezitia domiciliara
Art. 151. Cazuri si conditii in care se poate dispune perchezitia domiciliara
(1) Perchezitia domiciliara ori a bunurilor aflate in aceste spatiu poate fi dispusa daca exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana si se presupune in mod rezonabil ca perchezitia poate conduce la descoperirea si strangerea probelor cu privire la aceasta infractiune, la conservarea urmelor infractiunii sau la prinderea suspectului sau inculpatului sau a unui participant.
(2) Prin domiciliu se intelege o locuinta, incapere, sediul unei persoane juridice sau al unei autoritati publice, al unui birou de avocatura, sau orice alt spatiu ce apartine unei persoane fizice sau juridice.
69
(3) Perchezitionarea cabinetelor de avocatura poate fi efectuata doar in cazul in care exista o suspiciune rezonabila ca un anumit obiect, document sau act se afla in acea locatie.
Art. 152. Procedura de emitere a mandatului de perchezitie domiciliara
(1) Perchezitia domiciliara poate fi dispusa in cursul urmaririi penale, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a intocmit propunerea. In cursul judecatii, perchezitia se dispune, la cererea procurorului, de catre instanta de judecata ce judeca cauza.
(2) Cererea formulata de procuror trebuie sa cuprinda:
a) descrierea locului unde urmeaza a se efectua perchezitia;
b) indicarea probelor sau a datelor din care rezulta suspiciunea rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni;
c) indicarea infractiunii, indicarea probelor sau a datelor din care rezulta ca in locatia in care se solicita efectuarea perchezitie se afla suspectul sau inculpatul, ori exista probe cu privire la savarsirea infractiunii sau urme ale infractiunii.
(3) Procurorul trebuie sa inainteze in mod obligatoriu dosarul judecatorului de drepturi si libertati.
(4) Cererea prin care se solicita incuviintarea efectuarii perchezitiei domiciliare se solutioneaza, in camera de consiliu, fara citarea partilor. Participarea procurorului este obligatorie.
(5) In cazul in care apreciaza ca cererea este intemeiata judecatorul dispune, prin incheiere definitiva, admiterea solicitarii parchetului si incuviintarea efectuarii perchezitiei, emitand de indata mandatul de perchezitie.
(6) Incheierea instantei si mandatul de perchezitie care trebuie sa cuprinda:
a) denumirea instantei;
b) data, ora si locul emiterii;
c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis mandatul de perchezitie;
d) perioada pentru care s-a emis mandatul;
e) scopul pentru care a fost emis,
f) descrierea locului unde urmeaza a se efectua perchezitia;
g) numele persoanei la domiciliul, resedinta, sediul, cabinetul de avocatura careia se efectueaza perchezitia,
h) numele invinuitului sau inculpatului,
i) numele, prenumele si, daca este necesar, descrierea suspectului sau inculpatului care se banuieste ca se afla in locatia unde se efectueaza perchezitia, descrierea urmelor infractiunii sau a altor obiecte care se presupune ca exista in locatia ce urmeaza a fi perchezitionata
j) mentiunea ca mandatul de perchezitie poate fi folosit o singura data,
k) semnatura judecatorului si stampila instantei
70
(7) In cazul in judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca nu sunt satisfacute conditiile prevazute in art. 151 dispune, prin incheiere definitiva, respingerea cererii de efectuarea a unei perchezitii domiciliare.
(8) O noua cererea de efectuare a unei perchezitii domiciliare in aceeasi locatie, poate fi formulata daca au aparut sau s-au descoperit fapte sau imprejurari noi necunoscute la momentul solutionari cererii anterioare de catre judecator.
(9) In cursul judecatii procurorul poate solicita, instantei de judecata, efectuarea unei perchezitii in scopul prinderii inculpatului arestat preventiv sau in cazul in care exista suspiciuni rezonabile ca bunuri ce au legatura cu infractiunea de care este acuzat inculpatul, nedescoperite in cursul urmaririi penale, se afla locatia unde se solicita efectuarea perchezitiei. Dispozitiile art. art. 151 si art. 152 alin. (2) – (7) se aplica in mod corespunzator.
Art. 153. Efectuarea perchezitiei domiciliare
(1) Perchezitia dispusa in cursul urmaririi penale se efectueaza, in cel mult 15 zile de la data emiterii mandatului, de procuror sau de organul de cercetare penala, insotit, dupa caz, de lucratori operativi. Perchezitia dispusa in cursul judecatii se efectueaza de procuror.
(2) Perchezitia domiciliara se poate face intre orele 6,00-20,00, iar in celelalte ore numai in caz de infractiune flagranta sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local public. Perchezitia inceputa intre orele 6,00-20,00 poate continua si in timpul noptii.
(3) In cazul in care este necesar, organele judiciare pot restrictiona libertatea de miscare in locul unde se efectueaza perchezitia a persoanelor prezente.
(4) Organul judiciar care urmeaza a efectua perchezitia este obligat ca, inainte de inceperea perchezitiei, sa se legitimeze si sa inmaneze copie a mandatul emis de judecator persoanei in al carei domiciliu se va efectua perchezitia. Daca in domiciliu nu se afla nicio persoana copia mandatului de perchezitie este inmanata oricarei alte persoane ce participa la perchezitie.
(5) Inainte de inceperea perchezitiei, persoanei in al carei domiciliu urmeaza a se efectua i se solicita predarea de buna voie a persoanei sau a obiectelor cautate.
(6) Persoana in al carei domiciliu urmeaza a se efectua perchezitia este informata ca are dreptul sa contacteze un aparator care sa participe la perchezitie. Daca persoana solicita prezenta unui aparator la perchezitie, inceperea perchezitiei este amanata pana la sosirea acestuia, dar nu mai mult de 2 ore de la data la care acest drept este comunicat. In cazuri exceptionale, ce impun efectuarea perchezitiei de urgenta sau in cazul in care aparatorul nu poate fi contactat, perchezitia poate incepe si inainte de expirarea termenului de 2 ore.
(7) In mod exceptional, perchezitia poate incepe fara inmanarea copiei mandatului de perchezitie, fara solicitarea prealabila de predare a persoanei sau a obiectelor, precum si fara informarea prealabila privind posibilitatea solicitarii prezentei unui aparator, in urmatoarele cazuri:
a) cand exista motive temeinice pentru a anticipa rezistenta armata sau alte tipuri de violenta,
71
b) cand este evident faptul ca se fac pregatiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor cu privire la faptele penale sau elementele ce prezinta importanta pentru procedura penala,
c) daca eficienta perchezitiei ar putea fi prejudiciata in cazul in care nu se efectueaza imediat.
(8) Organele judiciare care efectueaza perchezitia pot folosi forta, in mod adecvat, pentru a patrunde intr-un domiciliu daca:
a) persoana ce locuieste, isi desfasoara activitatea sau orice alta persoana opune rezistenta
b) in spatiul unde urmeaza a fi efectuata perchezitia nu locuieste nicio persoana
c) in cazurile prevazute la alin. (7) lit. a si b
d) in cazul in care nu a fost primit nici un raspuns la solicitarile repetate ale organelor judiciare de a patrunde in domiciliu.
(9) Perchezitia domiciliara se efectueaza in prezenta persoanei de la care se efectueaza perchezitia, iar in lipsa acesteia, in prezenta unui reprezentant al acesteia, a unui membru al familiei, sau a unei persoane majore ce locuieste in apartament sau in vecinatate.
(10) Perchezitia efectuata la sediul unei persoane juridice se efectueaza in prezenta reprezentantului societatii sau, in cazul in care prezenta acestuia nu poate fi asigurata, in prezenta oricarei alte persoane ce isi desfasoara activitatea in cadrul societatii.
(11) Perchezitia efectuata la sediul unui birou de avocatura se efectueaza in prezenta avocatului titular sau a oricarui dintre avocatii asociati, iar in cazul in care prezenta acestora nu este posibila in prezenta vreunui alt avocat din cadrul aceluiasi barou, desemnat de cel la biroul caruia este efectuata perchezitia. In lipsa desemnarii unui alt aparator pentru a participa la efectuarea perchezitiei, organele judiciare solicita baroului, desemnarea unui avocat din oficiu. In cazul in care nu este desemnat, de indata un avocat din oficiu, care sa ajunga la sediul biroului de avocatura, in termen de 3 ore de la data trimiterii solicitarii la barou, perchezitia poate fi efectuata si in lipsa acestuia.
(12) Organul judiciar care efectueaza perchezitia are dreptul sa deschida, prin folosirea fortei, incaperile, spatiile, mobilierul si alte obiecte incuiate in care s-ar putea gasi obiectele, inscrisurile, urmele infractiunii sau persoanele cautate, in cazul in care posesorul acestora nu este prezent sau nu doreste sa le deschisa de buna voie. La deschiderea acestora organele judiciare ce efectueaza perchezitia trebuie sa evite daunele inutile.
(13) Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si inscrisurilor care au legatura cu fapta pentru care se efectueaza urmarirea penala, indicate in mandat. Obiectele sau inscrisurile a caror circulatie sau detinere este interzisa sau in privinta carora exista suspiciunea ca pot avea o legatura cu savarsirea unui infractiunii pentru care actiunea penala se pune in miscare din oficiu, se ridica intotdeauna.
(14) Perchezitia se efectueaza de organul judiciar in prezenta a cel putin doi martori asistenti. Inainte de inceperea perchezitiei, martorilor li se solicita sa acorde
72
atentie desfasurarii perchezitiei si li se comunica faptul ca, inainte de semnarea procesului-verbal de perchezitie, au dreptul de a face propriile observatii in cazul in care considera ca raportul este inexact.
(15) Perchezitia poate fi efectuata si fara prezenta martorilor, in cazul in care prezenta acestora nu este posibila imediat, existand riscul de intarziere. Motivul perchezitionarii in lipsa prezenta martorilor trebuie precizat in procesul verbal de perchezitie.
(16) Este interzisa efectuarea in acelasi timp cu perchezitia a oricaror acte procedurale in aceeasi cauza, care prin natura lor impiedica persoana la care se face perchezitia sa participe la perchezitie.
(17) Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca perchezitia sa fie efectuata cu respectarea demnitatii si vietii private persoanei, astfel incat faptele si imprejurarile din viata personala a celui la care se efectueaza perchezitia, sa nu devina, in mod nejustificat, publice.
(18) Efectuarea perchezitiei, trebuie inregistrata audio-video, acordandu-se atentie speciala locurilor in care sunt gasite anumite persoane sau obiecte. Locul in care se desfasoara perchezitia si partile acestuia, precum si persoanele sau obiectele gasite pe parcursul perchezitionarii pot fi fotografiate. (19) Inregistrarea audio-video este anexata procesului verbal de perchezitie din care fac parte integranta.
Art. 154. Identificarea si pastrarea obiectelor
(1) Dupa identificare, obiectele sau inscrisurile ce sunt descrise in mandatul de perchezitie, se prezinta persoanei de la care sunt ridicate si persoanelor prezente, pentru a fi recunoscute si a fi insemnate de catre acestea spre neschimbare, dupa care se eticheteaza si se sigileaza.
(2) Obiectele care nu pot fi insemnate ori pe care nu se pot aplica etichete si sigilii se impacheteaza sau se inchid, pe cat posibil laolalta, dupa care se aplica sigilii.
(3) Obiectele care nu pot fi ridicate se sechestreaza si se lasa in pastrare fie celui la care se afla, fie unui custode. Persoanei careia i se lasa spre pastrare obiectele, i se pune in vedere ca are obligatia de a le pastra si conserva precum si de a le pune la dispozitia organelor de urmarire penala ori de cate ori le este solicitat.
(4) Probele pentru analiza se iau cel putin in dublu si se sigileaza. Una din probe se lasa celui de la care se ridica, iar lipsa acestuia, uneia din persoanele prevazute de art. 153 alin. (9).
#PAGEBREAK#
Art. 155. Procesul-verbal de perchezitie
(1) Activitatile desfasurate cu ocazia efectuarii perchezitiei sunt consemnate intr-un proces - verbal.
(2) Procesul-verbal trebuie sa cuprinda:
a) numele, prenumele si calitatea celui care il incheie,
b) locul unde este incheiat,
73
c) data si ora la care a inceput si ora la care s-a terminat efectuarea perchezitiei, cu mentionarea oricarei intreruperi intervenite,
d) numele, prenumele, ocupatia si adresa martorilor asistenti, cand exista, sau a persoanelor ce au fost prezente la efectuarea perchezitiei cu mentionarea calitatii acestora;
e) informarea persoana in al carei domiciliu urmeaza a se efectua perchezitia cu privire la dreptul de a contacta un aparator care sa participe la perchezitie, in cazul in care aceasta a fost efectuata,
f) descrierea amanuntita a locului si conditiilor in care inscrisurile, obiectele sau urmele infractiunii au fost descoperite si ridicate, enumerarea si descrierea lor amanuntita, pentru a putea fi recunoscute; mentiuni cu privire la locul si conditiile in care suspectul sau inculpatul a fost prins,
g) obiectiile si explicatiile persoanelor care au participat la efectuarea perchezitiei,
h) mentiuni despre obiectele care nu au fost ridicate, precum si despre acelea care au fost lasate in pastrare
i) mentiunile prevazute de lege pentru cazurile speciale.
(3) Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagina si la sfarsit de cel care il incheie, persoana la care s-a facut perchezitia, de aparatorul acesteia daca a fost prezent, precum si de persoanele aratate la lit. d). Daca vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuza sa semneze, se face mentiune despre aceasta precum si despre motivele imposibilitatii sau refuzului de a semna.
(4) Copie de pe procesul-verbal se lasa persoanei la care s-a facut perchezitia sau de la care s-au ridicat obiectele si inscrisurile, ori vreuneia dintre persoanele prevazute la art. 153 alin. (9) – (11) care au participat la perchezitie si, daca este cazul, custodelui.
Art. 156. Masuri privind obiectele sau inscrisurile ridicate
(1) Organul de urmarire penala dispune ca obiectele ori inscrisurile ridicate care constituie mijloace de proba sa fie, dupa caz, atasate la dosar sau pastrate in alt mod. Urmele infractiunii care au fost ridicate sunt supuse expertizei in conditiile art. 165 – 172.
(2) Obiectele si inscrisurile ridicate, care nu sunt atasate la dosar, pot fi fotografiate. In acest caz fotografiile se vizeaza si se ataseaza la dosar.
(3) Pana la solutionarea definitiva a cauzei, mijloacele materiale de proba se pastreaza de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata la care se gaseste dosarul.
(4) Obiectele si inscrisurile ridicate in urma perchezitiei, care supuse confiscarii, nu se restituie.
(5) Obiectele ce servesc ca mijloc de proba, daca nu sunt supuse confiscarii, pot fi restituite persoanei careia ii apartin, chiar inainte de solutionarea definitiva a procesului, afara de cazul cand prin aceasta restituire s-ar putea stanjeni aflarea adevarului. Organul de urmarire penala sau instanta de judecata pune in vedere 74
persoanei careia i-au fost restituite obiectele, ca este obligata sa le pastreze pana la solutionarea definitiva a cauzei.
Art. 157. Conservarea sau valorificarea obiectelor ridicate
Obiectele ce servesc ca mijloc de proba, daca sunt dintre acelea aratate in art. 191 - 192 si daca nu este cazul a fi restituite, se conserva sau se valorifica potrivit dispozitiilor acelui articol.
Art. 158. Dispozitii speciale privind perchezitiile efectuate la o autoritate publica, institutie publica sau alte persoane juridice de drept public
Dispozitiile din prezenta sectiune se aplica in mod corespunzator si atunci cand actele procedurale se efectueaza la o autoritate publica, institutie publica sau alte persoane juridice de drept public, dispozitii care se completeaza dupa cum urmeaza:
a) organul judiciar se legitimeaza si inmaneaza o copie a mandatului de perchezitie reprezentantului institutiei,
b) perchezitia se efectueaza in prezenta reprezentantului institutiei, si a cel putin unui martor asistent;
c) copie de pe procesul-verbal de perchezitie se lasa reprezentantului institutiei.
SECTIUNEA a 2-a
Perchezitia corporala
Art. 159. Cazuri si conditii in care poate fi dispusa perchezitia corporala
(1) Perchezitia corporala presupune examinarea partilor exterioare ale corpului unei persoane, a cavitatii bucale, a parului, a imbracamintei, a obiectelor pe care o persoana le are asupra sa sau sub controlul sau, la momentul efectuarii perchezitiei.
(2) Perchezitia corporala se dispune in cazul in care exista o suspiciune rezonabila ca prin efectuarea acestei vor fi descoperite urme ale infractiuni, corpuri delicte sau alte obiecte ce prezinta importanta pentru aflarea adevarului in cauza.
Art. 160. Procedura de emitere a mandatului de perchezitie corporala
(1) Perchezitia corporala poate fi dispusa de organele de urmarire penala.
(2) Ordonanta organului de urmarire penala si mandatul de perchezitie trebuie sa cuprinda:
a) denumirea organului de urmarire penala;
b) data, ora si locul emiterii;
c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis mandatul de
75
perchezitie;
d) perioada pentru care s-a emis mandatul;
e) scopul pentru care a fost emis,
f) numele si prenumele persoanei ce urmeaza a fi perchezitionata;
g) descrierea urmelor infractiunii, a corpurilor delicte sau altor obiecte ce prezinta importanta pentru aflarea adevarului in cauza, ce urmeaza a fi cautate,
h) semnatura si stampila organului de urmarire penala.
Art. 161. Efectuarea perchezitiei corporale
(1) Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca perchezitia sa fie efectuata cu respectarea demnitatii si intimitatii persoanei.
(2) Perchezitia se efectueaza de o persoana de acelasi sex cu persoana perchezitionata.
(3) Organul judiciar efectueaza perchezitia in prezenta a cel putin un martor asistent, de acelasi sex cu persoana perchezitionata. Dispozitiile art. 153 alin. (15) se aplica in mod corespunzator.
(4) Inainte de inceperea perchezitiei, persoanei perchezitionate i se solicita predarea de buna voie a obiectelor cautate. Martorilor asistenti li se solicita sa acorde atentie desfasurarii perchezitiei si li se comunica faptul ca, inainte de semnarea procesului-verbal de perchezitie, au dreptul de a face propriile observatii in cazul in care considera ca raportul este inexact. Inainte de inceperea perchezitiei,
(5) Procesul verbal de perchezitie trebuie sa cuprinda:
a) numele persoanei perchezitionate;
b) numele persoanei care a efectuat perchezitia;
c) numele persoanelor prezente la efectuarea perchezitiei;
d) enumerarea obiectelor gasite cu ocazia perchezitiei;
e) enumerarea obiectelor ridicate.
(6) Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagina si la sfarsit de cel care il incheie, persoana perchezitionata, precum si de martorii asistenti. Daca vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuza sa semneze, se face mentiune despre aceasta precum si despre motivele imposibilitatii sau refuzului de a semna.
(7) Copie de pe procesul-verbal se lasa persoanei perchezitionate.
(8) Dispozitiile art. 156 se aplica in mod corespunzator.
Art. 162. Perchezitia unui vehicul
(1) Perchezitia unui vehicul presupune examinarea exteriorului sau interiorului unui vehicul sau a altui mijloc de transport.
(2) Perchezitia unui vehicul se dispune cand exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana si se presupune ca perchezitia poate conduce la descoperirea si strangerea probelor cu privire la aceasta infractiune, la conservarea urmelor infractiunii sau la prinderea suspectului sau inculpatului.
(3) Dispozitiile art. 160 se aplica in mod corespunzator.
76
(4) Procesul verbal de perchezitie a unui vehicul trebuie sa cuprinda:
a) numele persoanei al carei vehicul a fost perchezitionat,
b) numele persoanei care a efectuat perchezitie,
c) numele persoanelor prezente la efectuarea perchezitiei,
d) enumerarea obiectelor gasite cu ocazia perchezitiei,
e) enumerarea obiectelor ridicate.
(5) Procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagina si la sfarsit de cel care il incheie, persoana al carei vehicul a fost perchezitionat, daca a fost prezenta la perchezitie, precum si de martorii asistenti. Daca vreuna dintre aceste persoane nu poate sau refuza sa semneze, se face mentiune despre aceasta precum si despre motivele imposibilitatii sau refuzului de a semna.
(6) Persoanei perchezitionate i se inmaneaza o copie a procesului-verbal.
(7) Dispozitiile art. 156 se aplica in mod corespunzator.
Art. 163. Perchezitia informatica si accesul la date informatice
(1) In cazul in care, cu ocazia efectuarii unei perchezitii domiciliare, corporale sau a unui vehicul exista motive de a se crede ca un sistem informatic, o parte a acestuia, un suport de stocarea a datelor informatice sau datele informatice stocate pe acestea, contin probe cu privire la infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala, organele de urmarire penala pot dispune:
a) ridicarea sistemului informatic ori a unei parti din acesta sau suportului de stocare informatic;
b) realizarea si conservarea unei copii a acestor date informatice;
c) mentinerea integritatii datelor informatice relevante stocate;
d) suprimarea accesarii sau indepartarea acestor date informatice din sistemul informatic.
(2) Prin notiunea sistem informatic se intelege orice dispozitiv izolat sau ansamblu de dispozitive interconectate ori aflate in legatura, care asigura ori dintre care unul sau mai multe elemente asigura, prin executarea unui program, prelucrarea automata a datelor. Notiunea date informatice desemneaza orice reprezentare de fapte, informatii sau concepte sub o forma adecvata prelucrarii intr-un sistem informatic, inclusiv un program capabil sa determine executarea unei functii de catre un sistem informatic.
(3) Accesul si examinarea datelor stocate pe obiectele ridicate se poate efectua numai in baza unui mandat emis de procuror, cu exceptia cazului in care judecatorul incuviintase aceasta masura chiar in cuprinsul mandatului de perchezitie domiciliara, corporala sau a vehiculului.
(4) Dispozitiile art. 160 se aplica in mod corespunzator.
(5) Procesul verbal de perchezitie informatica sau de acces la datele informatice trebuie sa cuprinda:
a) numele persoanei de la care a fost ridicat sistemul informatic, componenta acestuia, sistemul de, mijlocul de stocarea a datelor sau datele informatice,
b) numele persoanei care a efectuat perchezitie,
c) numele persoanelor prezente la efectuarea perchezitiei,
77
d) descrierea si enumerarea sistemelor informatice sau datelor descoperite cu ocazia perchezitiei,
e) descrierea si enumerarea activitatilor desfasurate.
(6) Organul judiciar trebuie sa ia masuri ca perchezitia informatica sau accesul la datele informatice sa fie efectuata fara ca faptele si imprejurarile din viata personala a celui la care se efectueaza perchezitia, sa nu devina, in mod nejustificat, publice.
(7) In cazul in care, cu ocazia efectuarii perchezitiei informatice sau a accesului la datele informatice, se constata ca datele informatice cautate sunt cuprinse intr-un alt sistem informatic sau suport de stocare a datelor informatice si sunt in mod legal accesibile din sistemul sau suportul initial, ori sunt disponibile pentru acest sistem initial autorizarea efectuarii perchezitiei informatice sau a accesului la datele informatice, in vederea celelalte sisteme informatice sau suporturilor de stocare a datelor informatice se poate face in conditiile alin. (1) - (8).
Art. 164. Predarea obiectelor, inscrisurilor sau a datelor informatice
(1) In cazul in care exista o suspiciune rezonabila cu privire la pregatirea sau savarsirea unei infractiuni si sunt temeiuri de a se crede ca un obiect sau un inscris poate servi ca mijloc de proba in cauza, organele de urmarire penala sau instanta de judecata pot dispune persoanei fizice sau juridice in posesia careia se afla sa le prezinte si sa le predea, sub luare de dovada.
(2) De asemenea, in conditiile alin. (1), organele de urmarire penala sau instanta de judecata pot dispune ca: a. orice persoana fizica sau juridica de pe teritoriul Romaniei sa comunice datele informatice, aflate in posesia sau sub controlul sau, care sunt stocate intr-un sistem informatic ori pe un suport de stocare informatic; si b) orice furnizor de servicii care ofera prestatii pe teritoriul Romaniei sa comunice datele din posesia sau de sub controlul sau referitoare la abonati si la astfel de servicii.
(3) Prin notiunea date referitoare la abonati se intelege orice informatie, sub forma de date informatice sau sub orice alta forma, detinuta de un furnizor de servicii, referitoare la abonatii acestor servicii, altele decat datele referitoare la trafic sau continut, si care permit stabilirea:
a) tipului de serviciu de comunicatii utilizat, dispozitiilor tehnice luate in aceasta privinta si perioadei serviciului;
b) identitatii, adresei postale sau geografice, numarului de telefon al abonatului si oricarui alt numar de contact, precum si a datelor referitoare la facturare si plata, disponibile in baza unui contract sau a unui aranjament de servicii;
c) oricarei alte informatii referitoare la locul in care se gasesc echipamentele de comunicatie, disponibile in baza unui contract sau a unui aranjament de servicii.
(4) Ordonanta organelor de urmarire penala sau incheierea instantei trebuie sa cu prinda: numele si semnatura persoanei care a dispus predarea, numele persoanei ce este obligata sa predea obiectul, inscrisul sau datele informatice,
78
descrierea obiectului, inscrisului sau a datelor informatice ce trebuie predate precum si data si locul unde trebuie sa fie predate.
(5) Daca organul de urmarire penala sau instanta de judecata apreciaza ca si o copie a unui inscris sau a datelor informatice poate servi ca mijloc de proba, retine numai copia.
(6) Daca obiectul, inscrisul sau datele informatice au caracter secret ori confidential, prezentarea sau predarea se face in conditii care sa asigure pastrarea secretului ori a confidentialitatii.
Comentarii articol (1)