Am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului TRANSGAZ S.A., intrucat acesta testeaza pentru prima data de la listarea pe piata de capital reactia investitorilor la publicarea rezultatelor financiare preliminate.
Performantele financiare aferente anului 2007
La nivelul contului de profit si pierdere, rezultatele financiare publicate in data de 05.02.2008 pun in evidenta urmatoarele aspecte semnificative:
1. evolutia cifrei de afaceri si cea a veniturilor din exploatare, care au crescut cu 14,28% (129.849.306 lei), respectiv cu 11,73% comparativ finele anului 2006. In structura veniturilor din exploatare, productia vanduta detine o pondere de 88,30%, veniturile din vanzarea marfurilor reprezinta 10,49% iar restul de 1,21% provin din productia pentru scopurile proprii, variatia stocurilor si alte venituri din exploatare;
2. cresterea cu 15,39% a cheltuielilor din exploatare, intr-un ritm mai rapid decat cel inregistrat de cresterea veniturilor din exploatare (11,73%).
Cresterea cu 24,03% a cheltuielilor din exploatare este rezultatul a doua evolutii de sens contrar: pe de o parte, cresterea cu 24,03% a costurilor salariale, iar pe de alta, reducerea cu 12,84% a cheltuielilor cu materiile prime si materialele consumabile. De asemenea, societatea pare sa se confrunte cu o escaladare a cheltuielilor privind prestatiile externe (+34,47% fata de finele anului precedent), iar cheltuielile privind amortizarea este de presupus ca se vor majora semnificativ anii urmatori.
Prin urmare, inainte de o trage o concluzie privitoare la evolutia costurilor Transgaz S.A. este interesant de vazut daca aceste trenduri reprezinta evenimente conjuncturale sau se vor perpetua in viitor.
3. in decursul anului 2007, activitatea din exploatare a Transgaz S.A. s-a soldat cu un profit in suma 271.722.083 lei, cu 2,41% peste cel obtinut la finele lui 2006. Performanta din exploatare survine pe fondul cresterii cifrei de afaceri si deteriorarii nivelului cheltuielilor necesare pentru a obtine 1 leu venituri din exploatare;
4. in perioada analizata societatea a inregistrat o pierdere financiara de 1.959.742 lei, ceea ce reprezinta o deteriorare a performentei financiare, in conditiile in care profitul din 2006 reprezenta aproape 8% din valoarea profitului din exploatare.
Explicatia o constituie diminuarea veniturilor financiare de la 41.096.033 lei in 2006 la numai 12.577.462 lei la finele lui 2007 care s-a produs pe fondul modificarii sensului de evolutie a cursului de schimb al monedei nationale si survine in conditiile in care nivelul cheltuielilor financiare se mentine relativ constant.
5. in conditiile in care nu au fost inregistrate venituri sau cheltuieli extraordinare, activitatea din exploatare si cea financiara a societatii au condus in decursul anului 2007 la obtinerea unui profit brut in suma de 269.762.341 lei (in scadere cu -5,77% fata de finele anului 2006), respectiv a unui profit net valoare de 224.344.723 lei, cu 5,70% sub mai mic decat cel din 2006.
La nivel bilantier, in anul 2007, Transgaz S.A. a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1. o crestere usoara (cu 9,28%) a imobilizarilor corporale, ce detin o pondere de 75,48% in cadrul activelor imobilizate ale societatii, restul pana la 100% fiind detinut aproape in exclusivitate sub forma de imobilizari necorporale;
2. o crestere mai accentuata la nivelul activelor circulante, ce survine in urma cresterii cu 287.364.571 lei a lichiditatilor detinute in casa si sub forma de conturi curente la banci ca urmare a majorarii de capital in urma careia Transgaz S.A. si-a facut debutul pe piata de capital romaneasca. Creantele detinute asupra tertilor au inregistrat si ele o usoara crestere (8,13%) insa aceasta nu constituie un motiv de ingrijorare, in conditiile in care cifra de afaceri a inregistrat un avans superior celui semnalat in cazul creantelor;
3. la nivelul pasivelor societatii, ritmul de crestere a datoriilor a fost relativ nesemnificativ (4,84%) si mult inferior celui inregistrat la nivelul capitalurilor proprii, ceea ce a determinat scaderea ratei globale de indatorare a societatii de la 45,16% la 39,76%. Din pacate, nivelul actual reflecta inca o dependenta destul de ridicata fata de capitalurile imprumutate;
4. capitalurile proprii au inregistrat au crescut cu 30,79% comparativ cu finele anului precedent, in principal ca urmare a majorarii de capital derulate de societate.
Structura capitalurilor proprii ale societatii, la data de 31.12.207, este surprinsa in tabelul de mai jos:
5. Prin urmare, activele si pasivele totale ale societatii au inregistrat in 2007 a crestere de 19,07%, pana la nivelul total de 2.601.881.599 lei, ce situeaza Transgaz in topul celor mai mari societati de pe piata de capital romaneasca.
Indicatorii de rentabilitate
La data de 31.12.2007, conform rezultatelor financiare preliminate, indicatorii de rentabilitate ai Transgaz S.A. inregistrau urmatoarele valori:
Acestor valori le-am alaturat, de dragul comparatiei, indicatorii similari inregistrati de catre Transelectrica S.A, pe care am considerat-o relevata in masura in care intre cele doua companii exista o serie de similaritati: ambele activeaza in ssectorul energetic, au capital majoritar de stat si s-au listat de putin timp pe piata de capital romaneasca. Astfel, tabelul de mai sus pune in valoare faptul ca Transgaz SA. inregistreaza o rentabilitate net superioara celei realizate de catre „sora sa mai mare”, Transelectrica S.A., insa nu este una excesiv de ridicata.
Cum insa profitul celor doua societati se formeaza in principal ca urmare a unor reglementari legale cu privire la tarifele energetice, este dificil de preconizat o evolutie a rentabilitatii intr-un orizont ceva mai indepartat de timp.
Evolutia bursiera
O scurta privire aruncata aspra valorilor inregistrate de catre indicatorii combinati, PER si P/BV este suficienta pentru a observa ca Transelectrica sta mai bine la acest capitol.
Astfel, PER-ul celor doua companii inregistreaza valori comparabile, insa in timp ce actiunile TEL se tranzactioneaza la o valoare apropiata de cea a activului sau contabil unitar, pentru o actiune TGN un investitor plateste aproape dublul acestei valori de referinta.
Prin urmare, actiunilor TGN li se poate asocia un grad de supraevaluare dublu fata de cel inregistrat in cazul Transelectrica.
Concluzii
De aceea, consideram ca rezultatele financiare preliminate date publicitatii de catre Transgaz S.A in decursul saptamanii ce tocmai s-a incheiat nu vor avea un impact semnificativ asupra evolutiei cursului acestor actiuni, ci acesta va fi mai degraba influentat de diferenta dintre nivelul indicatorului P/BV si valorile similare inregistrate de catre celelalte companii listate la BVB.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
08 februarie 2008
Comentarii articol (0)