Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un proiect de Ordin comun al ministrului economiei si finantelor si ministrului justitiei privind aprobarea procedurilor de declarare, stabilire si rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Propunerile vizeaza in principal modificarea unor formulare si codificarea tuturor formularelor utilizate in administrarea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
In acelasi timp, proiectul de Ordin are in vedere si noile reglementari introduse prin OUG nr. 106/2007, care modifica Legea privind Codul Fiscal si care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008.
Codul Fiscal – noi reglementari de la ianuarie 2008 privind impozitul pe venit
Potrivit dispozitiilor art.771 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii, asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii. Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
In cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se realizeaza prin hotarare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul prevazut se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent. Instantele judecatoresti vor comunica organului fiscal hotararea si documentatia aferenta.
Pentru alte proceduri decat cea notariala si judecatoreasca, contribuabilul are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului. Aceasta reglementare a fost introdusa prin OUG nr. 106/2007 care a modificat, printre altele, si alin. 6 al art. 771 din Codul Fiscal si a intrat in vigoare de la 1 ianurie 2008.
Potrivit art.772 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, in cazul in care, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesorala, constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului, notarul public comunica organului fiscal competent aceasta situatie, cu motivarea cauzelor care au determinat eroarea sau omisiunea. Organul fiscal competent stabileste impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal datorat si diferenta de impozit de plata si emite o decizie de impunere.
ANAF: Proiect de ordin privind procedurile de stabilire, declarare si incasare a impozitului
ANAF a elaborat un proiect de Ordin care vizeaza completarea si modificarea continutului unor formulare, utilizate in prezent, cat si a instructiunilor de completare a acestora, precum si proiectarea unor formulare noi.
Totodata, prin proiectul de ordin se aproba procedura privind declararea si plata impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
In cazul procedurii notariale, declararea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal stabilit de notarii publici, datorat la bugetul de stat, se va face prin completarea formularului 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat”. Conform procedurii, notarii publici au obligatia de a declara lunar impozitul, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost calculat si incasat.
Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, potrivit aceleiasi proceduri incluse in proiectul de ordin.
In plus, procedura stabileste ca notarii publici au obligatia sa depuna semestrial, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.
De asemenea, proiectul de ordin prevede si modificarea procedurii de emitere a Deciziei de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, care se refera la alte proceduri de transfer decat cea notariala.
Astfel, in situatia procedurii judecatoresti, stabilirea impozitului se face in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile si a documentatiei aferente, transmisa de catre instanta.
In cazul altor proceduri decat cea notariala si judecatoreasca, stabilirea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se face pe baza datelor declarate de contribuabili in Declaratia privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, cod 14.13.01.13/10.
Modificarea unor formulare si introducerea unor noi formulare fiscale
Proiectul de ordin prevede modificarea urmatoarelor formulare:
- formularului 208 „Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, cod 14.13.01.13/10i utilizat pentru declararea impozitului calculat si incasat de notarii publici, pentru fiecare beneficiar de venit;
- formularul 253 "Decizie de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" cod 14.13.02.13./10 utilizat de organul fiscal competent pentru stabilirea impozitului pe venit, in cazul in care transferul dreptului de proprietate asupra proprietatilor imobiliare se face prin alta procedura decat cea notariala;
De asemenea, proiectul de ordin introduce noi formulare:
- formularului 209 “Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal” utilizat pentru declararea veniturilor obtinute din transferul dreptului de proprietate asupra proprietatilor imobiliare prin alta procedura decat cea notariala sau judecatoreasca;
- formularului 254 “Decizie de impunere privind rectificarea impozitului venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" cod 14.13.02.13./11, utilizat pentru stabilirea diferentelor de impozit de plata, in cazul in care dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesoral de catre notarul public, se constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului.
_____________________
Nota redactiei AvocatNet:
- Calcularea impozitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniu personal o puteti gasi ca fisier atasat - alin. 1-4 ale art. 771 din Codul Fiscal
- Proiectul de Ordin il puteti vizualiza integral pe website-ul ANAF.
Comentarii articol (1)