Durata timpului de munca se bucura in prezent de o reglementare amanuntita, cu atat mai mult cu cat legislatia interna a asimilat standardele internationale si europene din cadrul Organizatiei Internationale a Muncii, Consiliului Europei si Uniunii Europene.
Autor: Catalin Tirziu
Cat muncim
Constitutia Romaniei prevede ca durata normala a unei zile de lucru este, in medie, de cel mult 8 ore. Acest interval este considerat suficient atat pentru desfasurarea normala a procesului de productie, cat si pentru confortul fizic si psihic al angajatilor. Romania este una dintre cele 107 tari care au optat pentru saptamana de lucru cu mai putin de 48 de ore, aceasta fiind durata limita impusa de Uniunea Europeana. Durata normala a timpului de munca pentru un angajat cu norma intreaga este de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. In schimb, pentru tinerii care nu au implinit 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana. Repartizarea timpului de lucru in cadrul saptamanii trebuie sa fie cat mai uniforma: 8 ore pe zi timp de 5 zile si 2 zile de repaus.
Cat stam degeaba
Pentru refacerea capacitatilor fizice si psihice, slariatul are dreptul la repausuri periodice si la concediu de odihna, potrivit Codului Muncii.
Repausurile periodice sunt:
-pauza de masa (cand durata zilnica a timpului de munca depaseste 6 ore);
-repausul dintre doua zile de munca (ce nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive, cu exceptia muncii in
schimburi, cand nu poate fi mai mic de 8 ore);
-repausul saptamanal (in general, doua zile consecutive - sambata si duminica);
-sarbatorile legale si alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca.
Orice salariat are dreptul garantat la un concediu de odihna anual platit, de minimum 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca sau este prevazuta in contractul individual de munca si se calculeaza proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. In perioada concediului, salariatul beneficiaza de o indemnizatie care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, conform contractului individual de munca. De asemenea, prin contractele colective de munca se poate stabili plata unei prime de vacanta.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care, intr-un an calendaristic, nu au beneficiat de toate zilele de concediu la care aveau dreptul. Compensarea in bani a concediului neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Munca peste program
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal (40 de ore) este considerata munca suplimentara. Potrivit Codului muncii, orele petrecute la serviciu peste program pot fi efectuate de catre salariat fara acordul sau numai in caz de forta majora ori lucrari urgente, destinate prevenirii sau producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor unui accident. La solicitarea angajatorului, salariatii pot efectua munca suplimentara in limitele prevazute de lege. Durata maxima a timpului de munca, inclusiv orele suplimentare, este de 48 de ore pe saptamana. Aceasta poate fi prelungita numai daca media orelor de munca pe o perioada de trei luni calendaristice nu depaseste 48 de ore pe saptamana.
Munca in plus se plateste
Angajatorul are obligatia de a compensa munca suplimentara prin ore libere platite, in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea orelor suplimentare. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu se poate face in termenul impus de lege, in luna urmatoare munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea la salariu a unui spor pentru orele astfel prestate. Sporul respectiv se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Pentru munca suplimentara prestata in zilele de sarbatoare legala, sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza.
Comentarii articol (10)