Persoanele care au apelat la aceasta institutie pot afla ce se intampla cu cererea depusa si daca a fost sau nu solutionata in termen legal, accesand pagina de internet a agentiei.
Reprezentantii Agentiei de Cadastru spun ca noul serviciu ar fi menit a lamuri in primul rand reclamatiile cetatenilor privind intarzierea cu care ar fi solutionate unele dosare.
„Chiar este un mecanism de constrangere a angajatilor, pentru a nu mai gasi varii motive pentru care nu au solutionat sau nu au eliberat la timp o cerere".
"Ar fi o sansa extraordinara pentru noi ca opinia publica sa incerce sa controleze acest lucru", a spus la BBC Robert Tatu, presedintele institutiei.
"Va spun ca la un moment dat lucrurile au luat-o razna si poate nu am fost nici noi suficient de atenti la lucrul asta”, a adaugat domnul Tatu.
Domnul Tatu a precizat ca serviciul de relatii cu publicul online functioneaza in toate judetele - mai putin Iasi, Braila, Mures, precum si in Capitala, unde ar urma sa devina disponibil in cateva luni.
In restul tarii, persoanele pot accesa adresa agentiei, www.ancpi.ro, sectiunea "urmarire cerere", unde trebuie sa introduca numarul de inregistrare al dosarului si judetul in care a fost depus.
Vor fi afisate apoi date privind starea documentelor: daca a fost sau nu dat un raspuns, cand expira termenul legal de solutionare.
Dificultati
Exista insa si alte probleme in legatura cu serviciul de cadastru care se regasesc in reclamatiile cetatenilor si nu pot fi rezolvate online.
E vorba de situatiile in care asa-numitele planuri foto ale terenurilor care urmeaza sa fie inregistrate nu corespund cu declaratiile proprietarilor sau cu documentele de proprietate mai vechi.
Robert Tatu spune ca in aceste cazuri, solicitantii ar fi de vina.
„Ce au declarat oamenii nu corespunde cu harta. Aia e o poza, care va sa zica poza reflecta realitatea. Inainte era pe hartie. Acum cand s-a pozat totul si ne uitam la ce a zis Gheorghe acum 7 ani, constatam ca de fapt avem o problema.”
Au aparut deja probleme in mai multe judete. Unele primarii s-au plans ca nu au specialisti care sa descifreze corect planurile, care nu ar fi intotdeauna suficient de clare.
De asemenea, in unele cazuri, dimensiunile terenurilor inregistrate nu corespund realitatii.
Suprafetele in litigiu si situatia neclara a celor confiscate abuziv in perioada comunista au complicat si mai mult inscrierea proprietatilor in cartea funciara.
Comentarii articol (1)