Ce platesti cand cumperi benzina sau motorina. De unde vin preturile la pompa, titreaza economica.net.
Pretul unui litru de carburant reprezinta in proportie de mai mult de jumatate taxele si accizele datorate statului. Pretul petrolului, cursul de schimb, costurile de logistica sau marja companiilor petroliere constituie cealalta jumatate, fiecare dintre aceste elemente influentand mai mult sau mai putin pretul de la pompa.
Un procent de doar 45-48% din pretul carburantului din benzinarii este apanajul marfii propriu-zise, restul fiind taxe percepute direct de catre stat, potrivit datelor oferite de companiile petroliere. Practic, la benzinarie nu alimentam doar masina, ci si direct vistieria statului, pentru ca distribuitorul de carburanti vireaza direct la Finante intre 52% si 55% din litrul de benzina sau motorina, reprezentand TVA, acciza si taxa pe stalp.
Noua strategie de crestere a preturilor la gaze pentru populatie, scrie evz.ro.
Termenul ales de Guvern pentru a liberaliza total piata gazelor pentru populatie, 2018, este unul destul de dur pentru un consumator roman acaparat de taxe si cu un nivel scazut de trai. Fostul ministru Razvan Nicolescu cerea prelungirea termenului pana in 2021.
Guvernul si Comisia Europeana au convenit, recent, un calendar de scumpire a gazelor naturale pana in 2018, care prevede cresteri anuale de preturi de cate sase lei incepand cu iulie 2015 pentru pretul gazelor din productia interna, au declarat pentru EVZ surse apropiate ANRE.
De unde vine cresterea economica de 4,3% a Romaniei: Consumul, transporturile, turismul si industria au sustinut avansul din primul trimestru, informeaza adevarul.ro.
Produsul Intern Brut (PIB) a fost in primul trimestru estimat la 139,27 miliarde lei, in crestere cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, evolutie sustinuta de comert, reparatiile auto, transport, hoteluri, restaurante si industrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In functie de datele ajustate sezonier, economia s-a cifrat la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de ultimul trimestru din 2014 si cu 4,2% fata de primele trei luni ale anului trecut.
Comentarii articol (0)