Guvernul a aprobat, miercuri, modificarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, care permite vanzarea locuintelor realizate prin Programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
Prin Ordonanta nr. 35/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte a fost creat cadrul legal care sa permita vanzarea locuintelor realizate prin Programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
In vederea punerii in aplicare a noilor prevederi legale, au fost necesare modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aprobate in sedinta Guvernului de miercuri, 13 februarie 2008.
Conditii pentru vanzarea locuintelor inchiriate
Aceste locuinte se pot vinde la solicitarea tinerilor care sunt titulari de contract de inchiriere, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) pretul locuintei se achita integral la data incheierii contractului de vanzare- cumparare, din sursele proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de acesta de la institutii financiare autorizate;
b) titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia – sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia - pot beneficia o singura data de cumpararea unei locuinte pentru tineri, destinate inchirierii;
c) titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia – sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia - sa nu detina o alta locuinta in proprietate, inclusiv casa de vacanta;
d) valoarea locuintei se stabileste de autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, potrivit legii, in baza evaluarii realizate de catre o persoana fizica sau juridica autorizata, selectionata de unitatea de administrare potrivit prevederilor legale privind achizitiile publice, dar nu mai mica decat pretul de inventar actualizat. La evaluare nu va fi luat in considerare plusul de valoare adus locuintei prin lucrari efectuate de catre chirias pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale.
e) in cazul cladirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde in pretul locuintelor. Centralele termice raman in administrarea consiliilor locale pana la vanzarea a jumatate plus unu din numarul locuintelor pe care le deservesc.
f) vanzarea locuintei se va face la valoarea stabilita in urma evaluarii, dar nu mai mica decat valoarea de circulatie stabilita prin expertizele camerelor notarilor publici.
g) locuintele nu pot fi instrainate de proprietari prin acte intre vii pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestora, conditie suspensiva a dreptului de a dispune de proprietate, care se va consemna la inscrierea dreptului de proprietate in Cartea Funciara in conditiile legii.
h) venitul mediu pe membru de familie la data vanzarii al titularului contractului de inchiriere a locuintei sa nu depaseasca cu 100% salariul mediu brut pe economie.
Locuintele pentru tineri destinate inchirierii in mod exclusiv specialistilor din sistemul de invatamant sau sanatate nu pot fi vandute, avand in vedere ca aceste locuinte sunt exploatate in mod similar locuintelor de serviciu, fiind situate in incinta sau in apropierea unitatilor in care isi au activitatea solicitantii. in acest context, respectivele locuinte raman exclusiv in proprietate publica.
___________________
AvocatNet.ro a mai publicat pe aceeasi tema:
-
ANL - Criteriile de inscriere in programul Locuinte pentru tineri
Comentarii articol (2)