Circa 400.000 de angajati, cu varsta pana in 35 de ani, au ramas neinscrisi, din diferite motive, la un fond privat de pensii.
Conform legii, acestia ar urma sa fie distribuiti de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in functie de cota de piata a fiecarei companii din domeniu.
Cu alte cuvinte, compania care a reusit sa atraga cel mai mare numar de asigurati va primi un procent corespunzator din numarul celor care nu au optat pentru un fond sau altul.
Metoda nemultumeste insa companiile care n-au avut succes si n-au reusit sa atraga prea multe persoane, si care cer modificarea legii.
Ministerul Muncii va trimite guvernului posibilele propuneri de modificare a legii privind pensiile private obligatorii.
Posibile trei variante de modificare
Potrivit Ministrului Muncii, Paul Pacuraru, se iau in calcul trei variante de modificare.
"O varianta este sa ramana repartizarea proportionala, alta - sa se repartizeze egal celor 18 fonduri, fara sa se tina cont de ponderea pe care o au pe piata, iar a treia - sa fie eliminati primele doua fonduri care detin pozitii de monopol”.
“Exista insa multe semnale ca modificare legii ar fi un semn de mare instabilitate si de incorectitudine daca se schimba regulile in timpul jocului", spune la BBC Paul Pacuraru, ministrul Muncii.
Ministrul Paul Pacuraru spune ca Guvernul poate alege sa nu sa modifice legea.
In acest caz, potrivit prevederilor actuale, fondurile care au atras pana acum cel mai mare numar de participanti vor ramane lideri de piata.
Cele care au atras un numar mic de participanti vor disparea de pe piata, daca in urmatorii trei ani nu reusesc sa atinga 100.000 de aderari.
Potrivit legii, un fond care are sub 100.000 de participanti nu este rentabil.
Sindicatele sustin schimbarea legii
Modificarea legii este sustinuta in special de sindicate.
Cartel Alfa este, de altfel, actionar in cadrul unei companii de pensii private fara cota mare de piata.
"A-ti alege veniturile de pensii pe baza unui spot de cateva secunde nu este solutia cea mai buna si noi nu credem ca cetatenii au fost corect informati”.
“Unii au aderat la un fond sau altul pentru ca statul i-a obligat. Multi ar fi vrut sa ramana in sistemul de stat. Tot statul e cel care ar trebui acum sa protejeze interesele oamenilor", spune Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa.
Propunerea sindicatelor este, de fapt, ca cei care nu au ales un fond de pensii sa fie repartizati acelor companii care au atras sub 10% dintre angajati.
Liderii de piata nu sunt de acord
Propunerea este respinsa insa de fondurile de pensii private care au devenit lideri in domeniu.
"Aceste fonduri de pensii vor primi in jur de 20-25.000 de participanti. Adica de 25 de ori mai mult de cat au fost ele in stare sa atraga in patru luni de zile“.
“Cu un asemenea numar de participanti nici un administrator nu va putea sa reziste. Iar participantii vor fi sacrificati”.
“Clar se face un cadou gratuit unor administratori care s-au dovedit slabi si care n-au realizat nici un fel de investitii pe aceasta piata", spune la BBC Radu Vasilescu, director ING.
In prezent, trei fonduri private de pensii au reusit sa atraga aproape 70% dintre angajatii cu varsta de pana la 35 de ani.
E vorba de ING, Allianz Tiriac si Generali Asigurari.
Schimbarea legii nu ar schimba insa pozitia de monopol pe care aceste companii o detin pe piata pensiilor private.
Comentarii articol (1)