Potrivit art. 79 alin. (1) din Codul muncii, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Ca atare demisia nu trebuie aprobata de catre angajator. Daca totusi acest lucru se intampla va avea loc o incetare prin acordul partilor.
In acelasi sens, a-a aratat ca “atunci cand, inainte de expirarea termenului de preaviz, angajatorul si salariatul convin sa inceteze contractul de munca, motivul incetarii acestuia este acordul partilor [art. 55 li.b) din Codul muncii], nu cel prevazut de art 79 din acelasi cod (demisia)” .
Aparent o atare situatie nu ar fi grava.
Atragem atentia insa ca gravitatea unei asemenea “solutii” devine evidenta atunci cand angajatorul a aprobat demisia solicitantului – salariat care a fost angajat cu subventionarea locului de munca potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
De exemplu, in conformitate cu prevederile art. 83 alin. (1) din Legea nr. 76/2002: „angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii”.
Potrivit dispozitiilor alin. (2) al aceluiasi articol, in cazul incetarii raporturilor de munca sau de serviciu ca urmare a acordului partilor, anterior termenului de mai sus, angajatorii vor fi obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
Sanctionarea pecuniara se aplica coresunzator si in cazul altor categorii protejate:
• someri in varsta de peste 45 de ani;
• someri parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale;
• persoane cu handicap, pensionari de gradul III asimilati numai in contextual incadrarii in munca celor cu handicap;
• someri care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala,
Deci, atentie la “aprobarea” demisiei…
A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 616).
Comentarii articol (0)