Cei mai afectati par sa fie soferii, avand in vedere ca se scumpesc atat taxa de drum cat si asigurarile auto obligatorii.
Nivelul istoric al pretului petrolului pe pietele internationale va aduce cu sine si scupmirea benzinei si a motorinei.
Pe langa scumpirea rovignetei, cum este denumita taxa de utilizare a drumurilor publice, anul viitor aduce o premiera. Mai precis, taxa de drum va putea fi achitata pentru un an, pentru o luna sau chiar o saptamana.
Vehiculele de transport marfa, mai mari de 3,5 tone, sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pentru pasageri vor putea plati taxa de utilizare a dumurilor publice si pentru o singura zi.
Pentru un autoturism, proprietarii persoane fizice vor avea de platit o taxa de drum de 28 de euro pentru un an, circa un milion de lei vechi, 7 euro pentru o luna si 3 euro pentru o saptamana.
Soferii care vor fi gasiti circuland cu masini fara rovigneta valabila, persoane particulare, vor plati o amenda intre 500 si o mie de lei, adica intre 5 si 10 milioane de lei vechi.
Scumpirea RCA
Anul nou aduce si o scumpire a asigurarii auto obligatorii, RCA. Pretul politei RCA variaza mult de la o companie de asigurare la alta si creste odata cu capacitatea motorului.
Orientativ, pentru o masina cu un motor de sub 1400 de centimetri cubi, pretul RCA variaza de la 192 de lei la peste 250 de lei, sau doua milioane si jumatate de lei vechi. Proprietarii de masini cu motoare intre 1.800 si 2.000 de cc vor plati pentru RCA intre 325 si 510 lei.
Pretul istoric al barilului de petrol pe pietele internationale face ca scumpirea carburantilor sa fie doar o chestiune de timp.
In a doua jumatate a anului, companiile petroliere prezente in Romania au scumpit practic lunar benzina si motorina. Ultima scumpire a carburantilor a avut loc la jumatatea acestei luni.
Scumpirea gazelor
Prima luna a anului ar trebui sa clarifice si problema scumpirii gazelor. Recent, conducerea E.ON Gaz Romania a estimat ca pretul gazelor pentru populatie ar trebui sa creasca cu 10% in ianuarie si cu circa 30% in cursul anului viitor.
Autoritatea pentru Reglemantare in Domeniul Energiei - ANRE - nu a fost de acord cu majorarile solicitate de distribuitorii de gaze.
In plus, ministrul Economiei Varujan Vosganian a anuntat ca, in 2008, cresterea pretului gazelor va fi sub rata inflatiei. ANRE a anuntat ca va decide in ianuarie daca si cu cat va creste pretul gazelor naturale furnizate populatiei.
Comentarii articol (0)