Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale emitentul CELULE ELECTRICE SA Bailesti (CLEL), pentru ca o asemenea situatie pare la o prima vedere nefireasca chiar si pentru o perioada de corectii severe cum este cea pe care o traverseaza in prezent bursa romaneasca.
„De ce se tranzactioneaza titlurile CLEL la un pret sub valoarea activului sau contabil ?”
Am ales drept punct de plecare al acestei investigatii cele mai recente informatii financiare disponibile si anume rezultatele financiare aferente trimestrului III/2007.
Performantele financiare aferente primelor noua luni din 2007
La nivelul contului de profit si pierdere, la CELULE ELECTRICE SA ne-au retinut atentia urmatoarele aspecte:
1. cresterea cu 51,01% a cifrei de afaceri, in conditiile in care in ultimii trei ani aceasta a inregistrat o dinamica iesita parca de sub pensula unui pictor avangardist:
2. un avans de 27,55% al veniturilor din exploatare, in structura carora cifra de afaceri detine o pondere de 86,82% iar veniturile provenite din variatia stocurilor o pondere de 13%;
3. cresterea cu 18,33% a cheltuielilor din exploatare, pe baza unor evolutii mai accentuate a cheltuielilor privind materiile prime si materialele consumate si a celor cu personalul.
Structura principalelor categorii de cheltuieli ale societatii si modul in care acestea au evoluat in perioada analizata sunt prezentate in tabelul de mai jos:
4. obtinerea unui rezultat net din exploatare in suma de 503.901 lei, de 14 ori mai mare decat in perioada similara a anului precedent.
Tabelul urmator surprinde evolutia comparativa a profitului din exploatare al societatii, in ultimele trei exercitii financiare si in perioada analizata:
5. un profit financiar de 4 ori mai mare decat in primele noua luni ale anului precedent, ce rezulta din investitiile financiare pe termen scurt derulate de societate si care reprezinta 62,18% din profitul brut al societatii;
6. realizarea unui profit net in suma de 1.137.023 lei, cu 625,20% mai mare decat cel din primele noua luni ale anului precedent.
La nivel bilantier, societatea a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1. cresterea cu 62,39% (1.338.779 lei) a nivelului imobilizarilor corporale, in conditiile in care reevaluarea valorii acestora, la finele lui 2006, a scos la iveala un plus de 1.551.886 lei la nivelul rezervelor din reevaluare;
2. mentinerea la un nivel foarte ridicat a stocurilor de materii prime si materiale consumabile, care inregistreaza valori comparabile cu cele inscrise in dreptul imobilizarilor corporale (la 30.09.2007 imobilizarile corporale ale societatii erau in suma de 3.484.554 lei, iar stocurile valorau 3.183.907 lei);
3. inregsitrarea unor investitii financiare pe termen scurt in valoare de 12.234.762 lei, ce reprezinta sume atrase de catre societate prin intermediul majorarilor de capital prin aportul in numerar al actionarilor si investite in actiuni ale unor emitenti cotati pe piata romaneasca de capital. Valoarea acestor investitii este semnificativ mai ridicata decat cea a capitaului utilizat in scopuri lucrative si reprezinta 67,78% activul net al societatii;
4. reducerea ratei globale de indatorare al societatii pana la nivelul de 8,29%, in conditiile in care capitalurile proprii ale societatii au inregistrat o evolutie mai rapida decat cea a imprumuturilor contractate de societate. La data de 30.09.2007, societatea nu avea contractate credite bancare pe termen lung, iar datoriile sale constau exclusiv din datorii de natura comerciala (pe termen scurt);
5. cresterea spectaculoasa, cu 196,67%, a nivelului capitalurilor proprii, in conditiile in care in perioada analizata societatea a recurs la majorarea de capital prin aportul in numerar al actionarilor, dar si la reevaluarea activelor si a pastrat la dispozitia sa o parte din profitul aferent exercitiului financiar curent.
In perioada analizata, capitalurile proprii ale CELULE ELECTRICE SA. au evoluat in felul urmator:
6. cresterea cu 145,60% atat a activelor cat si a pasivelor totale ale societatii, ca urmare a evolutiilor prezentate anterior.
Indicatorii de rentabilitate
Redam in cele ce urmeaza valorile inregistrate de principalii indicatori de rentabilitate ai societatii :
Totusi, consideram ca nivelul indicatorilor de rentabilitate ai societatii este unul putin relevant, in conditiile in care doar o mica parte din activele totale ale acesteia sunt utilizate in scop productiv, iar jumatate din profitul la noua luni provine din activitatea financiara.
Mai mult, evolutia haotica a profitului net din ultimii ani si recentele majorari de capital social fac imposibila intocmirea unor prognoze privind evolutia profitabilitatii societatii.
Evolutia bursiera
Din punctul de vedere al semnalelor pe care le emit indicatorii combinati, CELULE ELECTRICE SA Bailesti pare destul de atractiva pentru un eventual investitor.
Totusi, lipsa unor date mai recente recomanda o oarecare prudenta in interpretarea acestor informatii. Astfel, este posibil ca valoarea bilantiera a investitiilor financiare ale societatii sa se fi redus semnificativ in decursul ultimelor luni, si odata cu ea si activul net contabil al societatii, in conditiile in care principalii indici ai BVB (piata pe care se presupune ca sunt efectuate aceste plasamente) s-au depreciat din 28.09.2007 si pana in prezent cu 26,12% BET, respectiv cu 30,96% BET FI.
Prin urmare, este de presupus ca titlurile emise de catre societatea analizata raman in continuare subevaluate, chiar si in conditiile in care activul net al societatii se va corecta in viitor in functie de valoarea de piata a investitiilor sale financiare, insa dupa parerea noastra un grad de subevaluare mai apropiat de realitate s-ar putea situa in jurul valorii de 0,65-0,7.
Cat despre nivelul raportului PER inregistrat de catre societate, nu este exclus ca rezultatele financiare aferente trimestrului I/2008 sa marcheze intrarea pe pierdere a societatii, in conditiile in care anterior mai mult de jumatate din profitul sau brut provenea din activitatea financiara.
Concluzii
Pana atunci insa, consideram ca subevaluarea titlurilor CLEL ramane principalul lor atu iar evolutia lor va fi in continuare strans corelata cu evolutia de ansamblu a pietei de capital si cu prespectivele de dezvoltare a sectorului financiar, mai degraba decat cele prezentate de sectorul industrial.
_________________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
4 aprilie 2008
Comentarii articol (0)