Potrivit art. 169 din Codul muncii salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.
Aceste dispozitii sunt reluate si completate de Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora.
O problema interesanta pentru practica in domeniu priveste efectul transferului asupra subventionarii locurilor de munca.
Acesta isi are izvorul in conventiile incheiate intre angajatori si agentia teritoriala de ocuparea fortei de munca si da nastere la obligatii corelative. In ceea ce ne priveste, intrucat aceste conventii sunt grefate pe contractele de munca initiale, vor fi si ele cesionate noului angajator ca orice act secundar.
Ca exemplu, subventiile primite in cazul absolventilor, vor fi transmise noilor angajatori proportional cu perioadele ramase pana la implinirea termenelor initiale de acordare[1], odata cu obligatia mentinerii raportului de munca, sub sanctiunea restituirii acestora in situatiile expres mentionate de lege. Similar se va proceda in cazul celorlalte persoane considerate de legea de mai sus defavorizate. Deci toate termenele cu efect asupra angajatorilor cesionari ori salariatilor transferati curg in perioada desfasurarii raporturilor de munca atat cu cedentul cat si cu cesionarul.
Cele expuse mai sus reprezinta argumente si prevederi exprese de transmitere a drepturilor si obligatiilor prin cesiune, in masura sa evidentieze natura juridica a transferului.
[1] In baza dispozitiilor art. 80 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, angajatorii cesionari care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti pe o perioada de 12 luni, de plata datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj si primesc lunar pe aceeasi perioada pentru fiecare absolventi:
• 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
• 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
• 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
De aceleasi drepturi, in temeiul alin. (2) al aceluiasi articol, beneficiaza angajatorii cesionari care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap, corespunzator fiecarei categorii de mai sus, pe o perioada de 18 luni.
Comentarii articol (0)