Subiectul dezbatut a fost:
Un teren intravilan a fost mostenit de catre sot si 3 copii majori, in urma decesului sotiei. Nu a existat testament si nu s-a dezbatut mostenirea. Tatal copiilor doreste sa vanda o parte din teren, insa niciunul dintre copii nu renunta la partea lui de mostenire. Intrebarea pusa a fost: se poate vinde acea parte din teren fara a dezbate mostenirea?
Raspunsurile forumistilor au subliniat faptul ca este necesara dezbaterea unei succesiuni, prin care se va stabili cota care revine fiecarui mostenitor. S-a subliniat ca teoretic nu se poate face vanzare fara dezbaterea succesiunii, insa practic se poate face in temeiul unui antecontract de vanzare-cumparare, insa banii trebuie raportati la dezbaterea succesiunii.
Un alt raspuns a subiliniat deschiderea unui proces de partaj
Vanzarea de terenuri este, datorita prohibitiei legii 18/1991, supusa nulitatii absolute daca nu se face prin act autentic (la notar), de unde si ideea ca nu se poate instraina fara dezbaterea succesiunii. Totusi, daca sunteti grabit sa vindeti puteti realiza acest lucru prin act sub semnatura privata (care este perfect valabil inter partes), iar mai apoi sa introduceti la Judecatorie un proces de partaj si iesire din indiviziune intre dvs si copiii dvs, caz in care daca terenul, in cota cuvenita, cade in lotul dvs. atunci vanzarea este perfect valabila si se va consfinti prin hot judecatoreasca.
Toate sfaturile si reactiile la acest subiect pot fi urmarite facand click aici. Nu uita de concursul din Forumul AvocatNet. Cine da cele mai multe sfaturi, primeste premii. Toate detaliile se afla aici.
Comentarii articol (3)