Autoritatile romane sustin ca Bruxellesul nu ar avea dreptul decat sa respinga planul national al Romaniei de reducere a poluarii, nu sa si impuna cote fixe, care - in plus - ar fi fost stabilite in mod transparent.
Ministrul mediului, Attilla Korodi, a declarat la BBC ca decizia Comisiei Europene a fost una nedreapta, in conditiile in care cotele de emisii poluante ale Romaniei nici macar nu se apropie de limita maxima admisa.
In plus, daca s-ar respecta normele impuse, mai spune Korodi, industria romaneasca ar suferi pierderi greu de depasit si precizeaza ca povara investitiilor de mediu este deja prea mare.
Pe de alta parte reprezentantii organizatiilor ecologiste critica demersul guvernului Romaniei.
Presedintele organizatiei Eco-Civica, Niculae Radulescu Dobrogeanu, sustine chiar ca s-a facut o greseala foarte mare atunci cand s-a decis actionarea in judecata a Comisiei Europene si ca Romania ar risca amenzi de milioane de euro daca nu se va supune reglementarilor europene.
Anul trecut Comisia Europeana a stabilit ca industria romaneasca poate emite cel mult 76 de milioane de tone de dioxid de carbon, adica cu aproximativ 20% mai putin decat in prezent.
Acest lucru a starnit nemultumirea Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania care a considerat masura luata ca fiind "discretionara" si a sustinut ca economia va inregistra pierderi de aproape doua miliarde de euro numai in ce priveste producerea de energie electrica.
Procesul privind cotele de emisii poluante este primul pe care Romania il intenteaza Comisiei Europene de cand a devenit membru al Uniunii Europene.
Pana la solutionarea cazului, care potrivit ministrului mediului, Attilla Korodi, ar putea avea loc abia la sfarsitul anului, directiva europeana trebuie pusa in aplicare.
Comentarii articol (0)