avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare teren

Unchiul meu (fratele bunicii) a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, care la aceea data era proprietatea strabunicii(decedate) ptr. ca nu se dezbatuse succesiunea, si nici nu avea titlu de proprietate pe el.
Acum dupa 4 ani, cumparatorul ne actioneaza in instanta atat pe el, cat si pe bunica (prin mostenitori) pentru a ne obliga sa-i vindem terenul, iar unchiul sa ma despagubeasca.
Probleme este ca noi nu vrem sa vindem partea noastra.(1/2 din teren revenit in urma suucesiunii bunicii) Ma poate obliga instanta sa il vand daca eu si nici unul din mostenitorii bunicii nu vor acest lucru? ? Ma puteti ajuta cu sfaturi.
Va multumesc
1. Daca bunica era decedata la data vanzarii atunci nu putea avea proprietati;
2. Terenul nu poate fi vandut decat cu act autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute, dat pararile sunt impartite in privinta dreptului instantei de a pronunta o hotarare care sa tina loc de contract;
3. Contractul produce efecte numai intre partile contractante si succesorii in drepturi (universali si cu titlu niversal);
4. Daca unchiul a vandut atunci antecontractul ar putea fi valabil pentru cota sa ideala din drept nu si pentru partea bunicii.
5. Daca in ceea ce il priveste pe unchiul, solutia va depinde de pozitia instantei in privinta celor expuse la punctul 2 si de data la care va curge termenul de prescriptie pentru introducerea cererii de chemare in judecata, in privinta mostenitorilor bunicii solutia nu poate fi decat de respingere a actiunii pe motiv ca nimeni pu poate fi obligat sa execute obligatii asumte de o persoana care nu-i este autor.
imi cer scuze ca nu am fost explicita.
Deci in ANUL 1999 fratele bunicii mele care traia la aceea data a incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru cota de 1/2 parte indiviza din nr.top respectiv, in suprafata de 2882 mp, iar in textul antecontractului a scris ca "vanzatorul pune la dispozitia cumparatorului folosinta totala a imobilului descris mai sus la da de ...."la data semnarii antecontractului proprietar in Cf era strabunica ptr. ca nu dezbatuse succesiunea.
acum cumparatorul ne-a actionat in instanta pe bunica (decedata in 2003) prin mostenitori sa ne oblige sa incheiem act autentic prin care sa vindem intreg lotul si nu doar cota indiviza
de 1/2 care revine unchiului prin dezbaterea succesiunii si prin dezmembrarea lotului, iar acesta sa ne plateasca o sulta egalizatoare. Eu nu integ pe ce bazeza juridic aceasta actiune?
Se solicita sa se constate calitatea de coproprietari a paratilor si sa dispuna instanta partajul asupra terenului prin atribuirea acestuia unchiului meu? E legal?

va multumesc pentru sfaturi.
daca unchiul dvs. a incheiat precontractul anterior decesului bunicii dvs. fara a avea la data aceea un titlu asupra imobilului trebuie vazut in ce conditii poate fi tranzactionata o mostenire nedeschisa. Parerea mea este ca nu se poate.


...succesiunea se deschide prin deces...a nu se confunda cu dezbaterea ei care este o cu totul alta problema...se poate incheia un antecontract de vinzare cumparare care se gaseste in masa succesorala chiar inainte de dezbaterea ei...

1. pana la urma este vorba despre o iesire din indiviziune prin care se solicita atribuirea terenului in favoarea cumparatorului cotei de proprietate a unchiului.

2. in ce priveste valabilitatea unui contract de vazare-cumparare inainte de dezbaterea efectiva a succesiunii este clar. valabil fara discutii. mai ales intr-o asemenea situatie nu se poate vorbi despre o neacceptare in termen a succesiunii (cata vreme a fost acceptata tacit prin actul de dispozitie!!) sau despre o lipsa a calitatii de mostenitor a unchiului (descendent grad 1).
sa nu confundam certificatul de mostenitor care constata doar existenta unui drept cu dreptul in sine care se transmite la data deschiderii succesiunii! si cu atat mai putin cu data inscrierii in cartea funciara

3. da, pentru vanzarea unui teren trebuie act autentic dar existand un contract sub semnatura privata acesta are valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare si se cere instantei printr-o actiune de prestatie tabulara sa pronunte o sentinta care sa tina loc de act autentic. (perfect legala si admisibila o asemenea actiune! nu intru in amanunte)

4. nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune si poate cere oricand sistarea starii de indiviziune. in aparare paratul nu poate decat sa solicite atribuirea terenului in favoarea sa daca asta se doreste
dar un functie de raportul de expertiza avand in vedere ca ambii doresc proprietatea terenului si nu o sulta, se va incerca partajarea in natura daca este posibil prin acordarea unei suprafete fiecaruia. aici nu se poate discuta despre eventuale solutii de partajare date de catre instanta decat prin cunoasterea raportului de expertiza si a unor fapte privind folosirea imobilului pana acum de catre coproprietari precum si a probatoriului administrat in cauza.

5. nimeni nu poate fi obligat sa vanda un bun al sau daca nu doreste acest lucru, dar in speta nu este vorba despre o asemenea solicitare ci pur si simplu despre o sistare a indiviziunii cu privire la acel bun comun. modul in care se va dispune iesirea din indiviziune si cui i se va atribui proprietatea terenului sau cum se va partaja acesta este singura problema care se pune in cauza, iar in acest sens repet nu se pot emite ipoteze fara cunoasterea starii de fapt exacte si a expertizei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fara dezbatere mostenire valery valery Exista o conventie de vanzare cumparare sub semnatura privata incheiata intre 3 (din 9 mostenitori pe care ii are defuncta) cu doua persoane avand calitate de ... (vezi toată discuția)
Subiecte inm anonim anonim Aveti cumva subiectele INM (inclusiv spetele) din sept. 2004? (vezi toată discuția)
Cedare mostenire Iosua Iosua Tata si matusa mea imi pot ceda partea de teren la un notar contra unei sume de bani? Terenul si casa este pe numele strabunicului meu. (vezi toată discuția)