ACCES GRATUIT
85% finantare bugetara pentru programe after-school
Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse a elaborat un proiect de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor de educatie si ingrijire a copiilor pe timpul zilei, in afara orelor de gradinita sau scoala.
Articolul continuă mai jos
Beneficiarii acestei legi sunt copiii cetatenilor romani, dar si copiii cetatenilor altor state sau apatrizilor atat timp cat acestia au domiciliul stabil in Romania. Functiile esentiale ale actului normativ sunt: acordarea de sprijin parintilor in ce priveste cresterea copiilor, identificarea timpurie a copiilor cu nevoi speciale si a situatiilor familiale cu factor de risc, dar si ca masura de de prevenire a separarii copilului de parintii sai.
85% finantare bugetara
Finantarea serviciilor se va face din bugetul consiliului local in proportie de minim 35%, din bugetul de stat in proportie de maxim 50%, dar si din donatii, sponsorizari si alte surse legal constituite. In cazul in care parintii nu reprezinta o situatie de exceptie de la obligatia de plata, trebuie sa achite furnizorului de servicii o taxa de cel mult 15% pentru un copil. Plata costurilor se poate face si prin tichete de cresa.
Ce sunt serviciile EICZ
Termenul de EICZ este o abreviere de la serviciile de educatie si ingrijire a copiilor pe timpul zilei. Acestea sunt activitati care se desfasoara in afara programului de gradinita sau de scoala, dedicate copiilor cu varste intre trei luni si trei ani si care dureaza pana la absolvirea clasei a IV-a primare. Aceste activitati sunt atat de recreere si petrecere a timpului liber, dar si de invatare sau educare. Serviciile EICZ pot fi organizate la domiciliu, in centre sau ca servicii deschise organizare la nivelul comunitatii de catre persoane acreditate. Intelegerile dintre parinti si o persoana particulara cu privire la ingrijirea copiilor, nu fac obiect al legii discutate.
Proiectul de lege prevede si masuri de organizare si administrare a centrelor in care se vor desfasura aceste servicii si reglementeaza statutul bonei si al baby sitterului. Programul de functionare al acestor centre se va face in raport cu programul de lucru al parintilor si nevoia copiilor.
Prin prevederile sale, noul act are in vedere indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei in calitate de membru al Uniunii Europene in ceea ce priveste atingerea tintelor stabilite in cadrul Consiliului European de primavara de la Barcelona din 2002.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)