Rezultate semestrul I
Iata pe scurt cateva dintre cele mai importante evolutii inregistrate de societatea Prospectiuni S.A. Bucuresti, calculate pe baza ultimelor rezultate financiare disponibile (din pacate singurele complete sunt cele publicate la 30.06.2007):
La nivel bilantier:
1. cresterea imobilizarilor corporale cu 21,02%, pana la nivelul de 16.921.415 lei;
2. cresterea cu 46,14% a creantelor, ceea ce in conditiile in care cifra de afaceri a scazut cu 3,38%, denota o relaxare a politicii de acordare a creditului comercial catre clienti;
3. majorarea cu cu 19,72% a datoriilor totale ale societatii, pana la 12.287.504 lei. Evolutia survine pe fondul dublarii datoriilor angajate pe termen scurt (+132,36%) si al reducerii cu 21,04% a celor pe termen lung, astfel incat cele doua tipuri de datorii au ajuns sa inregistreze niveluri apropiate ca valoare.
4. evolutia ascendenta a capitalurilor proprii care, calculate conform bilantului semestrial, erau in suma de 128.685.077 lei. Aceasta valoare nu include si suma de 49.438.482,5 lei aferenta majorarii de capital prin aportul in numerar al actionarilor, in conditiile in care acest proces s-a finalizat ulterior datei de 30.06.2007.
5. Drept urmare, datoriile totale ale societatii reprezinta, conform bilantului, 36,69% din totalul surselor de finantare (29,51% daca se iau in calcul si sumele rezultate din majorare), restul pana la 100% fiind asigurat de capitalurile proprii.
La nivelul contului de profit si pierdere:
1. scaderea cu 3,38% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului precedcent. Usoara evolutie negativa este explicabila prin faptul ca in intervalul de timp analizat societatea a renuntat la colaborarea cu un subantreprenor prin intermediul caruia se derulau anterior 34,18% din afacerile sale.
Totusi, societatea a inregistrat o crestere de 29,64%, a celorlalte servicii incluse in cadrul cifrei de afaceri, ceea ce compenseaza aproape in intregime efectele scaderii amintite anterior.
Cresterea deriva atat din conditiile favorabile de lucru din perioada de iarna a anului curent, cat si din cresterea cererii interne de servicii seismice, fapt ce a permis infiintarea, incepand cu luna mai 2007, a celei de-a sasea echipe de prospectiune seismica.
Tabelul de mai jos dezvaluie mentinerea dependentei societatii fata de principalii 2 beneficiari ai serviciilor sale, care detin impreuna 99,48% din cifra de afaceri din semestrul I. O ameliorare a acestei situatii ar putea surveni insa in viitorul apropiat, cand va intra in vigoare o serie de contracte cu noi parteneri de afaceri.
Structura pe produse a cifrei de afaceri dezvaluie in primul rand cresterea cu 303% a volumului fizic de date seismice prin metoda tridimensionala (3D), acest tip de servicii fiind de asteptat sa aiba o evolutie ascendenta accentuata si in perioada imediat urmatoare.
Veniturile din exploatare ale societatii, in cadrul carora cifra de afaceri detine o pondere de 95,59%, au inregistrat in perioada analizata o scadere de 2,22%.
2. scaderea cu 18,25% a cheltuielilor din exploatare, intr-un ritm inferior celui inregistrat de veniturile din exploatre (2,22%), ceea ce a condus la imbunatatirea profitabilitatii.
La 30.06.2007, cheltuielile din exploatare ale societatii inregistrau urmatoarea structura:
Comparativ cu perioada similara a anului precedent, s-au redus semnificativ (cu 80,91%) cheltuielile privind prestatiile externe, care au incetat sa detina ponderea cea mai insemnata din totalul cheltuielilor din exploatare.
In schimb, cresterea cu 29,64% a volumului serviciilor prestate pe cont propriu de societate se reflecta in majorarea cheltuielilor cu personalul (+40,72%) si a celor cu materiile prime (55,02%).
3. Ca urmare a evolutiilor prezentate anterior, rezultatul net inregistrat de societate in primul semestru al anului 2007 a crescut spectaculos (cu 70,6%), pana la nivelul de 23.291.435 lei.
Rezultatele din primele noua luni ale anului 2007
La 30.09.2007, Prospectiuni S.A. Bucuresti a dat publicitatii un raport trimestrial ce pune in evidenta continuarea evolutiei favorabile inregistrate de societate. Cifra de afaceri se mentine in continuare cu 4,5% sub nivelul inregistrat in perioada similara a anului precedent, insa profitul din exploatare a crescut cu 40,73%, ceea ce, combinat cu o pierdere de 1.093.689 lei provenita din activitatea financiara, a condus la obtinerea unui profit net in crestere cu 36,93% fata de aceeasi perioada a anului 2006.
Din pacate, informatiile despre evolutia bilantiera a societatii in trimestrul III din 2007 nu au fost disponibile la data intocmirii acestei analize. Nivelul capitalurilor proprii ale societatii a crescut insa cel putin cu valoarea de 49.438.482,5 lei aferenta actiunilor subscrise in cadrul majorarii de capital derulate de societate in trimestrul III si operate in Registrul Comertului la 26.10.2007.
Indicatorii de rentabilitate
Indicatorii de rentabilitate a societatii, calculati in baza profitului inregistrat in ultimele patru trimestre consecutive inregistreaza un nivel bun comparativ cu celelalte companii de pe piata de capital. Valorile sunt susceptibile sa se reduca usor in trimestrul III, ca urmare a majorarii de capital din cadrul societatii, insa este de asteptat ca ele sa inregistreze in continuare valori peste medie.
Evolutia bursiera
Indicatorii cursului bursier, PER si pret/activ net contabil, calculati pentru societatea analizata, sunt prezentati in tabelul de mai jos:
Valorile inregistrate in acest moment sunt usor ridicate, ceea ce indica o posibila supraevaluare si ar putea limita castigurile din capital ce urmeaza a fi obtinute in viitor. Sustenabilitatea acestor valori depinde in primul rand de rezultatele financiare pe care societatea le va obtine in viitor, insa nu este exclus nici ca, dupa depasirea datei de inregistrare, amploarea procesului corectiv sa furnizeze informatii pretioase despre trendurile viitoare.
Majorari de capital in derulare
In decursul anului curent, societatea a derulat deja o majorare de capital in cadrul careia s-au subscris actiuni ce reprezinta 1100% din capitalul social al societatii.
De asemenea, AGEA din 04.12.2007 a decis o majorare de capital social, in cadrul careia actionarii inregistrati la data de 28.12.2007 vor putea subscrie 33,33% din noul capital social al societatii, contra unui un pret 0,1 lei/actiune.
Concluzii
Sintetizand, ne retin atentia urmatoarele aspecte pozitive:
- sectorul in care activeaza societatea si perspectivele de dezvoltare ale acestuia;
- ritmul de crestere al societatii si nivelul ridicat al profitabilitatii;
- modul in care isi propune sa finanteze cresterea, si anume apeland in mod predilect la sursele proprii de finantare (in conditiile in care rata globala de indatorare este deja usor ridicata). In teorie, pe termen lung, este de presupus ca sumele provenind din astfel de operatiuni vor fi investite la o rata de rentabilitate cel putin egala cu cea inregistrata anterior de societate. In practica, va fi necesara o confirmare ulterioara din partea rezultatelor financiare.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
7 decembrie 2007
Comentarii articol (0)