„Evolutia profitului net consacra Transelctrica drept una dintre cele mai „capricioase” si imprevizibile societati listate la BVB”
Pentru a ramane in sfera „gigantilor” listati la Bursa de la Bucuresti, am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului TRANSELECTRICA S.A., al carui profit net a inregistrat in primul trimestru al anului curent o crestere de 93,71%. Evolutia este una remarcabila, insa faptul ca ea survine dupa o depreciere cu 54,58% a aceluiasi profit net in primul trimestru din 2007 consacra compania drept una dintre cele mai „capricioase” si imprevizibile societati listate la BVB.
Acest aspect este de altfel pus in valoare de situatiile financiare aferente primului trimestru din 2008 care, impreuna cu revenirea cotatiilor de la BVB in zona minimelor testate in decursul lunilor precedente, au condus in cazul companiei analizate la valori extrem de interesante ale indicatorilor PER si P/BV.
Performantele financiare aferente primului trimestru din 2008
La nivelul contului de profit si pierdere, am asistat la urmatoarele evolutii mai importante:
1. o continuare a trendului ascendent al cifrei de afaceri (40,15%), care aproape s-a dublat in decurs de numai 2 ani (76,78%), pe fondul cresterii valorii si mai putin al cantitatilor ce tranziteaza sistemul energetic national;
2. un avans de 38,46% al veniturilor din exploatare, in cadrul carora cifra de afaceri detine o pondere de 99,44%;
3. o crestere cu 32,68% a cheltuielilor din exploatare, care au evoluat intr-un ritm mai lent decat veniturile din exploatare.
In cadrul acestora, cel mai mult au crescut alte cheltuieli materiale (principala grupa de cheltuieli a societatii), care au inregistrat o dinamica asemanatoare cu cea a veniturilor din exploatare (38,10%).
In schimb, ritmul de crestere a cheltuielilor din exploatare a fost temperat de evolutia moderata a cheltuielilor privind personalul (22,94%), a cheltuielilor cu amortizarea (22,24%) si a cheltuielilor privind prestatiile externe (18,66%).
Prin urmare, strucutra cheltuilelilor din exploatare ale Transelectrica S.A. in perioada analizata a evoluat in felul urmator:
4. obtinerea unui profit din exploatare cu 87,92% peste cel din primul trimestru din 2007 si cu 4,09% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2006;
5. o pierdere in suma de 2.550.845 lei provenind din activitatea financiara a societatii, in crestere cu 837.420 lei fata de anul precedent, pe fondul reducerii cu 1.352.353 lei a veniturilor din dobanzi;
6. incheierea primului trimestru din 2008 cu un profit brut in suma de 109.995.024 lei, ce consemneaza o apreciere de 89,07% fata de debutul lui 2007 si se situeaza usor peste nivelul de 108.018.500 lei atins in primul trimestru din 2006. Mai mult, rezultatul brut prezinta meritul de a fi cu 40,73% mai mare decat cel inregistrat la nivelul intregului an 2007 si de asemenea de a se situa la un nivel apropiat de profitul burt bugetat pentru anul in curs (90.000.000 lei).
La nivel bilantier, rezultatele financiare aferente primelor trei luni din 2008 pun in evidenta urmatoarele aspecte semnificative:
1. mentinerea constanta a nivelului activelor imobilizate (-0,11%), ce detin o pondere de 73,40% in cadrul activelor totale ale societatii;
2. o crestere cu 26,58% a valorii activelor circulante ce survine, pe de o parte, ca urmare a cresterii cu 16,17% a valorii creantelor, iar pe de alta parte ca urmare a unui avans de 68,34% al sumelor detinute in casa si conturi curente la banci;
3. cresterea cu 9,07% a datoriilor totale angajate de societate, pe fondul cresterii cu 20,80% a datoriilor pe termen scurt si mentinerea ratei globale de indatorare la un nivel de 43,33%, apropiat de cel inregistrat la finele anului anterior;
4. majorarea cu 3,50% a nivelului capitalurilor proprii, pe seama rezultatului exercitiului financiar curent.
Prin urmare, structura capitalurilor proprii ale Transelectrica S.A., la data de 31.03.2008, este cea cuprinsa in tabelul de mai jos:
Indicatorii de rentabilitate
Din pacate, indicatorii de rentabilitate ai Transelectrica S.A., calculati in baza profitului pe ultimele 4 trimestre calendaristice, inregistreaza valori extrem de reduse, ce se explica fie prin ponderea destul de ridicata a activelor Transelectrica ce nu sunt utilizate in scopuri productive, fie prin randamentul redus al acestora:
Evolutia bursiera
O scurta privire aruncata aspra valorilor inregistrate de indicatorii combinati, PER si P/BV, releva valori printre cele mai scazute de la listarea societatii la bursa si pana in prezent.
Comparativ cu valorile medii inregistrate in piata la acest moment, valoarea PER este una destul de atractiva, iar nivelul subunitar al raportului pret/activ net contabil unitar tradeaza o subevaluare mai mult decat evidenta, fiind totodata si principalul punct forte al societatii.
Concluzii
In consecinta, apreciem ca este destul de greu de previzionat o evolutie a profitului net pe termen mediu si lung, in principal datorita faptului ca profitul societatii se formeaza in urma aplicarii unor tarife reglementate de stat si nu in urma raportului dintre cerere si oferta.
Totusi, atat raportul PER cat si P/BV raman unele dintre cele mai atractive din piata la momentul actual iar o evolutie favorabila a pietei de capital si a profitului net constituie elementele cele mai importante de care depinde cursul actiunilor TEL pe termen mediu si lung.
__________________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
24 iunie 2008
Comentarii articol (1)