In temeiul art. 5 alin. (1) din Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora[1] drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Prevederi similare celor anterioare sunt continute si art. 169 din Codul muncii[2].
Pentru intelegerea termenilor de mai sus sunt utile unele precizari. Astfel, mentionam ca:
· transferul intreprinderii reprezinta trecerea din proprietatea cedentului in proprietatea cesionarului a unei intreprinderi, unitati sau a unor parti ale acestora, avand ca scop continuarea activitatii principale sau secundare, indiferent daca urmareste sau nu obtinerea unui profit;
· cedentul este persoana care isi pierde calitatea de angajator fata de salariatii intreprinderii, ai unitatii sau ai unor parti ale acestora, transferate ca urmarea a transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora catre un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni;
· cesionarul este persoana care dobandeste calitatea de angajator fata de salariatii intreprinderii, ai unitatii sau ai unor parti ale acestora, transferate ca urmarea a transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora catre un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni.
Legat de acest aspect, o problema interesanta pentru practica in domeniu priveste efectul transferului asupra subventionarii locurilor de munca si completarii veniturilor salariale[3] reglementate de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca[4], in sensul ca drepturile de mai sus isi au izvorul in conventiile incheiate intre angajatori, respectiv unii salariati proveniti din randul somerilor si agentia teritoriala de ocuparea fortei de munca si dau nastere la obligatii corelative. Cum aceste conventii sunt grefate pe contractele de munca initiale, vor fi si ele cesionate noului angajator ca orice act secundar.
Ca exemplu, subventiile primite in cazul absolventilor, vor fi transmise noilor angajatori proportional cu perioadele ramase pana la implinirea termenelor initiale de acordare, odata cu obligatia mentinerii raportului de munca, sub sanctiunea restituirii acestora in situatiile expres mentionate de lege. Similar se va proceda in cazul celorlalte persoane[5] considerate de legea de mai sus defavorizate[6].
Deci, toate termenele cu efect asupra angajatorilor cesionari ori salariatilor transferati curg in perioada desfasurarii raporturilor de munca atat cu cedentul cat si cu cesionarul.
Cele expuse mai sus reprezinta argumente si prevederi exprese de transmitere a drepturilor si obligatiilor prin cesiune – care reprezinta natura juridica a transferului.
De aceea, angajatorii cesionari si salariatii transferati care nu au beneficiat de un asemenea tratament pot obtine recunoasterea unor asemenea drepturi de catre agentia teritoriala de ocuparea fortei de munca - fie pe cale amiabila, fie apeland la instantele judecatoresti.
[1] Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276 din 28.03.2006.
[2] Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
[3] A se vedea A. Cioriciu, Completarea veniturile salariale prin 30% din indemnizatia de somaj, pe www.Contractdemunca.ro
[4] Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 06.02.2002, modificata si completata ulterior.
[5] Precizam ca in categoria persoanelor defavorizate intra, pe langa absolventi:
• someri in varsta de peste 45 de ani
• somerii - parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale;
• somerii care in termen de 3 ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau pensie pentru limita de varsta;
• persoanele cu handicap;
• elevi si studenti aflati in perioada vacantelor.
[6] A se vedea art. 80 alin. (1) si (2), respectiv art. 83 si art. 85, precum si art. 76 din Legea nr. 76/2002.
Comentarii articol (0)